Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Erlend Loe: Maria & José

av elin — sist endret 2019-05-09T13:11:19+02:00
Maria & José er en ganske kort, surrealistisk fortelling om José som er så liten at han lever i Marias øregang. Uten at hun er klar over det passer han på henne, dreper skumle bakterier og sørger for at hennes indre er rent og friskt.
Erlend Loe

Maria & José

Cappelen, 1994, Norge
82-02-15212-7
voksen
Maria og José er illustrert av Kim Hiorthøy. Det er en ganske kort, surrealistisk fortelling om José som er så liten at han lever i Marias øregang. Uten at hun er klar over det passer han på henne, dreper skumle bakterier og sørger for at hennes indre er rent og friskt. Han elsker Maria over alt, og hele hans liv er rettet inn mot å beskytte henne.

En dag kjenner han varmen fra hennes eggløsning og ruster seg til kamp mot ukjent fiende. Men etter en lang reise ender han opp i Marias eggleder og finner ut at det ikke er snakk om invasjon av fiendtlige bakterier, men et egg som stråler varme mot ham så sterkt at han ikke greier stå i mot. Maria vet ingenting om Josés eksistens, men når hun registrerer sin egen graviditet, er det bare med en mild forundring. En eller annen gang synes hun at hun har lest om noe lignende, og hun synes i grunnen ikke forklaringer er så viktig.

José fortsetter sitt liv i Maria og forsøker å være en god far, selv om det medfører visse praktiske vanskeligheter for en som er så liten. Maria er dypt tilfreds med tilværelsen som mor og savner ingenting.

Navnene i boken er neppe tilfeldig valgt - dette er en fortelling om jomfrufødsel med ny vri. Det gjøres ingen forsøk på å gi noen forklaringer på det som skjer - alt er bare akkurat som det er, så får leseren gjør seg sine egne tanker om tolkninger og sammenhenger. Tonen gir en distanse til det som skjer, den inviterer ikke til store følelser og dramatikk. Men kanskje er dette en fortelling som skal nytes og ikke tolkes ihjel. Språket gjør at den nærmer seg barneboken, men innholdet er for voksne.