Glemt passord?   Registrer deg her.

Fra hvelvet: "Ja, vi elsker"

Nasjonaldagen opprinner snart, og i den forbindelse vil vi gjerne vise frem en av våre store skatter: Rikard Nordraaks notekladd til selveste “Ja, vi elsker”. Den ble sannsynligvis komponert i Berlin i 1863. Teksten hadde hans fetter Bjørnstjerne Bjørnson skrevet omkring 1859.

Hvordan havnet denne skatten i Bergen Offentlige Biblioteks samlinger?

Det hadde seg slik at Rikard Nordraak og Edvard Grieg var nære venner. Før Nordraak døde som 23-åring i 1866 bestemte han at Grieg skulle få den håndskrevne notesamlingen hans. I denne samlingen var en skissebok med en blyantskrevet kladd til “Norsk fædrelandssang af Bjørnson” - som vi nå kjenner som “Ja, vi elsker”. Da Grieg døde i 1907 hadde han testamentert hele sin notesamling til Bergen Offentlige Bibliotek. Dermed fant også arven etter Nordraak veien hit.

Vi har hentet skisseboken opp fra hvelvet og viser den frem i en monter på Musikkavdelingen i korte tidsrom de nærmeste dagene:

Onsdag 15. mai: kl. 18-19

Torsdag 16. mai kl. 10-11

Mandag 20. mai kl. 10-11

Tirsdag 21. mai kl. 13-14

Skatter fra hvelvet må behandles med den ytterste forsiktighet. På med hanskene!

Hvelvet er forbeholdt de få.