av Arild Ness sist endret 2017-01-16T10:45:20+01:00
Independent video games eller såkalte ”indiespill” er i hovedsak dataspill utviklet uten finansiell støtte fra de store spillselskapene.
Spillene er ofte vederlagsfritt tilgjengelig for nedlastning på nett.
Historien om indiespillene begynner tilbake på 1970-tallet, i en tid da den generelle spillsatsingen for alvor startet. Samtidig som oppblomstringen av de store spillselskapene utviklet det seg parallelt en bevegelse av uavhengige utviklere som lagde sine egne spill. Selv om utviklerne av disse spillene gjerne har blitt omtalt som ”glade amatører” og ”hobby-entusiaster”, finnes det likevel eksempler på at tidligere utviklere fra de store selskapene har gått over til indiespill-bransjen.

Indiespillene er som regel utviklet av enkeltindivider eller små utviklergrupper som sjelden består av flere enn ti stykker. De ulike spillene kan være svært forskjellige både i omfang og rent tematisk, det veksler mellom de helt enkle og ukompliserte spillene, til store komplekse spillverdener. Alt fra eventyrspill og krigsspill til puzzle og strategispill; det finnes i det hele tatt en enorm mengde spill å oppdrive for brukerne.

En rekke av dagens indiespill blir i dag gjort tilgjengelig med åpen tilgjengelig kildekode (Open Source), noe som blant annet åpner opp for at andre utviklere igjen kan bygge videre på spillene. Mange har hevdet at dette tvinger fram en spillproduksjon i konstant bevegelse som igjen leder fram innovasjon og nyskapning.

Motivasjonen for å utvikle indiespill har da sjeldent vært økonomisk tuftet. Mange av spillene går under freeware-lisensen, som vil si at de er tilgjengelig for gratis nedlasting på nett. Men en del spill har likevel blitt tilrettelagt for kjøp gjennom enkle betalingstjenester som for eksempel PayPal, men prisen har da (forløpig) aldri vært avskrekkende dyr.

Det finnes i dag utviklere og utviklingsgrupper spredt over hele verden. Blant de mest omtalte og kritikeroste aktørene finner vi navn som 2D Boy, Number None, Inc. og Amanita. Flere ”uavhengige” spilltitler, som for eksempel SYNTH og Braid, har den siste tiden blitt møtt med relativt mye oppmerksomhet blant spillentusiaster. Samtidig har også egne prisutdelinger for indiespillene (for eksempel Independent Games Festival), skapt større blest rundt denne typen av spill.

Store aktører har også begynt å fatte interesse for uavhengig spillutvikling og i den senere tid har mange indiespill blitt gjort tilgjengelig for konsoller som Playstation, Xbox og Wii. Microsoft utviklet da også i 2008 Xbox Live Indie Games som blant annet gjorde at uavhengige utviklere kunne lage spill til Xbox og selge spillene på Xbox Live Marketplace.

Lenker