av Erlend O. Nødtvedt sist endret 2017-06-21T14:29:21+02:00
Hva skal Annette Mattsson lese i campingstolen utenfor knappeteltet i sommer? Og hvilke bøker har Henning H. Bergsvåg med seg i snippsekken?

1. Hva skal du lese i sommer?

2. Hva anbefaler du andre å lese?

Annette Mattsson

1. Nå i sommer er jeg i gang med Gaute Heivoll sin roman,  Før jeg brenner ned, og Helga Flatlands Bli hvis du kan. Reis hvis du må. Jeg leser for å bli inspirert og underholdt, og jeg liker å følge med på den norske samtidslitteraturen. Flatland og Heivoll skriver psykologisk, bygger karakterer, gjør dem komplekse og spennende, samtidig som de overlater til leseren å trekke slutninger. Og ikke minst, så er disse bøkene så spennende og skrevet i et så godt språk at de er en nytelse å lese. Bøker man blir gående å tenke på.

2. Jeg anbefaler alle å lese klassikere, jeg har selv et slikt prosjekt, alltid gående. Brukte en ferie i Italia på å lese Lolita av Vladimir Nabokov. Det er en bok som gir litt motstand, slik god litteratur skal, med alle sine spennende sidespor og digresjoner. Selve hovedhistorien utvikles langsomt, i små drypp. Det er en psykologisk studie av overgriperen og hans offer, og den overlater til leseren å ta standpunkt. Dessuten er den full av komplekse, vakre setninger. Og jeg blir aldri ferdig med den, men tar den stadig frem og blar.


Henning H. Bergsvåg

1. Jeg skal ha tidenes lengste skrivesommer og stikker tre måneder til Berlin og Ljubljana. Der skal jeg ligge langflat og lese poesi og skikkelig prosa. Jeg åpner med å lese Eivind Riise Hauges debutroman, Samaels bok, før jeg gir jeg meg i kast med svenske Ida Lindes kritikersuksess En kärleksförklaring. Etterhver glir jeg over i utelukkende poesi og da blar jeg frem to bøker jeg er virkelig nysgjerrig på - nemlig den nye franske poesiantologien som ble lansert på Audiatur-festivalen, og svenske Hanna Nordenhöks Bländare. Utover dette leser jeg kun holocaust-greier.

2. Jeg anbefaler alle i hele verden å lese Richard Brautigans In Watermelon Sugar og Boris Vians Dagenes skum. Da vil de få den beste sommeren noensinne. Totalt vidunderlig.Publisert første gang i 2012.