Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Vibeke Garrod sist endret 2019-05-22T15:03:15+02:00
Bidragsytere: Håvard Jenssen, Jan Steigen
Det finnes flere genre innen reggae; ska, rocksteady, reggae, dub, dancehall og ragga. Det er et stort musikalsk område å begi seg ut på med et hav av produsenter, artister, band, singler, plater, samlealbum, forskjellige versjoner, mikser etc. Her vil det presenteres en liten seleksjon – et lite utvalg artister, noen plateselskaper og album.

Reggae

På slutten av 1950-tallet var Jamaica på vei mot selvstendighet og musikken avspeilet jamaicanernes kamp for frigjøring og løsrivelse fra Storbritannia. Viktige momenter for utviklingen av reggae var gamle afrikanske musikktradisjoner, påvirkning fra amerikansk rhythm ’n blues, rock ’n’ roll og bebop, pluss en generasjon som var vel skolert i klassisk musikk. Musikk er karakteristisk for jamaicanernes måte å definere seg selv på, og tekstene snakker ofte om frihet fra slaveri, undertrykkelse, korrupsjon og politisk uro. Men selvfølgelig også om kjærlighet, positivitet, drømmer og livets solside. Tar du en tur til den vakre øya Jamaica vil du legge merke til at det er musikk nesten overalt, det er en svært vesentlig del av kulturen.

Det finnes flere genre innen reggae; ska, rocksteady, reggae, dub, dancehall og ragga. Det er et stort musikalsk område å begi seg ut på med et hav av produsenter, artister, band, singler, plater, samlealbum, forskjellige versjoner, mikser etc. Her vil det presenteres en liten seleksjon – et lite utvalg artister, noen plateselskaper og album. Biblioteket har en del samlealbum innen reggae, og det er en god ting for å bli kjent med artister og sanger.

raggabalderlogotrans200.gifDet finnes også reggae i Norge! Blant annet Jørgen Nordengs sideprosjekter Busta Ofte og Raggabalder Riddim Rebels. Busta Ofte hadde med Bjørn Jervås fra reggaebandet Irie Darlings. Irie Darlings har blant annet gitt ut albumet Xaymaca som er spilt inn i Kingston der reggae-veteranene Sly Dunbar og Robbie Shakespeare er med på noen spor. Raggabalder Riddim Rebels består av Jørgen Nordeng og Jan Steigen fra Tungtvann, de har gitt ut noen mixtapes og 7-tommere. De høstet stor popularitet med faste klubbkonsept i Oslo hvor de spilte Reggae, Ragga, Dancehall Inna Nordnorsk Style! De reiser også rundt omkring og sprer det glade budskap - følg med. Kafé Opera i Bergen har reggae på programmet hver tredje lørdag, Operasta kalles klubbkvelden. Sjekk lenkene på siden her for mer informasjon.

Negri

Island Records

Plateselskap som ble startet av Chris Blackwell på Jamaica i 1959. Han startet i det små på den karibiske øya, og ekspanderte til London rundt 1962 hvor det var en stor jamaicansk befolkning. Island gjorde platene sine kjent på de forskjellige sound systems som spilte rundt blant det afro-karibiske samfunnet i London, og etter hvert ville også de trendy klubbene ha mer av denne fantastiske musikken. Blackwell jobbet også med pop og rock, og på begynnelsen av 1970-tallet ville han prøve å få reggae-musikk ut til et bredere marked. På denne tiden kontaktet Bob Marley Island Records, og Blackwell hadde stor tro på Marley og hans gruppe The Wailers. De lagde platen Catch A Fire og resten er historie…Island Records har også gitt ut flere samlealbum og antologier under Island Jamaica, blant annet med Lee Perry, Burning Spear og Augustus Pablo.

Trojan Records

Trojan startet rundt 1968 og fikk navnet etter Duke Reid (1915-1975), en artist og produsent som utga en serie 78-plater hvor han brukte navnet Trojan. Selve navnet kom av den store Leyland-truck Reid brukte til å transportere sitt soundsystem i, hvor det sto ”Duke Reid, The Trojan King of Sounds”.

Trojan har en lang rekke utgivelser og var svært dominerende på midten av 1970-tallet. Selskapet kjøpte mange innspillinger og det oppstod flere sub-labels for forskjellige produsenter, blant annet Studio One for Clement ”Coxsone” Dodd, Treasure Isle for Duke Reid og Upsetter for Lee ”Scratch” Perry.

På midten av 1980-tallet fokuserte Trojan mest på tidligere utgivelser og gjenopptrykk, og i 2001 ble selskapet kjøpt opp av Sanctuary Records. Ved å involvere noen av de fremste jamaicanske musikk-kjennere er det utgitt en stor serie samlealbum/box set, blant annet Trojan Legends, Trojan Dub Rarities og mye mer.

Studio One

Clement ”Sir Coxsone” Dodd (1932-2004) er en av de store navn innenfor reggae. Han startet med sitt eget soundsystem på midten av 1950-tallet kalt Downbeat, hvor han var kjent for å spille det villeste og nyeste som fantes. Coxsone og Duke Reid, som var den andre soundsystem kongen på den tiden, kjempet om å spille de ypperste utgivelsene og titlene ble skrapet vekk fra platene slik at rivalene ikke skulle finne ut hva som ble spilt. Etter hvert utviklet han sitt eget platestudio, Studio One, hvor mange av øyas topp-musikere var innom. Dodd var ofte på utkikk etter nye talenter og hadde faste søndags-auditions for ferske artister. Clement Dodd jobbet med mange reggae-legender som The Skatalites, Burning Spear, Sugar Minott og Bob Marley. Brentford Road hvor hans legendariske studio lå heter i dag Studio One Boulevard.

Soul Jazz Records har i samarbeid med Studio One gitt ut en omfangsrik serie samlealbum, med titler som ”Studio One Rockers”, ”Studio One DJ’s”, ”Studio One Roots” etc.

The story of Jamaican music
The Story of Jamaican Music

Denne samlingen fra Island Records har fire CDer, hvor hver CD tar for seg en tidsperiode. Det starter med ”Forward March” 1958-1967 hvor første låt er ska-klassikeren Oh Carolina med The Folkes Brothers, produsert av Prince Buster. Artisten Shaggy lagde en ragga-versjon av denne på begynnelsen av 90-tallet, og den finnes på disc 4 i samlingen. En annen god-låt her er Miss Jamaica med Jimmy Cliff som var en stor hit på 60-tallet.

”Reggae Hit The Town” 1968-1974 viser en produksjonsmessig utvikling, hvor studioene får tilgang til mer avansert utstyr. Lee Perry er en av flere som bidrar til utviklingen, og er her representert med instrumentalen Return Of Django fra 1969 med The Upsetters.

Neste periode er 1975-1981 som har fått overskriften ”Natty Sing Hit Song”. Denne perioden var temmelig turbulent på den lille øya Jamaica med mye våpen og vold, noe som gjenspeiles i musikken med titler som Police & Thieves, War Ina Babylon, og Ballistic Affair.

Den siste CDen tar for seg utviklingen mot dancehall og heter således ”Dance Hall Good To We” 1982-1993. Rytmen er kjappere med DJ’s som synger/ rapper/toaster over musikken. Barrington Levys Here I Come og Chaka Demus & Pliers’ hit fra 1992 Murder She Wrote er låter som anbefales spesielt.

Lee Scratch Perry
Lee Scratch Perry Arkology

”The neat little man” var et av Lee Perrys mange kallenavn som han fikk da han i sin ungdom var dansemaestro på Jamaica. Denne lille mannen er en levende legende med enorme musikalske ferdigheter. Perry startet tidlig i sin karriere med å eksperimentere og gjøre ting på sin helt egen måte. Han har samarbeidet med en lang rekke artister som Max Romeo, Augustus Pablo, Susan Cadogan, Bob Marley & The Wailers og Mad Professor.

I 1968 lager Perry sin egen label han kaller Upsetter og ved hjelp av Trojan Records utgis hans produksjoner blant annet i England. Der går hans spaghetti-western inspirerte tittel Return Of Django inn som nr.5 på hitlistene. Han kjøper et hus i 1973 og bygger det legendariske ”Black Ark”-studioet. Med ganske enkelt utstyr produserer han unik og enestående musikk, ufattelig mente mange, selv sa han at han fikk hjelp fra ”The extra terrestrial squad”…

Arkology-samlingen inneholder et utvalg fra Perrys studio, mange sjeldne dub-versjoner og mixer som ikke tidligere har vært publisert. Her kan nevnes Revelation Dub som er en Upsetters versjon av Max Romeos War In a Babylon, flere forskjellige versjoner av Junior Murvins Police and Thieves, hvor Soldier and Police War med Jah Lion fenger spesielt, og glad-låta Make up your Mind med The Heptones.

Det følger med et fint hefte hvor man kan lese litt historie og morsomme anekdoter, se bilder og få noe informasjon om de forskjellige produksjonene.

Reggae love songs
Reggae Love Songs

50 kjærlighetslåter på denne samlingen fra Trojan, og en del fine sanger er det her. Sheila Hylton har en god coverversjon av The Polices The Bed’s Too Big Without You fra 1980, som veteranene Sly & Robbie står bak. Breakfast In Bed med Lorna Bennett er også kurant. Sangen finnes forøvrig i en festlig versjon med artisten Scotty på et annet album i biblioteket; The Roots of Reggae. Den heter da Skank In Bed. En annen kvinne på denne samlingen er bibliotekaren Susan Cadogan, som ble introdusert for Lee Perry i 1974. I det berømte Black Ark-studioet laget de en cover-versjon av Millie Jacksons soul-hit Hurt So Good. Sangen gikk rett inn på toppen av UK reggae-listene, og hun ble senere signet av Trojan som utga albumet Hurt So Good. Cadogan er representert med både Hurt So Good og Fever på Reggae Love Songs. Andre låter som kan nevnes her er Bob Marley & The Wailers med Don’t Rock My Boat (Satisfy My soul), Keith & Tex med klassikeren Stop That Train og Al Browns Here I Am Baby (Come And Take Me).

300% Dynamite
Soul Jazz Presents 300 % Dynamite

Soul Jazz Records har mange bra utgivelser, blant annet denne Dynamite-serien. Her på 300 % finner du Sister Nancys Bam Bam og den er like god hver gang. Låta er fra hennes debut-album fra 1982 som heter One Two, produsert av Winston Riley. Riddim’en (rytmebasisen) som brukes på Bam Bam er svært kjent og brukt, blant annet mange år tidligere på Ansell Collins’ Stalag 17 som Riley også stod bak. En annen godbit er Wayne Smiths Under Me Sleng Teng fra 1984 som var en av de første ”digitale” super-hits. I følge historien ble riddim’en laget på et lite digitalt Casio-keyboard, og er siden brukt i utallige versjoner. Toots and The Maytals bidrar også til god stemning med Broadway Jungle.

Altha & Donna
Althea & Donna

Althea Forest og Donna Reid var 17 og 18 år da deres Uptown Town Ranking toppet listene på Jamaica. Sangens rytme er basert på Alton Ellis’ I’m Still In Love With You. Duoen klarte ikke helt å lage noen bra oppfølgerhits, men dette albumet har også andre gode sanger som No More Fighting og Oh Dread. Sly Dunbar på trommer og Robbie Shakespeare på bass. Albumet er fra 1978 og høstet stor popularitet også i England. På denne tiden var mange punk-band også påvirket av reggae, blant annet The Clash som har gjort flere covere av reggae-låter, blant annet Pressure Drop og Police and Thieves.

Madlib
Madlib
Blunted In the Bomb Shelter Mix

Trojan inviterte produsenten/rapperen Madlib til å utfolde seg ved hjelp av deres store arkiv av utgivelser, noe som resulterte i denne fortreffelige mixen. Madlib er kjent fra gruppa Lootpack, og er involvert i mange prosjekter samt independent-labelen Stones Throw Records. Blunted In the Bomb Shelter gir deg over 40 reggae låter hvor Madlib har satt sin signatur og det er et flott utvalg. Fra klassikere som Lee Perrys Jungle Lion og King Tubbys A Better Version til mer psykedeliske saker som Star Trek med The Vulcans og Sipreano med The Upsetters. Stop The Dubbing med The Aggrovators og Mission Impossible med The Roots Radics Band er også evig bra! Madlib har forøvrig også tatt et dypt dykk i plateselskapet Blue Notes jazz-samling på CDen Shades of Blue: Madlib Invades Blue Note. Den finnes også på musikk-avdelingen.

Sean Paul
Sean Paul
Dutty Rock

Sean Paul blander dancehall-reggae og hip hop og det tar selvfølgelig av på dansegulvet. Albumet Dutty Rock har solgt i flere millioner eksemplarer og Sean Paul har nok bidratt til at dancehall er blitt kjent for et større publikum. De fleste vil kjenne igjen hit’en Get Busy her, og stjernen er dyktig på dansbare fulltreffere. Han jobber med jamaicanske produsenter og spiller inn mye av musikken sin på øya. På Dutty Rock har han en cover-versjon av Alton Ellis’ I’m Still In Love With You, som tidligere er nevnt i Althea & Donnas versjon. Den synges her i en romantisk utgave med artisten Sasha. Sean Paul bruker også de to jentenes Uptown Town Ranking på sin låt International Affair.

Lenker

Kilder

  • www.jamaica-gleaner.com
  • www.georgwa.demon.co.uk
  • www.bbc.co.uk
  • www.trojanrecords.com
  • www.bobmarley.com
  • www.geocities.com/arrayedroots/ARSSka.html
  • The Virgin Encyclopedia of reggae / Colin Larkin
  • Lee Scratch Perry Arkology album


Bilder / graphics copyright:

© Raggabalder logo: Håvard Jenssen/Jan Steigen

All rights reserved. Ingen bilder kan brukes uten skriftlig tillatelse fra opphavmann/ kvinne.