av Mette Karlsvik — sist endret 2012-12-17T18:14:19+01:00
Christian Kalvenes er mange gutters store helt, men har selv også en helt i Lars Monsen.

Fotballeventyret

Vi snakker om fotball som fortelling, om vinnere, tapere, helter, antihelter, og om fotballbanens potensiale som et litterært univers. Om fotballheltens potensiale som et forbilde og en motivator, en romanaktig helt som kan være med på å endre mennesker og dermed verden til et bedre sted. Christian Kalvenes er med på den tanken og på praten om dette. Men virkelig engasjert blir han ikke før vi kommer inn på sakprosabøker om villmarksliv. Christian Kalvenes er mange gutters store helt, men har selv også en helt i Lars Monsen.

Christian Kalvenes anbefaler:

Dan Brown:
Engler og demoner

Lars Monsen:
Norge på langs

Lars Monsen:
Canada på tvers

Lars Monsen: Ekspedisjoner i bjørneland

Robert B. Cialdini:   Påvirkning: teori og praksis        

- Hvor mye leser du for å trene hodet, og hvor mye for å kople ut?

- Jeg leser stort sett på ferie, for avkopling. Av Dan Brown har jeg lest alt, og likte særlig godt Engler og demoner. Jeg har også lest Det tapte symbol, Digital festning, Da Vinci-koden og Iskaldt bedrag. Hva jeg liker, er måten han skriver på. Korte kapitler. Det skjer noe hele tiden. 


- Er det fotballspilleren i deg som kommer fram da, han som må ta brå spurter - også?

- Jeg er litt rastløs. Jeg fenges veldig av bøker om friluftsliv. Særlig gjelder det Lars Monsens bøker fra Alaska, Norge på langs, Canada på tvers, Ekspedisjoner i bjørneland. Bear Grylls er en tidligere marinejeger som har skrevet bøker om friluftsliv. Han har også laget noen filmer som er iscenesatt. Jeg er kanskje en drømmer selv, og skulle gjerne ha likt å gjøre noen av de tingene som han gjør i forhold til fisking og friluftsliv. Når jeg åpner disse bøkene, kjenner jeg suget etter friluftslivet. Fotball gir deg maks en ferieuke om sommeren. Med tiden, når jeg kommer inn i mer normal livsstil, da reiser jeg til Alaska, er på fjorden og fisker kveite, er i elvene og fisker king salmon, kjører sjøfly innover landet, og ser bjørn og ulv i de naturlige elementene deres. Jeg har også begynt å se på Grønland som et mål, og gjør helt konkrete forberedelser, fra flyreiser, billeie, alle disse tingene har jeg på stell. Foreløpig har det vært mye snakk.

-  Dette gir et ganske tydelig bilde av deg som voksen, nå. Men hvem var du som liten; hva leste du da?

- Jack Londons Når villdyret våkner. Den husker jeg veldig godt. Buck og Alaska, det brente seg fast.

- Jeg husker den som hjerteskjærende. Døde ulvehunden til slutt?

- Jeg tror den ble sluppet løs, og fikk fri. Jeg leste også Gummitarzan, Tarzan, Bobseybarna! Disse var bøker jeg fant i min mors samling.

- Bobseybarna drev vel også en form for lagspill? Leser du noe som er direkte relatert til fotballen?

- Trenere leser mye fag. Men jeg prøver å ikke være fotball i tankene hele tiden. Men jeg leste ukeblader, som bladet Fotball, og Josimar da jeg var yngre.

- Jeg leser også Josimar, og tror at jeg skjønner mer om idrett og fotball da. Når jeg ser fotballkamper og sportsprogrammer om kampene, tenker jeg at det er fortellinger. Man har helter og slemminger, vinnere og tapere, og en dramaturgi.

- I bøker og i filmer er dramaturgien stort sett bygd opp rundt det gode mot det vonde. Ingen kan sette seg over oss i fotballsituasjonen og si at det ene laget er gode, det andre ondt. Men det hender at man spiller på dette i kamptaler.

- Hva er en kamptale?

- Det kan være det siste treneren sier til oss før vi forlater garderoben, eller noe vi sier til hverandre mens vi står sammen i ring på banen før kampstart. Da kan man si gutter, i dag er det kamp, nå må vi stå på. Noen bruker mer stemme enn andre, og kan vise til det laget der borte, at de er sånn og sånn, og de skal vi vinne over. Men det er ment mest som en siste piff, for å gi et adrenalinkick før man går på banen. 

- Og da hjelper det å tenke vinnere, tapere, som i eventyrets dramaturgi? 

- Det er vel litt både òg. Hvis det er en historie bak så er det vel lettere å få en langvarig effekt av det. Hvis man har blitt utsatt for urettferdighet fra samme lag i en tidligere kamp, for eksempel, så er det lettere å bli engasjert. Jeg tror at bøker kan skape motivasjon. Det hjelper en til å stå opp for hva man tror på, og hjelp til å tro på seg selv og gjennomføre de tingene man må gjøre. Lars Monsens bøker er et eksempel.

- Du er for mange en helt. Når du selv har et så sterkt forhold til helteskikkelsen: Hvordan føles det selv å være et forbilde?

- Jeg er veldig bevisst rollen min som forbilde, og forsøker å være en god rollemodell. Særlig gjelder det i møte med yngre, med barn.

kalvenes bokhylle


Christian Kalvenes er så godt trent at det å gå på jobb som fotballspiller har blitt komfort. Selv når øktene er på tre timer, hvor mye er styrke og utholdenhetstrening. Å gå tilbake til skolebenken, derimot, var utfordrende, og noe som gir ham motstand.

- Leser du idrettspsykologi, som riflemesteren Stensvågs Best når det gjelder, og liknende bøker, som for eksempel gir råd om å lage seg rutiner rundt konkurranser og gjøre det samme om det er trening eller konkurranse?

- Jeg gjør det som faller naturlig for meg. Det har blitt til en sånn form for forberedelser. Da kommer det rette spenningsnivået naturlig. Jeg er spent. Men det er ikke nerver som jeg må døyve. Vi sitter ikke med speil og forteller oss selv hvor gode vi er. Vi tenker mer på gruppedynamikken, hvordan man bidrar til den, hvordan kan det gå bra, hvordan kan det gå dårlig. Jeg har ikke trent på det. Men fordi jeg gjør nesten det samme på trening og i konkurranse, har jeg en rutine i kroppen. Kroppen går inn i en av syklusene. For meg kommer alt dette gratis, nå, ettersom jeg har blitt eldre.

- Du har en mastergrad i Business and management. Kan du se konkrete resultat, hjernemessig, fra å utsette deg for avansert litteratur?

- Det er behagelig å gå på trening og reise hjem, gå på trening igjen, og så reise hjem. Det å bruke tid på å ta en utdannelse har vært utfordrende. Men du blir satt på en prøve der også. Du møter motstand der også. Det er ikke helt ulikt fotballen. Der er du i en gruppe, og du blir presset. I en eksampensperiode er det et press. Det er knalltøft de dagene da du sitter utenfor og leser. Men etterpå, når lesingen og eksamensprestasjonen, er ferdig, da har du et papir på prestasjonen. Det får man ikke etter en fotballkamp, samme hvor godt man gjør det. Fotballkampen er glemt når neste kamp er spilt, men et eksamensresultat varer evig.

- På hvilken måte merker du lesingen på tenkingen?

- Det har vært nyttig for meg å lese. Jeg har merket en veldig utvikling på måten jeg har lest. Det første året var det vanskelig. Mot slutten var det annerledes.

- Kjente du at du ble skarpere?

- Hvis du bryr deg om det du leser, så utvikler du deg på  alle mulige måter. Personligheten din utvikler seg. Det hjelper også på fotballspillingen.

- Og det er viktig at det gjør det?

- Å være fotballspiller må være hovedfokuset ditt når du jobber med det.

- Kan du nevne pensumbøker som har gitt deg noe?

-  Robert Cialdinis Påvirkning: teori og praksis likte jeg godt. Han skrev om påvirkning og bedømmelse. Det var ikke skrevet som en tradisjonell lærebok, men hadde gode eksempler fra virkeligheten som det er skrevet mye rundt. Mer enn nødvendigvis teori, så fikk man se hvordan teori og praksis påvirket hverandre. Organisasjonspsykologi og motivasjon var to fagfelt som jeg leste med glede fordi det var lett relaterbart til fotball, familie, hva som helst.

- Og med det er vi tilbake til dette med motivasjon. Kan du tenke på fortellinger i litteraturform, som har veldig klare helter - og antihelter?

-Tarzan-bøkene, og Heksene av Roald Dahl, eller Stieg Larssons The girl with the dragon tattoo. Du sitter på tå mens du leser den.

- Virker det motiverende å tenke på fotball på en slik måte? 

- Ja, det gjør det. Det skaper en indre greie. Hvis du gjør de riktige tingene, så kan du oppnå noe bra for noen. Jeg har selv glede av å vinne. Men det griper så mange flere enn en selv. Folk griner og jubler, det er så sterkt. Jeg hadde en nabo i England (Burnley, nord for Manchester, forf. anm.) som hadde fulgt Burnley gjennom alle år. Laget var et spark unna å rykke ut av det profesjonelle ligasystemet (de fire øverste divisjonene) for en del år tilbake. De klarte å score det avgjørende målet i sluttminuttene, slik at laget beholdt plassen. Det er klart at det var stort for han da vi rykket opp til Premier League, mot alle odds. Han fortalte at han gren som en unge da opprykket ble klart. Opplevelsen av å høre han takke for dette etterpå, var verdt alt. Burnley som by er et annet eksempel på hva fotball kan gjøre for folk. Det er en by med masse kriminalitet. Det året vi rykket opp, kunne man begynne se at statistikken gikk ned i forhold til kriminalitet. Det flotte med fotball er at man treffer så mange folk samtidig. 

- Er fotball en god bok? 

- Hvis du kan si at hvert enkelt menneskes liv er en bok, kan fotball ha stor innvirkning på hvordan den enkeltes fortelling blir.

Kalvenes plakat liten

Først publisert april 2012
Foto: Mette Karlsvik
Visuell profil: Håvard Legreid