av Per Eide sist endret 2017-01-16T10:45:19+01:00
Om jordbruk, 3D og ormer.

Farming Simulator '15 - (PS3 - bestill her)

Dyrking av matjord, å gro egne, økologiske urter og å hogge sin egen ved er i tiden. På sosiale medier florerer det av folk som vil bytte egenprodusert grønnsak mot grønnsak, og #livetpålandet er det real shit. Føler du presset? Men er en av dem som ikke har de såkalte grønne fingrene, og alt det grønne bare dauer rundt deg? Du vet det er galt med oversprøytet agurk, men aner ikke hva du skal gjøre med det. Farming Simulator kan gjøre susen! Dette über-realistiske spillet om å drive din egen gård vil lære deg alt du trenger å vite om agrikulturell vitenskap. Kan ikke garantere deg grønne fingre, men jeg kan garantere en økt bevissthet og ordforråd rundt gårdsdrift og matdyrking. Og ikke minst gir spillet deg nok til at du kan late som du er en del av den grønne trenden! 

I Farming simulator er det snakk om å tilegne seg kunnskap om alt fra både avanserte maskiner og avansert jorddyrking til mer basisk husdyrhold. Ellers kan du for eksempel gå løs på skogbruk. Noe av det gøye med spillet er at du selv kan bestemme hva du ønsker å holde på med og lære mer om, men det vil lønne seg å orientere seg i alle bestanddeler av jordbruket. Du vil nemlig få oppdrag av forskjellig art underveis, og disse oppdragene vil gi deg mer penger på bok. Etterhvert kan du bygge deg opp til å bli en storbonde, om det er det du vil da. 

Farming simulater er et sandkassespill. Det vil si at du kan bevege deg fritt over et stort område, og hvor enn du beveger møter du muligheter som gjør det mulig å bygge for å bli den mektige bonden du alltid har drømt om å bli. Når du setter igang med karrieremoduset, begynner du ikke på bar bakke. Du har en liten maskinpark bestående av traktorer og treske, samt en liten slant i banken. Og masse jord å dyrke, og staller å fylle. Klokken halv åtte starter dagen, og i nesten realtid er det bare til å sette igang med arbeidet. Om du synes dette høres stress ut, så er trikset å ansette noen til å gjøre jobben. Mens du kan dra på tur til kysten, og se på havet i sommervarmen.

#livetpålandet er godt!


3D Dot Game Heroes - (PS3 - bestill her)

Hva skal en si? Da protagonistens bestefar reddet riket Dotnia fra Dark King Onyx, ble stedet en attraksjon, og folk fra alle verdens hjørner kom på besøk. Etterhvert ble hendelsen om Dark King Onyx en myte som døde hen, og ingen besøkte Dotnia mer. Landets konge fortvilte, men han visste råd. Kongen forstod at 2D var ut, og tok den modige beslutningen om å gjøre Dotnia om til 3D! Men i denne prosessen havnet landet på nytt i en kjedelig situasjon. Dark Bishop Fuelle begynte å rote med onde ting, og hvem andre enn du kan redde landet fra undergang? 

3D Dot Game Heroes har det nødvendige for å bli et kultspill. Med sin så smått skrudde historie, men likevel så geniale grafikk der det japanske selskapet Silicion Studio har tatt i bruk 2D retro-grafikk og laget et 3D-spill ved bruk av voxel. Er du en fan av Zelda? Her er det bare til å kaste seg ut i 3D Dot Game Heroes! Veldig morsomt, og lekende for deg som fortsatt kan nyte retrostilen.


 


Worms Collection - (Xbox 360 - bestill her) (PS3 - bestill her)

Det er ofte en merkelig opplevelse når du henter ned et spill fra bakre del av hyllen, tørker det tynne fettstøv-laget fra disken og kobler deg opp. Det første du lurer på er om det har tålt tidens tann, mens det andre du tenker er tanker du ikke tenkte da du spilte spillet i gode, bekymringsløse gamledager. 

Worms! Du har sikkert spilt det, eller i hvert fall har du hørt om det. Et strategispill så enkelt, og likevel så utfordrende. Så tøysete, men likevel så alvorlig. Det handler om presisjon, om benytte seg av ressursene, om å gjøre smarte trekk. Det er som sjakk, bare for deg som synes ormer som lager tøysete lyder er forferdelig morsomt. 

Worms har stort sett tålt tidens tann. Dette lokale multispiller-spillet kan få en gjeng i midt-tredveårene til å brøle engasjert. Denne Worms Collection er riktig nok pusset litt opp siden jeg sverget til Amiga, noe de egentlig kunne spart seg for. Men gameplayet er det samme - like engasjerende og lett-vanskelig. Perfekt i sosialt samvær! 

Men hva med nye tanker om et gammelt spill? Jo, dette spillet, tro det eller ei, er forferdelig voldelig. Makan til våpenorgie skal du lete lenge etter. Spillet har Pegi 12+, og en kan jo lure på hvorfor et spill om ormer med elendig grafikk har så høy aldersgrense. Jo, det er jo fordi du kan velte deg i våpen. Bazooka, kniver, gønnere, bomber - ja alt. Den gang da tenkte jeg ikke spesielt mye på det. Men nå kjenner jeg at jeg ikke er helt komfortabel med denne type uttrykk, eller voldsforherligelse om du vil. Men det som også slår en, er hvor liten moden en er blitt. For fortsatt får lyden av ormene som sier "åh-no!" meg til å trekke litt på smilebåndet. Noe jeg ser for meg den oppvoksende generasjon alltid kommer til å gjøre når de hører den knirkete lyden av Angry Bird-spretterten. Ja, Worms er på sett og vis generasjon Y sitt Angry Bird.