av Erlend O. Nødtvedt sist endret 2017-06-21T13:01:10+01:00
Lurer du på hva du skal lese i sommer? Et knippe av våre fremste forfattere tipser om både hva de selv skal lese og hva du bør lese i sommer! Først ut er Cecilie Løveid og Helge Torvund, som ved et sammentreff anbefaler samme bok!

1. Hva skal du selv lese i sommer?
2. Hva anbefaler du andre å lese?

Helge Torvund

torvund

1. a) 1Q84 av Murakami vert soldagslektyre.

b) Sufism & Surrealism av poeten Adonis vert morgontimelesnad.

Den første er lettlesen, spennande og fengjande prosa med gåtefulle og forbløffande opningar inn mot heilt annleise opplevingar. Den andre er krevjande og fortetta poetisk sakprosa om korleis den muslimske mystikken og surralismen nærmer seg det usagte på måtar som kan samanliknast. Tankar eg aldri har tenkt.

2. Alle som ikkje les spansk vil eg tilrå å lesa Peer Sibast si gjendikting av alle Pablo Neruda sine Elementære oder til dansk 750 sider med ei hylling til livet og alt levande, slik:

Jeg bygger mit hus
af glasklare
oder
for at alle kan leve
i det.

Eg har òg tenkt å lesa om att A Defense of Ardor av den polske poeten Adam Zagajewski fordi den har vorte aktualisert for meg igjen etter at eg skreiv ein artikkel om glede i litteraturen.

Elles sit eg mykje å bare kikker dumt på verda om sommaren.

Då må eg ikkje forstyrrast av bøker.


Cecilie Løveidløveid

1. Roman kunne være Merethe Lindstrøms. Jeg har lest Dager i stillhetens historie og fikk mersmak. Leser en del lyrikk, men da er det skjelden fra perm til perm: Sappho, Bishop, Plath, Eileen Myles ... for eksempel. Jeg leser Michael Cunningham akkurat nå, han med The Hours, By Nightfall. Dermed passer den vel til både spørsmål 1 og 2.

2. Jeg anbefaler først og fremst Haruki Murakamis 1Q84. Den holdt meg åndeløs i tre uker jeg gjorde ikke annet enn å "turne pages". Fantasy/krim/kjærlighetsroman. Perfekt.

Boken om salt av Monique Truong er et scoop. Foregår i 1930-årene og ser Gertrude Stein og Alice B. Toklas fra deres "indo-kinesiske" kokks synsvinkel. Har man Toklas kokebok tilgjengelig som jeg, er det ingen ende på moroa.

Kate Atkinson skriver utrolig bra litterær krim om den varmhjertede tøffingen Jackson Brodie (forhenværende politimann). Rått og brutalt Yorkshire/Scotland med levende mennesker i spennende situasjoner. Starte med Case Histories. Er man hjemmevant i (engelsk) litteratur får man mye på kjøpet.

 

 


Publisert første gang i 2012.