av admin sist endret 2016-09-16T13:51:46+02:00
Ei av desse 13 bøkene skal lesast høgt under Bergen Leser 2013. Les bokomtalane under og stem inn din favoritt!

Stig Holmås: Regn
Om kjærligheten til regnbyger, flobyger, høljeregn, styrtregn, pøsregn og plaskregn. Men også vennskapet og kjærligheten mellom to brødre. Boken kan samle generasjoner i stuen til høytlesning, på samme måte som Knut Johannesens rundetider samlet folk foran radioapparatene på femti- og sekstitallet.


Ragnar Hovland: Sveve over vatna
Tiltaks- og arbeidsløs. Sildeoljefabrikken er lagt ned, men eimen av sild henger igjen i mannen. Katter fotfølger ham overalt. Et liv som student i Bergen må da være å foretrekke?


Amalie Skram: Sjur Gabriel
Sjur Gabriels kone Oline var flink til alt arbeid, men når trangen til brennevin kom over henne, solgte hun både mat og eiendeler for å slukke tørsten. Kom hun full hjem, slo han henne.


Rolf Sagen: Springfart ved fjorden
Du blir aldri den samme etter å ha oppdaget byen Moks i det mystiske Fjordlandet sammen med en av de mest minneverdige karakterene i norsk litteratur de siste 30 år - selveste Oppdagaren. Besynderlig og ellevilt, skremmende og hysterisk morsomt. Og helt annerledes.


Gunnhild Øyehaug: Vente, blinke
Vente, Blinke er en vev av historier, der det zoomes inn og ut på ulike karakterer som forsøker å finne sin plass i livet. Elegant, humoristisk og lekende, og full av referanser, til alt fra Dantes guddommelige komedie til Kill Bill.


Marit Eikemo: Samtale ventar
I Samtale ventar skildres den fabelaktige Elisabeth Brenner, som er midt i et tilsynelatende kontrollert sammenbrudd. Med en egen logikk forstår leseren henne og alle de rare valgene hun gjør som fremkaller både latter og gjenkjennelse. Eikemo forteller så godt at leseren får lyst til å hoppe inn i boken for å holde rundt den tidvis tiltaksløse hovedpersonen. En bok stappet med vemodige latterkicks.


Henrik Ibsen: Terje Vigen

Terje Vigen ror til Danmark for å redde kone og barn fra sultedøden. Men han blir fanget av en engelsk flåte, og satt i fangenskap i fem år. En historie om mot, oppofrelse, maktovergrep, død, hevn og forsoning. Terje Vigen er en klassiker som tåler gjenlesning.


Ludvig Holberg: Niels Klims reise til den underjordiske verden
Bli med Nils Klim på hans fantastiske reise under jordens overflate, og møt snakkende trær, apekatter med parykker og mennesker som snakker med bakenden. Det er en forrykende reise i dårskap og forunderligheter. Langt under jorden er dette science fiction på høyt nivå.


Kjersti Skomsvold: Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg
Etter at Epsilon døde er pensjonisten Mathea helt alene i verden. Hun vil gjerne bli husket, men hvordan? Mathea er en kreativ dame, men kan ikke sosiale koder. En trist og vittig historie om ensomhet.


Vigdis Hjorth: Om bare  
Om bare han kunne ta telefonen. Om bare han ikke var utro. Om bare noe kunne lindre smerten. Om bare hun kunne ta til fornuft. Disse tankene plager den forelskede hovedpersonen Ida Heier i kjærlighetsdramaet Om bare. Dette er en bok om slitsom forelskelse og krevende moderne kjærlighetsforhold. Blir parforhold for vanskelig i vår tid? Om bare du leser boken, kan du dømme selv.


Sofi Oksanen: Utrenskning
Den no aldrande Aliide og den unge Zara sine historier flettar seg saman og strekker seg frå 1930-talet til utpå 90-talet i Estland. Aliide finn den forkomne Zara, som har rømt frå eit hardt trafficingmiljø, liggande i hagen sin. Begge har dei ei fortid dei helst vil pynte på. Utrenskning er ei sterk forteljing om kjærleik, venskap, sjalusi og kampen for tilværet.


Franz Kafka: Forvandlingen
Forretningsmannen Gregor Samsa er over natten forvandlet til et kjempedigert kryp. Samtidig som han gradvis må venne seg til sin nye kropp, tar familien hans mer og mer avstand. Kan det virkelig være deres Gregor som gjemmer seg bak et så avskyelig ytre? Forvandlingen er en nådeløs beretning om menneskets brutalitet.


Fjodor Dostojevskij: Spilleren
En bok om å tape og vinne - om det er penger, kjærligheten eller mørke hemmeligheter som står på spill. En spennende, morsom og fantastisk godt skrevet roman, som holder seg like godt den dag i dag.