Sight & Sound

Hold deg oppdatert om film og filmverdenen!

Sight & Sound er et anerkjent filmmagasin som utgis av British Film Institute (BFI). Bladet har røtter helt tilbake til 1932, og det kommer nytt nummer hver måned. Det tar for seg aktuelle filmutgivelser og tv-serier, og har blant annet artikler om regissører, fotografer, skuespillere og manusforfattere. I tillegg er det anmeldelser av de fleste relevante filmene som settes opp på kino, også arthouse-filmer.

Her er noe av det du kan lese om i de siste utgavene:


April 2020:

I dette nummeret får vi et eksklusivt intervju med Tilda Swinton! Denne fabelaktige skuespilleren, kjent fra filmer som “Vi må snakke om Kevin”, “Narnia” og “Snowpiercer”. Hun forteller om hvordan hun ble skuespiller, når hennes egentlige ønske var å være poet og forfatter. Swinton leser mye, og anbefaler Virginia Woolfs “Orlando” som hun leste allerede som 12-åring. En annen er Muriel Spark, for eksempel “The Prime of Miss Jean Brodie”. I dette nummeret kan vi og lese om Roger Deakins, som er en kjent filmfotograf. Det er jo noen som faktisk ordner med lys og skygge i filmene vi ser, slik at vi skal få en eksepsjonell opplevelse. Deakins har jobbet mye med Coen-brødrene, og i den senere tid “Skyfall” og “Blade Runner: 2049”.Mai 2020:

I år er det 25-årsjubileum for filmen “La Haine” av franske Mathieu Kassowitz. Les intervju med regissøren, som nå for tiden heller foretrekker å bruke tiden sin som skuespiller. I 1995 vant Kassowitz prisen i Cannes for beste regissør med “La Haine”. Hva tenker han om filmen i dag, så lenge etter? Er den fortsatt aktuell? Kvinner med filmkamera er en annen artikkel i mai-utgaven; vår egen Edith Calmar er representert med “Ung flukt”.Juni/sommer 2020:

Liker du anime, så er dette ekstra tykke sommernummeret en gavepakke til deg! Vi kommer ikke utenom Studio Ghibli så klart, men det er garantert en rekke filmtitler du ikke kjenner til her. Anime er mer enn Totoro og Chihiro! Vi kan også lese boktips og anbefalinger av noen anime-podcaster. Ellers i dette nummeret er det blant annet omtaler av Netflix-dramaet “Ozark”, dokumentaren om Beastie Boys, og et intervju med Spike Lee som er aktuell med krigsfilmen “Da 5 Bloods”.September 2020

Høsten innledes med temaer som protest og aktivisme i film i UK. Og hvordan står det til med rasisme i filmindustrien? Sight & Sound har invitert et panel av filmfolk til å diskutere problemstillingen. Vi kan også lese et stort intervju med Michaela Coel, kjent fra serien “I may destroy you”. Av månedens filmanmeldelser kan nevnes “Buñuel in the labyrinth of the turtles”, en animasjonsfilm om den kjente spanske regissøren Luis Buñuel, og det islandske spenningsdramaet “En hvit, hvit dag” om en politimann som går opp i liminga når kona hans dør.
Oktober 2020

Regissøren Christopher Nolan har gledet og forvirret oss helt siden “Memento” kom i år 2000, og i dette nummeret blir vi kjent med hans nyeste film "Tenet". Nolan er glad i å leke med dimensjonen tid, og hjernen vår vris i stadig nye retninger når vi ser noen av filmene hans. Kronologi er et annet begrep; hva kommer først, eller sist, eller midt imellom? Interessant lesing dette. Charlie Kaufman er en annen filmskaper med har flere originale titler bak seg, blant annet som manusforfatter av “Eternal sunshine of the spotless mind” og “Being John Malkovich”. Nå er han aktuell som regissør av filmen “I’m thinking of ending things”, og som forfatter av romanen ”Antkind”.