Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Odinsbarn

av Janneb — sist endret 2017-04-05T07:30:59+00:00
Siri Pettersens prisvinnende bok om den haleløse jenta Hirka fra Ymslanda er noe for fantasylesere i alle aldre.
Siri Pettersen

Odinsbarn

Gyldendal, 2013, Norge
978-82-05-45254-1
barn

Det begynner med en vill snøstorm og en mann som finner et spedbarn på et sted folk ikke pleier å ferdes. 15 år senere er Hirka kjent som jenta ulven tok halen til, hun som leger folk med urter, og som skriver sine egne spilleregler. 

Hirka er ikke redd for noe, bortsett fra å vise at hun er redd. Hun klatrer i de høyeste trærne, sloss med de største guttene og tøyer tålmodigheten til både faren og bygda hun bor i. Men hun tør ikke fortelle noen at hun ikke kan favne - samle til seg jordens kraft, Evna, og bruke den til å gjøre seg selv sterkere. Det er en medfødt evne alle andre har. Bortsett fra henne.

Det skal snart vise seg at Hirka faktisk er annerledes. Hun er et Odinsbarn, et menneske. En skapning som ikke hører til i Ymslanda. Noe som er farlig, noe som må dø.

En helt ny verden

Odinsbarn er Siri Pettersens debutroman, og den første boken i trilogien om Hirka og Ravneringene. I ti år har Ymslanda og historien om Hirka ligget til modning, og det er et originalt, men likevel ikke helt ukjent univers Pettersen har snekret sammen.

For ravner, Odin og mennesker med hale er noe vi kjenner fra norrøn mytologi. Pettersen tar også i bruk ord og navn som sender assosiasjoner til de gamle sagaene. Samtidig er dette et helt annet univers, som først og fremst skiller seg ut ved at handlingen foregår i en verden hvor det ikke finnes mennesker, eller menskr. I Ymslanda bor det bare ætlinger; mennesker med hale. Deres religion er knyttet til Rådet, som for lenge siden reddet Ymslanda fra menskr og blinde monstre da portene til de andre verdenene ble åpnet. Nå er portene, kjent som Ravneringene, stengt. Tror man.

Prisvinnende eventyr

Pettersen skriver drivende og lettlest om hvordan Hirka tenker, føler og handler. Historien vrir seg i stadig i nye retninger, og hun er ikke redd for å introdusere hendelser og karakterer som faller litt på siden av hovedhandlingen. Det gir historien, Ymslanda og Hirka mer liv - det er lett å leve seg inn og skape en fantastisk mental spillefilm av fortellingen.

Odinsbarn ble utgitt i september 2013, og har fått gode anmeldelser fra både blogger og aviser. Det blir trukket referanser både til Game of Thrones og Kristine Toftes Song for Eirabu. Boken var nominert til Bokhandlerprisen, og er også nominert i åpen klasse til Bokbloggerprisen.

16. mars vant Pettersen Fabelprisen 2014 for boken. Prisen deles ut til beste norske litterære verk innen fantastisk litteratur utgitt året før. I sin begrunnelse skriver juryen blant annet:

"Det er en storslått fortelling om tro, tvil, tilhørighet, mistenksomhet, frykt for alt ukjent, frykt for både fred og ufred. Odinsbarn skildrer en sammensatt verden med komplekse problemstillinger og befolket av troverdige karakterer. Samtidig har Pettersen klart å formidle alt dette med et flott språk som gjør boken til en lek å lese."

Oppfølgeren kommer i september

Det er vel fortjent. For her er en bok som ikke bare byr på eventyr og spenning, men som handler like mye om å plutselig bli voksen, hvor farlig makt kan være, om ekte vennskap og hvor vanskelig det er å fortelle sannheten i et samfunn som ikke vil høre på annet enn sine gamle lover, myter og regler. 

Kort sagt: Underholdning, spenning og virkelighetsflukt! Bok nummer to om Hirka kommer i september, og har fått navnet Råta. Er den like god som den første er den vel verdt å vente på. Kos deg med den første imens!