Glemt passord?   Registrer deg her.
av thea — sist endret 2016-09-17T01:57:23+02:00
Onsdag 4. mai har vi en godbit for alle som liker eller vi lære mer om Tolkiens trilogi og Peter Jacksons filmversjon.

Vi blir aldri lei av Ringenes herre

Onsdag 4. mai inviterer biblioteket til Ringenes herre-foredrag og filmmaraton. Påmelding påkrevd til filmmaraton, og billett til filmvisning koster kr. 90.-, og inkluderer litt pizza, brus, kaffe og snacks.

Ringenes herre er en av de ti nominerte titlene til Bergen leser. Bergen Offentlige Bibliotek inviterer derfor til et spennende møte mellom to Tolkien-kjennere: oversetter Nils Ivar Agøy og Tolkien-kjenner Magne Bergland.

Ringenes herre (The Lord of the Rings) er en roman i fantastisk-genren skrevet av den britiske forfatteren J. R. R. Tolkien. Romanen er en fortsettelse av barneboken The Hobbit (1937; norsk overs. Hobbiten, 1972). Den foregår i verdenen Midgard, og skildrer kampen om en magisk ring som ble laget for den onde Sauron. Den som bærer ringen får stor makt og korrumperes samtidig av den. Ringen har kommet i hendene på de vennlige, småvokste hobbitene, og romanen følger de to hobbitene Frodo Lommelun og Samvis Gamgod som, sammen med følgesvenner og støttespillere, skal bringe Ringen tilbake dit hvor den ble laget for å ødelegge den. Parallelt med denne handlingen foregår forberedelsene til krig mellom alliansen av gode folk på den ene siden og Saurons onde hær på den andre. Tolkien arbeidet med romanen under den 2. verdenskrig og i etterkrigsårene, inspirert av bl.a. norrøn mytologi.

Foredrag med Tolkien-kjennere

Nils Ivar Agøy har oversatt Tolkiens Silmarillion, ny-oversatt Hobbiten og var sentral i arbeidet med revisjonen av Ringenes herre. Selv har han skrevet Mytenes mann om J.R.R. Tolkien. Agøy er videre dr.philos og førsteamanuensis i moderne historie ved Høgskolen i Telemark, og har vært Tolkien-fan i en årrekke. Vi gleder oss til å høre ham fortelle oss om en spennende forfatter og hans mest kjente verk, Ringenes herre. Agøy vil dessuten samtale med Tolkienkjenner Magne Bergland (UiB). Både Agøy og Bergland er med i Arthedain, Norges Tolkienforening.

Filmmaraton

Hovedbiblioteket har fått nytt, flott auditorium som egner seg riktig så bra til filmvisning. Vi har også et stort utvalg film, og anledning til å vise film for et begrenset publikum.

Etter foredraget blir det nattlig filmmaraton med Peter Jacksons filmversjon av Ringenes herre. Her er det begrenset med plasser, så meld deg på til karenm@bergenbibliotek.no, og hent din billett på Hovedbibliotekets musikkavdeling innen tirsdag 3. mai. Billetten koster kr. 90 .- , og inkluderer litt pizza, mineralvann, snacks og kaffe.

NB! Vi tar forbehold om å kansellere arrangementet dersom det ikke er tilstrekkelig antall påmeldte. Aldersgrense for arrangementet er 15 år (gyldig legitimasjon må fremvises).

Romanen har vært gjenstand for flere filmskaperes interesse. Den første filmversjonen var en helaftens animasjonsfilm, laget av amerikaneren Ralph Bakshi med premiere i 1978; en planlagt del to ble aldri realisert. I 1980 kom en animasjonsfilm for fjernsyn, The Return of the King, ved Jules Bass og Arthur Rankin jr. Senere har newzealanderen Peter Jackson oppnådd stor kinosuksess med sin filmtrilogi (2001–03). Denne trilogien har gitt støtet til en rekke spill og andre produkter knyttet til trilogiens handling og personer, og har gitt fortellingen ny og bred popularitet.