Tiden etter Otar

av Mirjam Kristensen — sist endret 2017-01-16T11:00:16+01:00
I Tiden etter Otar møter vi tre kvinner fra tre generasjoner; mormoren Eka, datteren hennes Marina og hennes datter igjen, Ada. De er alle sammen knyttet til Otar, sønnen i familien, som har flyttet fra hjemmet deres i hovedstaden Tbilisi i Georgia.
Julie Bertuccelli

Tiden etter Otar

Scanbox Entertainment Norway, 2003, Frankrike/Belgia
Otar oppholder seg ulovlig i Paris for å jobbe så han kan sende hjem litt penger. Eka venter på brev eller telefon fra sin sønn hver dag, og når brevene kommer er det datterdattera, Ada, som leser dem opp for sin mormor.

Men en dag kommer det beskjed fra Frankrike om at Otar er død. Marina bestemmer at hun og Ada skal holde det hemmelig for Eka, og Ada går motvillig med på det. Marina har en idé om at den gamle, litt skrøpelige, men allikevel geskjeftige moren hennes trenger å leve i en beskyttet tilværelse de siste årene av sitt liv. Hemmeligheten fører til mange komplikasjoner; hvorfor ringer ikke Otar på Ekas fødselsdag for eksempel? Eka gir ikke opp, hun skal ha kontakt med sønnen, og til slutt selger hun alle de dyrebare franske bøkene mannen hennes samlet på gjennom hele sitt liv og kjøper flybilletter til Paris.

Gjennom filmen følger vi de tre kvinnenes liv, både sammen og hver for seg. Otar, hvis liv og død knytter de tre kvinnene sammen på en helt spesiell måte, får vi aldri møte. Tiden etter Otar handler om en fattig og strevsom hverdag i Georgia, om håp, lengsler og kjærlighet. Filmen portretterer forholdet mellom de tre kvinnene på en stille og allikevel kraftfull måte, og de tre kvinnene er sterke skikkelser på hver sin måte.

Tiden etter Otar er Julie Bertuccellis første spillefilm. Hun har tidligere vært regiassistent for flere kjente regissører, blant annet for Krzysztof Kieslowski, og har også laget en rekke dokumentarfilmer. Handlingen i Tiden etter Otar er basert på en sann historie, men Bertuccelli forstod at historien trengte spillefilmens presentasjon. Hun har med denne historien skapt en av de sterkeste filmene jeg har sett.