Playing to Win: Becoming the Champion

av Grimmalkin Hiestand sist endret 2017-05-02T09:52:01+01:00
Den kompetitive gaming-bibelen siden 2000, som bok siden 2005.
David Sirlin

Playing to Win

, 2005

David “Low Strong” Sirlin er en tidligere Super Street Fighter 2 Turbo spiller som representerte USA i Super Battle Opera i Japan i 2002. Han var en av den aller første bølgen av fighting game spillere som har fostret fighting game miljøet fra midten av nittitallet til det som det er blitt nå.

 

Fighting games er en paraplydefinisjon som beskriver spill som setter to spillere mot hverandre som styrer en avatar hver som slåss mot hverandre til avataren har mistet alle helsepoengene sine. Eksempler på dette er spill som Tekken, Street Fighter, Mortal Kombat, Super Smash Bros, med mer

 

I 2005, så gav han ut en bok basert på en rekke forumposter han hadde gjort på den tiden, til en mer oversiktelig og gjennomført bok. Den boken har siden da vært gullstandarden for alle kompetitive gamere, og nå har vi endelig fått den på biblioteket.

Playing to Win hørte jeg først om gjennom Day[9] sin Day[9] Daily nummer 400 der jeg ikke tenkte så mye mer over det. Jeg kom igjen over konseptet jo mer jeg involverte meg i det norske Fighting Game Miljøet, men det var ikke før i slutten av året jeg bestemte meg for å lese boken på egenhånd. Og jeg skulle ønske jeg hadde lest den boken fra jeg spilte mitt første spill.

I 2005 kom jeg på tredjeplass i Tekken 5 norgesmesterskapet og det var nok et definerende øyeblikk i mitt liv. Jeg hadde funnet noe jeg var god i, og som jeg likte å gjøre. Det jeg ikke visste, var at jeg var fremdeles en scrub. Jeg spilte Tekken 5 sammen med en liten gjeng med venner der vi alle var enig om at det var “feigt” å gjøre spesifikke angrep. I Tekken (og generelt i alle fighting games) så har man 3 typer ting man kan gjøre. Man kan angripe, blokke og kaste. Angrep taper mot en blokk, angrep taper mot kast, og kast vinner mot blokk. Vi var alle enig om at kasting var feigt. Men .. kasting er ikke feigt. Det er en mekanikk i spillet som er veldig risikabelt, som er mulig å slippe unna på reaksjon og som hindrer spillere fra å blokke hele tiden. Spillet er avhengig av at kast er noe som blir brukt aktivt, men jeg og min spillergruppe unngikk aktivt å bruke og derfor ble vi ikke bedre på å forstå hvordan man kunne forsvare seg mot kast og å bruke det i offensive situasjoner. Med andre ord, vi lagde egne regler som hindret oss i å bli bedre.

 

Scrub, til motsetning av en Noob, er ikke bare en som er ny til spillet. Ofte er det en som har spilt spillet lenge, men som feilaktig mener deler av spilles design er ubalansert, fordi de syns det er “for vanskelig” å forholde seg til spesielle strategier.

 

Innenfor fighting game miljøet så er det en standard trope som blir brukt, som heter nettopp “Throwing is cheap”, så jeg og min vennegjeng er langt ifra de eneste som gjorde dette. I andre spill, så kan det være regler som gjelder. Det verste, nå som jeg vet bedre, er at disse husreglene ofte kan bli sett på som “gentlemansregler”. To motstandere som spiller et spill som har et sett med regler, men som ikke klarer å beskytte seg mot en spesiell strategi som spillet tillater og derfor inngår en gentlemansavtale om at det ikke er lov. Se for deg to profesjonelle boksere som inngår en avtale om å aldri slå hverandre i ansiktet, og man forstår veldig fort at dette er to boksere man aldri ville tatt seriøst.

Playing to Win: Becoming the Champion handler om hva som skal til for å komme seg forbi den fasen der man lager seg husregler for å unngå å bli utfordret på den måten spillet er designet for å utfordre deg på. Til å forstå alle aspekter med spillets design og hvordan klare å utnytte spillets design til sin egen fordel. Den bruker masse eksempler fra Sjakk for å vise en tverrfaglig relevanse i alle spill, og henter mye inspirasjon fra The Art of War skrevet av Sun Tzu for 2500 år siden.

Om du har lyst å se hva det er som skal til for å bli en profesjonell e-sport atlet, om du har lyst å utforske spill du spiller til vanlig i ett nytt lys eller om du bare lurer på hvordan e-sport atleter tenker, så er denne boken et møst.