av Erlend O. Nødtvedt sist endret 2017-06-21T14:43:25+02:00
Hvilke bøker pakker Gunnar Staalesen i amerikakofferten i sommer? Og hva skal Aina Basso lese i vannskipausene? Les bokanbefalingene deres her!

1. Hva skal du selv lese i sommer?
2. Hva anbefaler du andre å lese?

ainabasso

Aina Basso

1. Eg har alltid planar for sommarlesinga mi, det er ein eigen sjanger, men kor mykje eg faktisk får lese er avhengig av kor mykje tid eg får bruke på ein veranda med sol. Dei bøkene eg veit sikkert er Line av Axel Jensen og Døren av Magda Szabó. Førstnemnde er neste bok i lesesirkelen (som tru det eller ei har ei overvekt av mannlege medlemmar), og sidan eg aldri har lese Axel Jensen, er eg både nyfiken og forventningsfull. Døren skal eg lese i ein minilesesirkel med éin annan, fordi vi skal til Budapest på ferie og vil førebu oss med å lese relevant litteratur. Magda Szabó er ein av Ungarns mest kjende forfattarar og boka er sett til Budapest. Eg gler meg. I tillegg til desse to bøkene blir det nok ei rekke andre iymse sjangrar, men det tek eg på dagsform og innfall. 

2. Ei bok eg har kome tilbake til nokre gonger, er Gjøre godt av Trude Marstein. Boka omhandlar eit par varme sommardagar i ein liten by og gjennom meir enn hundre personar får vi sirkla inn byen, menneska som lever der og særleg ei kvinne, som fungerer som eit nav for forteljinga. Trude Marstein skriv godt om sommarliv der ubehaget dirrar under heita. Også Ingenting å angre på føregår om sommaren og gir meg noko av den same klare kjensla av sommar, samstundes som du heile tida tenker at dette aldri kan gå bra. Ei tredje bok som blandar sommaridyll med mørker er Skagerrak av Hilde Kvalvaag. Les gjerne ei av desse bøkene i sommar, men alle tre på rad kan kanskje bli for mykje. 


gunnar staalesen

Gunnar Staalesen

1. Jeg skal til Jakob Sande-dagene i Fjaler i begynnelsen av august og holde et innlegg om Sande som novelleforfatter. Derfor skal jeg lese gjennom Noveller i samling på nytt og deretter både gjøre meg noen tanker og skrive dem ned i den anledning. I tillegg har jeg alltid en bunke med bøker som venter på å bli lest, selvsagt en del krim, men også mye annet, og hvilke(n) jeg trekker ut av bunken, kan ha med dagsform og humør å gjøre.

2. Jeg anbefaler alltid andre å lese de fire bøkene om Hellemyrsfolket av Amalie Skram. Er man bergenser - eller bor man i byen for kortere eller lengre tid - er det et verk man ikke har lov til å la være å lese. Et av de udiskutable mesterverkene i norsk litteraturhistorie, spør du meg. - Skal man lese en god krim, kan man godt finne frem til en av de klassikerne som er i ferd med å gå i glemmeboken, for eksempel Ross Macdonald med sine ytterst velkonstruerte krimmysterier, alltid med en overraskende slutt, og samtidig tankevekkende lesning.

 


Publisert første gang i 2012.