Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Thea Kathrine Johannessen — sist endret 2016-12-05T09:49:18+00:00
Kompromissløse mennesker inspirerer ofte konservator Frode Sandvik. Han jobber med verkene til mennesker som har gjort det selv.

Hei, hvem er du, og hva gjør du?

Jeg heter Frode Sandvik og er konservator ved KODE. Der jobber jeg med skiftende utstillinger og med forvaltning av samlingene. Bare på bildekunstsiden har vi ca. 10.000 verk, som daterer seg fra renessansen til i dag. Formidling av og forskning på samlingen er viktige oppgaver som skiller museer fra andre typer utstillingssteder, som for eksempel gallerier og kunsthaller.

Hva inspirerer deg?

Som kurator er det alltid produktivt å oppleve nytenkende utstillingsgrep. For eksempel når eldre kunst presenteres på måter som vrir på etablerte forestillinger og får deg til å se verkene på nye måter. God forskningslitteratur er også veldig triggende. Ellers er det vel sånn at inspirasjon kan komme fra alle tenkelige kanter, så lenge det setter noe i gang i deg - et kunstverk, en kronikk, et eller annet på TV, en samtale osv.

I carefully rearranged my senses so they could have a 

conversation. Taught them to switch places;

from each pore in my skin grew shimmering eyes! 

And fingerprints filled the eye sockets. 

 - Jenny Hval (Blood flight)

Hvem inspirerer deg?

Det varierer litt, men det gjelder ofte kompromissløse folk. Det kan være Tracey Emin og Ludvig Eikaas på hver sin måte i kunsten, Nina Witoszek som forsker, Jenny Hval som musiker m.fl.

Har det at det finnes lavterskelarenaer hvor underskogen av uttrykksformer av kunst kan bli vist fram, ved siden av de tradisjonelle kunstinstitusjonene og distribusjonskanalene, noen betydning for kunstens kår?

Nå er kulturlivet i Bergen veldig gode på selvorganisering og på det å skape sine egne arenaer, men når det gjelder ungdom og folk i startgropa vil jeg tro at lavterskeltilbud kan ha betydning for at de faktisk fortsetter med det som interesserer dem. 

Har du hørt om Demoteket? Hvilke tips har du til unge kreative mennesker som vil nå ut?

Ja, det har jeg både hørt om og sett. Interessant at biblioteket satser på for eksempel artist's books. Jeg er jo ikke kunstner selv, så mitt tips får bli mer generelt: Oppsøk miljøer som er gode på det du er interessert i.

 

Lik Demoteket på Facebook!