Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Se de nominerte til Uprisen

24. september skal Uprisen deles ut for 14. gang. Det som er unikt med Uprisen, er at juryen består av ungdommer som skal stemme fram sin favoritt blant fem finalister, som også er plukket ut av ungdom.

Hvis du er på jakt etter en god ungdomsbok, men er usikker på hva du skal velge, kan Upris-finalistene være et godt sted å begynne. Her finnes det noe for enhver smak. I årets bøker finner vi en god dose med spenning, drama, kjærlighet, realisme og feel-good.

Noen av bøkene er korte, noen er lengre, en består av dikt.

Årets jury får nok en utfordring med å velge kun én vinner!Fem finalister er valgt ut:

Dette er ikke oss av Neda Alaei 

Sanna og pappa er aleine etter at mamma døde. Det er Sanna som tar ansvar, enda hun bare er 14 år. Hun får faren opp om morgenen, lager kaffe og middag, handler, rydder og holder fasaden i orden, i tilfelle noen sjekker om det går bra med dem. Det gjør de ikke. Faren glemmer å spise, er helt fjern og avhengig av Sannas selskap om kveldene.  Hun kunne virkelig trengt å koble av sammen med bestevenninnen, men hun har funnet seg en ny bestevenn. Heldigvis dukker Yousef opp, samtidig som Sanna finner en gave fra moren i skapet. Da forandrer alt seg!  

En sterk, trist, fin og varm historie om å være ungdom med en trøblete hverdag. 

Anbefalt av Anne Wang-Andersen 

 

Minus 14 av Espen Dekko 

Tobias er ikke den som tar plass eller lager bråk. Da foreldrene forteller at de skal skilles, sier han «ja vel» og setter seg i busskuret noen timer. Han sier han er hos Emil. Når moren får seg ny samboer, blir det mye krangling og vindrikking om kveldene. Tobias sier ofte han stikker til Emil. Han setter seg i busskuret som vanlig. Han ønsker seg bort. Fra foreldre, mobbere og stedet hvor alle kun er opptatt av sport og shopping. Bare ungdomsskolen er unnagjort, drar han. 

Boken har en langsom oppbygging mot mer og mer dramatikk! 

Anbefalt av Anne Wang-Andersen 

 

Enkebyen av Thomas Enger 

Boken starter i en norsk bygd, Gravdal, en gang i fremtiden. Ressursene er knappe og fattigdommen stor etter en krig. En enorm flom legger nesten hele Gravdal i ruiner og tvinger Stella og faren på flukt sammen med andre medbygdinger.  

Målet for flukten er Enkebyen, et totalitært samfunn med full overvåkning og kontroll, men også et sted man er sikret matrasjoner og tak over hodet hvis man får innpass. Moren til Stella jobber som helsearbeider i Enkebyen allerede, så Stella og faren ønsker å finne henne. 

Enkebyen er først og fremst en handlingsdrevet bok, og oppbyggingen gjør den veldig spennende. Det handler om fordeling av få ressurser og fremstiller et samfunn der kvinner er mindre verdt enn menn. Stella er en tøff og interessant karakter som møter mange andre spennende mennesker på veien.  

Jeg forstår godt at Thomas Enger er nominert til Uprisen for tredje gang på kort tid. 

Anbefalt av Silje Solsvik 

 

Følg med nå av Trygve Skaug 

Trygve Skaugs diktsamling Følg med nå er nominert til UprisenHva er det med Trygve Skaug sine dikt som snakker slik til ungdom? 

I denne diktsamlingen tar Trygve Skaug opp tema som er aktuelle for ungdom og som de kan kjenne seg igjen i: selvfølelse, depresjon, selvmord, vennskap, ensomhet, forhold til foreldre og klima. Verken tema eller budskap er revolusjonerende, men det er noe med måten Skaug skriver det på. Om selvfølelse skriver han at man må si pene ting til kroppen sin, du skal jo tross alt ha den gjennom hele livet.  

Diktene gir leseren mulighet til å reflektere over viktigheten av å vite at det som er vondt går over, og at alt du opplever gjennom i livet gir deg noe tilbake “Hvem vil vel ha en anker som ikke aner hvordan det ser ut på bunnen” (s. 60) Han sier det så enkelt, alle disse viktige budskapene. Ikke bruk livet på å se deg tilbake, for da kommer du til å gå på masse lyktestolper og dritt” (s. 32).  

Man trenger ikke noen “verktøykasse” for å forstå Trygve sine dikt. De snakker ikke bare for seg selv, de roper ut! Du er god nok som du er! Verken karakterer, dårlige dager eller utseende avgjør hvem du er som personDu kan bli hva du vil!  

Anbefalt av Cathrine Dagestad Eikeland 

 

Brådypt av Elin Viktoria Unstad: 

Vilja har vært gjennom et traume. For tre måneder siden druknet hun, og var død i 23 minutter før hun ble vekket til live. Livet etterpå har ikke vært det samme.  

Siden ulykken har hun vært deprimert, full av angst, og ikke minst får hun hallusinasjoner. Når hun opplever å bli kidnappet av en mann midt på natten og tatt med på en øde øy, før hun blir brakt hjem igjen allerede neste dag, er det akkurat det alle tror, at hun har hallusinert, igjen. Men Vilja mener bestemt at hun ble kidnappet på ordentlig, og begynner å etterforske. Hva skjedde egentlig? 

Brådypt er en såkalt psykologisk thriller. Boken er engasjerende, og har en troverdig hovedkarakter. En person som går gjennom sterke prøvelser, både med seg selv, familien og den gryende romansen hun akkurat var i gang med før livet tok en brå vending. Den uhyggelige stemningen balanseres mot det idylliske bakteppet, som er et lite tettsted ved havet. Utrolig spennende bok! 

Anbefalt av Silje Solsvik