Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Ragnarok-følelse mens vi venter på sesong to

Det finnes mange forfattere som har latt seg inspirere av norrøn mytologi, og her finner du noen lesetips som kan gi Ragnarok-følelse mens vi venter på sesong to av Netflix-serien Ragnarok.

 Ragnarok / Pressefoto

Ragnarok var endetiden i norrøn mytologi og skulle bestå av en rekke dramatiske og forutbestemte hendelser som skulle få verden, slik den var da æsene og jotnene holdt den i balanse, til å gå under. Norrøn mytologi har inspirert Netflix-serien Ragnarok som foregår i et ungdomsmiljø i den fiktive bygden Edda. Handlingen er satt til vår tid, 1000 år etter Ragnarok.

Udyr av Kristine Tofte  

I den norrøne mytologien er det beskrevet mange dyr med fantastiske egenskaper, de fleste av dem udødelige.

Om de ikke kunne dø, så må de nødvendigvis ha blitt plassert et sted etter Ragnarok?

Amund er hovedpersonen i Udyr, og han er skikkelig skolelei. I et forsøk på å gi han noe han syns er mer meningsfylt å gjøre, får han tilbud om praksisplass på Bru gård. Amund vet ingenting om Bru gård, bortsett fra at Agnar Bru som bor der er en uhygienisk fyllik. Amund vet heller ingenting om dyr, og i alle fall ikke om overdimensjonerte dyr med uante evner.

Ida som går på skolen til Amund er med i en lokal menighet med relativt strenge regler. Hun kan i motsetning til Amund en del om dyr, og selv om de ikke kjenner hverandre fra før, blir det de to sammen som skal passe på de merkelige dyrene på Bru gård.

Halvguden Loke er det man i ulike mytologier kaller en «trikster», en god gammeldags luring. Han er også far, og i ett tilfelle mor, til flere av de norrøne beistene. Når Loke er involvert skjer det alltid noe uventet.

Ida og Amund står plutselig i sentrum av en voldsom konflikt mellom Idas menighet, landbruksforskere, en barnslig halvgud med hammer, og krefter som er eldre enn noe annet vi kjenner. En av dem møter utfordringen ikledd en særdeles illeluktende, gammel kjole med matchende lammeskinnshatt.

Udyr er en morsom og actionfylt fortelling om menneskers hovmod, æser, dyr og en anelse kjærlighet.

Anbefales fra 13 år.

Norrøne guder: fra Yggdrasil til Ragnarok av Neil Gaiman

Neil Gaiman har skrevet og fabulert rundt mytologi flere ganger i sitt forfatterskap. Denne boken er imidlertid en gjendikting av gudedikt og myter en finner i Den eldre Edda og Snorre Sturlassons Den yngre Edda. Med et lekent og oppdatert språk klarer Gaiman å formidle det morsomme og interessante i de gamle mytene til en moderne leser.

Perfekt for deg som vil vite mer om bakgrunnen for karakterene og handlingen i serien Ragnarok, og samtidig vil ha noe underholdende å lese.

Vi har den både på engelsk og norsk.

Anbefales fra 14 år.

Amerikanske guder av Neil Gaiman

I denne romanen blir en kjent med guder fra flere ulike mytologier. USA blir ofte omtalt som en smeltedigel, og «alle» har innvandrerbakgrunn om en følger slekten langt nok bak.

I Amerikanske guder møter vi Shadow Moon, som akkurat har kommet ut av fengsel. Samtidig får han vite at konen hans Laura har omkommet i en bilulykke sammen med hans beste venn og arbeidsgiver. Alle grunnene Shadow hadde for å komme seg gjennom fengselsstraffen, viser seg å ikke finnes lenger.

På veien til begravelsen møter han den mystiske og enigmatiske Mr. Onsdag, som har et jobbtilbud til Shadow. Når han takker ja til tilbudet slynges han inn i en kamp mellom gamle og nye guder. De amerikanske gudene som ble med troende immigranter til USA kan bare overleve så lenge noen tror på dem, og i et moderne og digitalisert samfunn kjemper de nå for å ikke dø ut.

Du finner den både på norsk og engelsk, i tillegg til tv-serien som har gått på Amazon Prime siden 2017 ved å trykke på denne lenken.

Anbefales fra 16 år.

Ravneringene av Siri Pettersen

Trilogien Ravneringene består av Odinsbarn (2013) Råta (2014) og Evna (2015).

Et odinsbarn er et menneske, et vesen som i likhet med «de blinde» blir sett på som en myte i Ymslanda, som er hovedpersonens Hirkas verden. Odin er en mytisk figur i Ymslanda, det sies at han «kom gjennom stein» og stjal to ravner fra Ymslanda som han tok med seg tilbake til sin egen verden. Ravner er hellige i Ymslanda, og ravner har en helt spesiell betydning for den videre historien.

De gamle mytene sier også at en kan reise til andre verdener gjennom steinsirkler, men dem er det få av – i alle fall tilsynelatende.

Hirka er haleløs, men det er naturlig forklart med at hun ble funnet i skogen som spedbarn og at ulver hadde tatt halen hennes. En større bekymring for Hirka er at det nærmer seg Ritet, et overgangsrituale der alle femtenåringer må vise at de kan favne, noe som vil si å ta tak i den magiske jordkraften Evna. Det kan ikke Hirka, og det vil ha store konsekvenser for Rådet, det politiske systemet i Ym der makt går i arv i utvalgte familier. Når adoptivfaren Thorrald dør, må Hirka rømme for å unngå Ritet. Å bevege seg ubemerket rundt i Ym er utfordrende for en haleløs jente.

Ravneringene er en spennende historie om maktspill og kjærlighet. Bøkene finnes som bok og lydbok her .

Anbefales fra ca. 14 år.

Valhall av Peter Madsen

I Peter Madsen sin Valhall har de norrøne gudemytene kommet til live i tegneserieform.
Fra Tors brudeferd til Balladen om Balder, her får du høre om de store hendelsene. Madsen har i serien sin gjenfortalt Den eldre Edda og Den yngre Edda.

Perfekt for den som er litt nysgjerrig på norrøn mytologi og gudelærer, men som kanskje synes det er litt kjedelig å lese Edda-diktene, og elsker tegneserier.

Anbefales fra 10 år.

Vinland av Makoto Yukimura

Vinland er en japansk tegneserie om Thorfinn.

Thorfinn vokste opp på Island, hvor han som barn satt og hørte på Leif Eriksson. Om hans reiser og opplevelser og om Vinland, landet i vest. Men det idylliske livet til Thorfinn får en brå slutt når landsbyen blir angrepet av andre vikinger. Thorfinn sin familie blir drept, og Thorfinn selv blir tatt med av vikingene. Oppdratt av dem, og trent til å drepe. Thorfinn sverger hevn. Han skal drepe lederen av banden, Akseladd, som tok ham og drepte familien hans. Så skal han dra vestover, til det fruktbare landet, landet uten slaveri, til Vinland.

På sin ferd mot målet sitt blir Thorfinn dradd inn i mer enn han planla. Han blir blant annet trukket med i konflikten mellom Svein Tjugesjegg og hans sønn, Knut den mektige, kongen av Danmark som tok England.

Passer for de som vil ha vikingaction, jomsvikinger og et alternativ blikk på historiske konflikter fra vikingtiden.

Anbefales fra 15 år.