av Lasse Jørgensen sist endret 2017-01-16T10:45:20+01:00
Du er vel kjent med spillfenomenet Minecraft? Lasse gir deg en kjapp innføring i hvordan man kan lage sin egen verden.

Kanskje det er huleboeren i meg, men på et primalt nivå har jeg alltid hatt lyst til å gå ut i naturen, drepe et tre, for så å lage et hus av kadaveret. Du kjenner det kanskje selv? Ikke lyv – jeg vet at du føler det, du og.

Jeg tok tidlig LEGO-klossene til meg som et medium for kreativ utfoldelse. Takket være disse små plastikkduppedittene fra Danmark, kunne jeg gi min egen indre urmann boltreplass. Til slutt måtte LEGO-putlingen gi plass til andre aktiviteter, men selv om klossene var lagt på hyllen, forsvant byggetrangen aldri. Gleden var derfor stor da jeg i midten av 2010 oppdaget konseptspillet Minecraft. Endelig hadde jeg igjen muligheten til å la huleboeren i meg ta over, uten å la det gå ut over det norske planteliv – eller min mors stakkars føtter.

En verden av blokker

LEGO-sammenligningen forklarer på grunnleggende nivå hvordan Minecraft fungerer. Hele spillverden er bygget opp av klosser – eller blokker, som de kalles i spillet – på sirka en virtuell kubikkmeter. Med disse står spilleren mer eller mindre fri til å rearrangere hele spillverden slik man nå enn kan ønske. For noen gir dette muligheter til fantastiske kunstverk. Internett flommer over med bilder og filmsnutter av folks prosjekter, enten det er gjengivelse av virkelige byggverk som Louvre i Paris, eller hele fiksjonsverdner, slik som Tolkiens Midgard.

mc02For dem med mindre talent, slik som meg – vel, det har nok sine naturlige årsaker at jeg ikke endte opp som arkitekt.

Mens bygging er et gjennomgående tema i Minecraft, er det to forskjellige moduser å spille på – kreativ modus og overlevelsesmodus. I kreativ modus står man fritt til å omforme verden og å bygge med hva enn av brikker som eksisterer i spillet. Hele spillverden er ditt lerret, og det er kun dine kreative begrensninger som kan stoppe deg.

Spillets andre modus er overlevelsesmodusen, og det er her ting blir litt mer vrient.

Bygg for harde livet

I overlevelsesmodusen begynner du ensom og alene i ødemarken. Vekk er muligheten til å skape blokker og utstyr fra tomme luften som man ellers har nytt godt av i kreativ modus. For å oppnå noe i denne modusen, må du i stedet gjøre hva spillet er navngitt etter – å grave gruver og å lage greier.

Når kvelden faller på, håper jeg du har fått gjort klar et lite gjemmested – det er nemlig etter mørkets frembrudd at overlevelsesdelen av spillet kommer i full sving. Husker du at jeg skrev at du var alene? Vel, det er nok ikke helt sant...

Uten å avsløre alt for mye, kan jeg betro deg tre ting – det første er at det er skumle ting i natten. Det andre er at det er mange av dem. Det tredje er at de på ingen måte er vennligsinnede.

Mens det overordnede målet – å lage kule ting – er det samme, spiller man spillet ganske så forskjellig i de to modusene. Hvis du har skyhøye ambisjoner og bunnløs kreativitet og ikke ønsker å måtte unngå nattens farer, er kreativ modus som støpt for deg. Hvis du heller ønsker den fulle opplevelsen av Minecraft, med monsterjakt og gruvedykk, er overlevelsesmodusen heller hva man bør gå for.

Og, la oss være ærlige – når man vet at hver blokk i borgmuren er et resultat av hardt arbeid og monsterslakt, så føles hva enn man har fullført mye bedre.

Hvis du vil spille Minecraft, er det bare å ta turen til biblioteket. Spillavdelingen i sentrum har XBOX-konsoll med spillet, og hvis du har egen konto kan du såklart spille nettleser-versjonen på datamaskinene våre.