Hopp til hovedinnhold

Gasolin’: The Black Box

av janh — sist endret 2016-11-16T13:58:30+01:00
Nesten 30 år etter oppløsningen av Gasolin’ lever musikken i beste velgående.
Gasolin'

The Black Box

Columbia, 2003, Danmark
I 1971 utga et dansk rockeband sin første LP- plate som snart ble kalt Gas 1. Platen var laget av fire deilige drenge: Wili Jønsson, bass & keyboard, Søren ”Charlie” Berlev, trommer, Franz ”Stone Free” Beckerlee, gitar & saxofon og Kim Melius Flyvholm Larsen, sang & gitar. Til sammen utgjorde de bandet Gasolin’, av mange regnet som Danmarks største rockeband gjennom tidene. Sikkert er det i alle fall at bandet har satt sitt preg på dansk og nordisk pop/rock de siste tretti årene.

CD boksen har paradoksalt nok fått det engelske navnet The Black Box og inneholder de åtte originale danske utgivelser, pluss en CD med Additional Tracks med en del spor som aldri har vært utgitt før. Executive producere er Franz Beckerlee og Erik Vind. I det medfølgende teksthefte har den danske forfatter, journalist og musiker Klaus Lynggaard beskrevet sitt forhold til Gasolin’ og gitt en karakteristikk av deres musikk på en meget underholdende måte. I det samme heftet uttaler en del danske kulturpersonligheter seg også om Gasolin’.

Historien om Gasolin’ begynner i slutten av 1960 – årene i miljøet på Christianshavn i København og husokkupasjonen av Sofiegården. Her tumlet de gamle skolekammerater Wili Jønsson og Franz Beckerlee rundt på jakt etter en trommeslager og en vokalist. Vokalisten fant de i Kim Larsen som bodde på Sofiegården og var venn med Wili Jønsson og en fyr ved navn Bjørn Uglebjerg fant plassen bak trommene. I 1971 overlot han stikkene til Søren Berlev, bandets eneste utskiftning.

Etter å ha blitt nærmest pepet av scene på Roskildefestivalen i 1971 utga bandet som sagt sin første LP i oktober samme år og den ble en mektig suksess. Platen var laget over en lest som skulle bli bandets varemerke: En tilnærmet internasjonal rockelyd med et solid komp som ga rom for Franz Beckerlees lekende Jimi Hendrix- inspirerte gitarspill og Kim Larsens karakteristiske stemme. Tekstene var enkle og til tider naive og banale, men de var danske og fikk en ny mening når de lunt ble formidlet gjennom Hr. Larsens brødboks av en munn. Klaus Lynggaard uttrykker det slik: ”De ruller stadig på det smukkeste af tungen, lægger sig rapt til rette i ørerne og tordner lige ind i hypofysen med deres drive, energi og umiskendelige poetiske dimension”.

Om Gasolins betydning for dansk musikk sier han:” Gasolin’ var bandet der gav dansk rock en selvstændig, unik og uigennomskydelig identitet. Med humor, frækhed, varme, solidaritet og et poetisk flow satte gruppen ord og toner på de følelser , tanker, strømninger og sansninger som dominerede den tid, den både var et produkt af og satte sit umiskennelige præg på”.

Bandet oppnådde i de ni år de eksisterte en berømmelse i Danmark som man ikke hadde sett maken til, og behovet for å erobre verden dukket opp. Men drengene er pære danske og forsøkene på å oversette tekstene til utenlandsk (det går ikke an å oversette ”Hva gør vi nu lille du” til ”Where do we go now mon ami”) og slå igjennom utenfor Skandinavia var totalt mislykket og ga dem hard kritikk.

Berømmelsen hadde sin pris med stadige plateinnspillinger og konserter og et konstant samvær som slet på alle, et par havarerte ekteskap og den evige konflikten mellom Franz Beckerlee og Kim Larsen. Konflikten mellom disse to var på mange måter det som ga bandet liv og dynamikk, men også det som til slutt førte til oppløsningen. Beckerlee var rockeren, inspirert av lange pskykedeliske gitarsoloer, mens Larsen var opptatt av gatesangertradisjonen noe som kommer tydelig til uttrykk på hans soloutgivelser. Det blir omtrent som å kombinere Jimi Hendrix og Alf Prøysen.

Den 21. august 1978 holdt de sin siste konsert i Folkets Park i Malmø etter en omfattende turnè i Skandinavia som befestet deres popularitet i Norge og Sverige

Etter bruddet har Søren Berlev og Wili Jønsson har fortsatt sin musikalske karriere både sammen og hver for seg men uten å nå de store høyder. Franz Beckerlee utga et soloalbum i 1979 og spilte en tid sammen med Søren Berlev i Christianhavns Bluesband, men har ikke spilt musikk offentlig på mange år og er i dag skulptør og buddist.

Kim Larsen er Danmarks ubestritte Nestor innen pop og visesjangeren og hans sanger er blitt en del av den danske sangskatt.

Nesten 30 år etter oppløsningen av Gasolin’ lever musikken i beste velgående og alle danskere har et forhold til sanger som: "Hva gør vi nu lille du", "Kvinne min" og "This is My Life". Da The Black Box utkom i 2003 solgte den til tredobbelt platina i Danmark.

Gasolin'Så her er sjansen til å la seg forføre av Nanna med den røde mund og lange sorte negle, stifte bekjentskap med Smukke Møller fra Bahamas, eller ta en tur over Langebro en tidlig mandag morgen.

Bandet har, på tross av mange rykter opp gjennom tidene, aldri fallet for fristelsen til å la seg gjenforene.

Som et strejf af en dråbe
fik vi lov til at håbe
på de ting som skal komme
før end
livet er omme.

Gasolin’ – filmen om Gasolin’ – utgitt 2006 – Warner.

Filmen om Gasolin’ er laget av Anders Østergaard og produsert av Helle Winther Remfeldt og Jacob Høgel. Dette er en film som forteller historien om Gasolin’ sett gjennom øynene til bandets medlemmer og folk rundt de. Her møter man de gamle rockestjerner som på en meget uhøytidlig måte, uten noen former for stjernenykker, beretter om Gasolin’s vekst og fall.

Tilgjengelig på biblioteket

Cd

Lp

Dvd

Sangbøker

Biografier

Bøker

 

Først publisert: 28.09.07