Heavy Rain

av Per Eide sist endret 2016-12-22T19:27:21+02:00
En forrykende og nervepirrende fortelling pakket inn i fullkommen estetikk.
Quantic Dream

Heavy Rain

Sony, 2010, USA

Ethan Mars lever et lykkelig liv som suksessrik arkitekt og familiefar, men da hans eldste sønn dør i en bilulykke går han inn i en alvorlig depresjon. Ethan sliter med hukommelsestap og skyldfølelse, og forholdet til sin kone og gjenlevende sønn Shaun blir fjernere og fjernere. I bakgrunnen utspiller det seg en fryktelig historie om barneseriemorderen ”the origami killer”, som utnytter regnperioder til å drukne sine ofre, og som sitt kjennemerke plasserer en origamifigur på åstedet. Da Ethan plutselig våkner opp etter et hukommelsestap med en origamifigur i hånden frykter han at hans sønn er origamimorderens neste offer. En dag forsvinner Shaun, og Ethans frykt er realitet. Det utvikler seg til å bli en kamp mot klokken, og regnmassene, og Ethan blir en brikke i origamimorderens kyniske spill - hvor langt er han villig til å gå for å redde sin sønn?

Ethan Mars med en origamifigurHeavy Rain blir fortalt gjennom fire protagonister; som nevnt familiefaren Ethan Mars, den insomnialidende journalisten Madison Paige, den narkotikaavhengige FBI-agenten Norman Jayden og den drikkfeldige privatdetektiven Scott Shelby, som alle på sitt vis er involvert i jakten på origamimorderen. Etter hvert som historien strider frem bytter du som spiller på å innta rollen til de fire protagonistene. Protagonistene har sine spesielle egenskaper og historien endrer seg etter hvordan du håndterer de forskjellige karakterene.

Heavy Rains regissør David Cage har uttalt at spillet er laget for å vise mellommenneskelige relasjoner. Gjennom spillet får spilleren ulike måter å tilnærme seg løsningen på. Ønsker du å være en empatisk rollefigur, eller en skittstøvel som fornærmer alle? Valget er ditt. Selv ble jeg fanget i historien og ubevisst tok jeg de valgene som, ut i fra mitt ståsted er de riktige, og som jeg forhåpentligvis ville valgt i det virkelig liv. Handlingsvalgenes karakter er mer nyansert enn svart-hvitt/godt mot ondt-mentaliteten som finnes i mange spill. Her handler det om å våge å ta moralske valg, og å finne den rette balansen ut ifra dine verdier.

Heavy Rain er meislet etter film noir, tilført undertekst og bygget for å spille kun én gang. I tillegg til å ha en nærmest fullkommen autentisk estetikk er vi med Heavy Rain kommet langt i å viske ut skille mellom film og spill - så hvorfor være passiv tilskuer når du kan være deltaker i handlingen der dine egenskaper og valg er avgjørende for historiens utfall?