Spill: Limbo

av Kari Mestad sist endret 2019-04-17T10:15:54+01:00
Bzzzzzz - summende fluer og mektige, langsomme toner i moll slår imot meg. Ikke en farge, kun et uskarpt bilde i svart og hvitt: en skog og en liten gutt, med store uskyldige øyne. Det er urovekkende, det er mørkt og jeg har vært der før; i David Lynchs Eraserhead. Tør jeg virkelig? Jeg må.
Playdead

Limbo

, 2010

Jeg vet saktens ikke hvor jeg skal begynne når jeg skal skrive om det danske spillet Limbo. For det er ofte slik at uttrykk med enorm kvalitet er svært vanskelig å sette ord på av den enkle grunn at ordene du bruker ikke kan leve opp til uttrykkets kvalitet. Alt du har lyst til å si er: Fantastisk! Outstanding! Marvelous! Men jeg prøver.

Utvikler:Playdead Genre:Plattformspill Nasjonalitet:Dansk Årstall:2010

Plott

Limbo er et to-dimensjonalt plattformspill som handler om en liten gutts ferd for å finne sin søster. Gjennom å flytte på kasser, rive ned trær og lage feller skal man prøve å få den lille gutten helskinnet frem til sin søster. Og det er ingen enkel jobb. Det krever et løsningsorientert hode og kjennskap til fysikkens lover for å utføre de mange oppgavene. Men først og fremst nerver av stål!

For underverdenen han har havnet i er svært dyster og fienden er av den ansiktsløse og lumske typen - du vet ikke hvem han er, og du vet aldri når han slår til. Og hvorfor søsteren til gutten har havnet i denne ulykken nevnes ikke med en setning eller et ord. All denne uvitenheten gjør meg oppspilt, livredd og fullstendig revet med. Jeg ser ingen annen utvei enn å hjelpe denne gutten. Jeg må få han og søsteren vekk herfra!

Estetisk mesterverk!

Et to-dimensjonalt plattformspill høres ikke spesielt estetisk ut, men lyssettingen og lydkulissene løfter dette spillet til et spill i verdensklasse. Det er vanskelig å se at dette er et digitalt produkt. Pixlene er fraværende. Det minner mer om en animert film enn om et spill. En kan absolutt dra sammenligninger med den fantastiske russiske animatoren Yuriy Norshteyn, for eksempel hans Hedgehog in the frog.

Spillets lydproduksjon bærer estetikken og gjør sitt for at spillopplevelsen løftes opp på øverste nivå. Det er ikke noe musikk, det er ingen stemmer, det er bare en lavmælt summing med innslag av blytunge toner. Lyden av guttens redde steg og de bizarre og ekle lydene av fienden er det som skal til for skremme vannet av meg.

Giana Sister anno 2010

Det er ikke bare vakkert å se på, det er også like fengende og drivende godt som Giana sisters. Her handler det om å løpe, hoppe, klatre og flytte på ting. Selv om jeg lærer meg alle triksene i løpet av spillets første minutt går jeg ikke lei. Jeg vil vite hvem denne gutten er, hvordan han har havnet her og hvordan det går med han. Jeg føler stor sympati for gutten, og jeg ser på det som min plikt å verne om han og få han ut av dette mørket. Og spillprodusentene lar meg gjøre det uten at jeg blir avbrutt av loading-pauser eller andre forstyrrelser. Limbo er sømløst, uten et eneste avbrekk. En vakker, tung tone er alt som indikerer at et nytt level er nådd. Det er nærmest umulig å rive seg løs, og om du gjør det lover jeg deg at du ikke klarer å slutte å tenke på det.

I motsetning til de fleste andre to-dimensjonelle plattformspill, Giana sisters om du vil, får du ikke sviende øyne og såre tomler i Limbo. Spillets gang går helt i ditt tempo, men som sagt; vær beredt når den lumske fiende slår til!

Men hva mer kan jeg si...? Wow! Awesome!

NB! Spillet er kun tilgjengelig gjennom nedlasting og kan derfor ikke lånes. Derimot kan spillet spilles i Spillrommet vårt.