Dark Souls II

av Lasse Jørgensen sist endret 2016-12-22T18:27:24+01:00
Lasse har besøkt kongeriket Drangleic og har ikke mye menneskelighet igjen. Men han har lært det viktigste - Praise the Sun!
From Software

Namco Bandai Games, 2014
voksen

Souls-serien (Demon’s Souls (PS3: 2009), Dark Souls (PS3, Xbox, PC: 2011)) har siden lanseringen vært beryktet for nådeløshet på grensen til det sadistiske. Det var derfor med store forventninger jeg satte meg ned med den seneste utgivelsen fra From Software, Dark Souls II. Kunne spillet leve opp til omdømmet? Det tok ikke lang tid før jeg fikk valuta for pengene.

Utstyrt med slitte, skitne klær og ukjent med både spillmekanikker og spillverdenen ble jeg kastet inn i spillet på et dystert jorde, i noe som mest minnet om et romersk-klassisistisk lysthus. Med litt tilfeldig hamring på kontrollen mestret jeg det grunnleggende - bevegelse, slag, løping, unnvikelsesmanøvre. Godt nok for å holde meg i live, da ingenting hadde truet meg så langt. Bevæpnet med min nye kunnskap begynte jeg å utforske omgivelsene mine, og jeg fant snart en spennende hulegang skjult bak noen busker. Jeg stormet selvsikkert fremover, forbi et hjørne, og befant meg plutselig fjes-til-fjes med noe som best kan beskrives som en blanding av en kjempe og en flodhest. Uten et øyeblikks pause tok beistet tak i meg med begge hender og jafset meg i seg. Skjermen tåket ut, og YOU DIED ble vist med stor, rød skrift. Steam-overlayet poppet opp og fortalte meg at jeg hadde fått en ny achievement - “This is Dark Souls”.

DS2_Youhavedied

At spillfiguren har en tendens til å dø, er godt forankret i spillhistorien. Man spiller som en undead, forbannet med udødelighet og drevet av et ønske om å samle sjeler. Kun sjeler kan sinke forbannelsen og hindre at du ender opp som hollow, hvor du i en zombie-lignende tilstand raver rundt på evig søken etter hjerne sjeler. For å unnslippe skjebnen har du reist til kongeriket Drangleic, hvor det ryktes man kan oppheve forbannelsen. Det er her du befinner deg ved spillets begynnelse, kledd i bare sokkelesten, lykkelig uvitende om hvilke grusomheter som ligger foran deg. Jafs, jafs, YOU DIED.

Press play to die

Spillmekanisk faller Dark Souls II inn i en lang rekke av eventyr/RPG-spill, hvor man følger karakteren i tredjepersons synsvinkel. Du tar rollen som spillets protagonist og opplever historiefortellingen og spillverdenen over hans skuldre. Spillerfiguren styrkes ved å bruke oppsamlede sjeler til å forbedre diverse karakteristikker - en numerisk abstraksjon som definerer hvor rask, sterk, lur og så videre, man er. I tillegg kan man samle våpen, trylleformler og utstyr, og endog forbedre disse hos smeder og mystikere, for slik å ha en nubbesjanse mot hva som venter deg.

Kampsystemet er kanskje hva som skiller Souls-serien mest fra sine sjangermessige halvbrødre og -søstre, da den verdsetter en seigere, mer metodisk tilnærming enn hva som ofte er typisk. Hver fiende og hver type våpen i spillet har sine egne sett med angrepsbevegelser, og det er gjennom mestring av disse man kan ha en sjanse mot alt av forferdelige ting som kryper og går i Drangleic. Hvis man gjør utslag for tidlig, kan løpet godt være kjørt - en kan ikke avbryte bevegelser, og plutselig får man en kjempefot eller en øks midt i fjeset. Jo større fiendene er, jo tregere og mer forutsigbare blir bevegelsene deres, men unnvikelse og blokkeringer må allikevel gjøres med millimeterpresisjon, da for tidlig eller for sen timing ofte resulterer i en brå slutt på kampen. I motsetning til de fleste tilsvarende spill, hvor spillerkarakteren kan ta mer bank enn Cecilia Brækhus, er man her ytterst utsatt for plutselig og voldsom død. Tre-fire hugg er nok fra selv de mest uskyldige fiender, mens større beist kan ta deg av dage med et tilfeldig sveip.

Det er derfor kanskje ikke så overraskende at min første ferd gjennom Drangleic kostet meg et par-tre-firehundre dødsfall. På underlig vis hadde jeg likevel aldri gått lei av spillet, til tross for konstant motstand. Frustrerende til tider? Herregud, ja! Flere bosser, og et overraskende antall vanlige fiender, fikk meg til å sitte frådende over kontrollen i timevis. Samtidig var det noe pedagogisk med opplevelsen - jeg kunne ikke påstå at det var spillet, eller kontrollens, feil at jeg gang på gang befant meg i støvet. Det var alltid min feil - jeg var enten for utålmodig, for treig, for grådig, eller for pysete. Spillet lærte meg, sakte men sikkert, at det kun var gjennom gradvis mestring at jeg ville kunne klare å komme meg helskinnet til neste del av kongeriket. Prøv og feil. YOU DIED. Prøv og feil. YOU DIED. Prøv og vinn - Praise the Sun! … og løp utfor kanten av stupet. YOU DIED.

Puslespillfortelling

Ryktet om spillets nådeløshet var hva som originalt trakk meg til Dark Souls II, og jeg fikk absolutt valuta for pengene. Hva som var mer uventet, var at jeg i tillegg fikk en overraskende god historiefortelling, fortalt på en annerledes og unik måte.

Alt av fortellinger presenteres kun i bruddstykker, hvor man selv må drive detektivarbeid for å finne sammenhenger. Innimellom alle fiendtlige hollows i Drangleic møter man av og til relativt oppegående folk, som med egne anekdoter gir deg små skår av spillets historiske glass-mosaikk. Utstyr, krystaller, nøkler og annet rask kommer også med en kort beskrivelse som forteller litt om landet, dets historie og innbyggerne. Dine motstandere er også der de er på grunn av noe, og deres triste skjebner forteller mer om verdenen enn hva man først ville ha trodd. Etter hvert som man får flere bruddstykker som løst kan pusles sammen, åpenbares et vagt omriss av hva som egentlig har skjedd i kongeriket Drangleic, og hvordan du selv passer inn.

Hva denne historien faktisk er, diskuteres livlig rundt i diverse nettfora. Et sammenhengende, utvetydig svar vil nok aldri forekomme, men dette er kanskje også litt av sjarmen - fortellingen presenteres såpass løst og flytende at fortolkningsmulighetene er nærmest endeløse. To spillere vil sjelden komme til de eksakt samme konklusjonene, da man kan ha oppdaget eller gått glipp av essensielle detaljer. Fortellingen blir dermed en mer levende opplevelse enn hva som er vanlig i andre spill, og ens forståelse av fortellingen kan plutselig endres drastisk ved å drive litt arkeologi i spill-verdenen.

Hvis man i tillegg knytter fortellingen sammen med det første Dark Souls, har man en historie som brer seg over tusener av år - mer enn nok til å holde selv den mest fortellingsinteresserte spiller opptatt i lang tid.

Praise the Sun!

DS2_Praise