Hopp til hovedinnhold

8. mars - feministiske lesetips

I anledning den internasjonale kvinnedagen 8. mars, har vi samlet en rekke gode feministiske lesetips. Plukk med deg en bok og bli med og feire kvinnedagen sammen med oss!
Illustrasjon til 8. mars

Illustrasjon: Ragnar Rørnes. Omtalene er utarbeidet av BS / Oversatt fra engelsk i enkelte tilfeller. Utvalg gjort av Joanna Pacula og Hanne Rømsing Sæverås.

Feministisk litteratur i ulike sjangre

Skjønnlitteratur

Bernadine Everisto: Jente, kvinne, annet

Tolv forskjellige kvinner forteller sin historie i Jenter, kvinne, annet. Stemmene deres er ulike, men felles for dem er at de alle er på leting etter noe. Det være seg en felles fortid, en meningsfylt fremtid eller noen å elske. Det å bli sett av en mor eller far, finne tilhørighet - eller bare finne et glimt av håp. Til sammen blir de tolv stemmene til en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp som gir oss et nytt bilde av England. Boka vant en rekke priser da den kom ut, inkludert Bookerprisen i 2019.

Omslag: Jente kvinne annet

Audre Lorde: Zami, en ny måte å stave navnet mitt på

Zami - en ny måte å stave navnet mitt på er Audre Lordes mektige biomytografi fra 1982. Zami: Carriacous benevnelse på kvinner som arbeider sammen som venner og elskere. Carriacou, denne fortryllende øya i Grenada, dette «hjemme» som Audre Lorde i oppveksten i Harlem bare hører om gjennom fortellinger fra sin mor, men som hun ikke finner på kartet. Hun lærer seg tidlig å navigere mellom identiteter, mellom hjemme her og hjemme der, å bevege seg mellom De mørke og De lyse i skoleklassen, å finne motet, selvstendigheten og kraften til å motsette seg urettferdigheten som rammet svarte, lesbiske kvinner i USA på 1950-tallet.

Omslag Zami

Toni Morrison: Sula

Morrisons andre roman foregår i Ohio første halvdel av 1900-tallet. Sula vokser opp på bestemorens pensjonat. Nel blir Sulas bestevenninne. Men så skjer det: Under lek kaster Sula en gutt i vannet, og han kommer ikke opp igjen. Hemmeligheten forfølger de to venninnene også i voksen alder.

Romanen er et gruppeportrett av forskjellige skjebner, og skildrer Sulas kamp for å overleve; en kamp mot fellesskapet og mot seg selv.

Omslag Sula

Mieko Kawakami: Pupper og egg

Natsu lever et ensomt liv i Tokyo. Hun får besøk av storesøsteren Makiko og hennes datter Midoriko. Makiko er blitt besatt av å forstørre brystene. Datteren Midoriko er blitt stum og kommuniserer med omverdenen ved hjelp av en notisbok. Gjennom hverdagssituasjoner kan man ane bakgrunnen for Makikos kroppsfiksering og det sårbare forholdet til datteren.

Omslag Pupper og egg

Margaret Atwood: Tjenerinnens beretning 

En moderne klassiker. I en fjern fremtid, i republikken Gilead, lever befolkningen under et strengt, puritansk regime som resultat av lange tider med strålingskatastrofer, sykdommer og skremmende lave fødselstall. Fanatisk religiøse grupper har overtatt makten og innført et patriarkalsk diktatur som har fratatt kvinner alle deres rettigheter.

Her møter vi tjenerinnen Offred som lever som konkubine med kun én oppgave: å produsere barn. Hvis hun ikke adlyder, vil hun, som andre dissidenter, bli hengt eller sendt vekk for å dø en langsom død. Men selv ikke en undertrykkende stat kan utslette Offreds livsvilje.  

Omslag

Charlotte Perkins Gilman: Kvinneland og Det gule tapetet

Boken som ble først utgitt i 1882, er i stor grad basert på den personlige opplevelsen til Charlotte Perkins Gilman. Som mange kvinner i den tiden, ble Gilman utsatt for "hvilekuren" for fødselsdepresjon. Kuren, utviklet av Silas Weir Mitchell, forbød lesing, skriving, sosialt samvær, trening og tenkning generelt.

Historien handler om en kvinne diagnostisert med en "lett hysterisk tendens" som er innestengt i et tapetsert gult rom i et gammelt herskapshus over sommeren. Uten andre intellektuelle stimuli enn tapetet, blir fortelleren stadig mer fascinert av dets intrikate mønster.


Madeleine Miller: Jeg er Kirke

En feministisk gjenfortelling av Odysseen. Jeg er Kirke er en episk, underholdende og dypt menneskelig roman om solgudens utstøtte datter, som blir sendt i eksil til øya Aiaia som straff for sine heksekunster og der finner sin sanne indre styrke.

Madeline Millers roman er både en inspirerende historie om en sterk kvinnelig skikkelse og en underholdende innføring i den greske gudeverdenen.


Chimamanda Adichie: Americanah

Ifemelu drar fra militærdiktaturet i Nigeria til USA for å studere. Planen er at ungdomskjæresten Obinze skal komme etter, men etter terrorangrepet 11.09.01 slipper han ikke inn i landet. Han reiser til London i stedet. I USA opplever Ifemelu nederlag og seire, kjærlighet og vennskap, hele tiden mens hun kjenner den tunge vekten av spørsmålet om rase.

Da hun vender tilbake til Nigeria mange år senere har hun oppnådd stor suksess med en blogg om nettopp rasespørsmål. Obinze er på sin side en velstående mann i det nye, demokratiske Nigeria. De to gjenopptar lidenskapen for hjemlandet og hverandre, og med dette følger en rekke vanskelige valg.


Doris Lessing: Den gyldne notatbok

Anna Wulf er forfatteren som ikke kan skrive romaner lenger, kommunisten som mister sine politiske illusjoner, kvinnen som forgjeves søker frihet og kjærlighet. Verden er i ferd med å gå i oppløsning. Hun begynner å skrive fire forskjellige notatbøker, én svart om forfatterskapet sitt, en rød om politikk, en gul med fortellinger basert på hennes egne kjærlighetsforhold, en blå der hun forsøker å skrive dagbok.


Carmen Maria Machado: Ekte kvinner har kropper : noveller

Novellesamling om kvinnekroppen og kvinners seksualitet. Samlingen består av åtte fortellinger som beveger seg mellom det humoristiske og det skremmende, mellom psykologisk realisme og det surrealistiske. Her møter vi blant annet en kone som nekter sin ektemann å røre ved det grønne silkebåndet hun har rundt halsen; en kvinne som lister opp alle sine seksuelle erfaringer som om det var en epidemi i ferd med å ramme hele menneskeheten; en butikkmedarbeider som oppdager noe grufullt blant kjolene i butikken og en kvinne som etter en fedmeoperasjon får et uønsket husbesøk.


Faglitteratur

Rafia Zakaria: Against white feminism

Hvite kvinner fra den øvre middelklassen har lenge blitt omtalt som «eksperter» på feminisme. Rafia Zakaria - en amerikansk muslimsk kvinne, advokat og politisk filosof foreslår en rekonstruksjon av feminismen som inkluderer fargede kvinner i denne transformative motmanifestet til hvit feminismes globale, langvarige tilknytning til koloniale og patriarkalske idealer.

Zakaria følger i tradisjonen med interseksjonelle feministiske forfedre Kimberlé Crenshaw, Adrienne Rich og Audre Lorde. Zakaria tilbakeviser de apolitiske ambisjonene om hvit feministisk myndiggjøring i denne svimlende, radikale kritikken, med svart og brun feministisk tankegang i spissen.

Anne Bitsch: Brev til en ufødt datter: om frihet, sex og søsterskap

I brevs form skriver Anne Bitsch til en ufødt datter om kjønn, likestilling og kvinners lengsel mot en friere seksualitet. Etter #metoo og #jegharopplevd har bevisstheten omkring trakassering og kjønnet vold blitt større, men hvor frie er kvinner egentlig i dag? Samtidig med den økte bevisstheten, har vi sett flere grove overgrepssaker munne ut i mangelfulle eller ikke-eksisterende domfellelser fra rettsvesenet, til stor oppmerksomhet i media. Hva gjør mediefremstillingen av ofrenes historier om overgrep med kvinners frihetsfølelse, seksuelt og for øvrig? Boken kan leses som et kampskrift for tillit og ansvar mellom kvinner og menn.

Anne Bitsch er forfatter av flere bøker og har forsket på seksuell vold, kjønn og menneskerettigheter.


Omslag

Audre Lorde: Sister Outsider

Kvinnens maktplass i hver av oss er verken hvit eller overfladisk; det er mørkt, det er eldgammelt og det er dypt. De revolusjonære skriftene til Audre Lorde ga stemme til de "utenfor kretsen av dette samfunnets definisjon av akseptable kvinner". Kompromissløs, sint og likevel full av håp, denne samlingen av hennes essensielle prosa - essays, taler, brev, intervjuer - utforsker rase, seksualitet, poesi, vennskap, det erotiske og behovet for kvinnelig solidaritet.


Omslag

Roxane Gay: Bad Feminist

I disse morsomme og innsiktsfulle essayene tar Roxane Gay oss gjennom reisen til hennes utvikling som en melaninrik kvinne, samtidig som den tar leserne med på en tur gjennom de siste årenes kultur og kommenterer tilstanden til feminismen i dag. Portrettet som dukker opp er ikke bare et av en utrolig innsiktsfull kvinne som stadig vokser til å forstå seg selv og samfunnet vårt, men også et av vår kultur.

Bad Feminist er et skarpt, morsomt og spot-on blikk på måtene kulturen vi konsumerer blir den vi er, og en inspirerende oppfordring til alle måtene vi fortsatt trenger for å gjøre det bedre.


Omslag

Helena Brodtkorp (red.): Det skjer nå : fortellinger fra en feministisk revolusjon

Det skjer nå. Hvem hadde trodd at en liten kampanje der kvinner ble oppfordret til å dele sine egne erfaringer om trakassering og overgrep skulle bli en bevegelse med styrke til å endre verden? Metoo gjorde det. I denne boka er noen av våre fremste feminister samlet. Her er folk som har kjempet på barrikadene i mange tiår, sammen med nye stemmer. Tekstene spenner fra oppgjøret med æreskultur til en hyllest av Spice Girls og hvordan traumer etter seksuelle overgrep setter seg i kroppen.

Skribentene forteller om virkeligheten som ledet til metoo, og stiller spørsmål om hva som kommer etter. Dette er en bok full av kvinner som våger å gå inn i ilden, stå der og kjenne etter. Hva vil det si å være kvinne? Hva slags verden kan vi våge å drømme om? Det har blitt en velskrevet, tankevekkende og fryktløs samling tekst som både henvender seg til erfarne feminister og nysgjerrige ungdommer.


Omslag

Usynlige kvinner: hvordan mangel på data skaper en verden for menn

Om hvordan kvinner systematisk ignoreres og diskrimineres; fra teknikk til naturkatastrofer, fra sexistisk snørydding til politikk og akademia. Basert på hundrevis av studier avsløres hvordan vi lever i en verden designet for menn, en verden hvor vi er programmert til å se det mannlige kjønnet som standard og ignorere eller viske ut kvinnelig erfaring.


Omslag

Helene Uri: Hvem sa hva? kvinner, menn og språk

Han sutrer som ei jente. Hun har hår på brøstet. Han kjører som ei kjerring, og det er på tide at hun manner seg opp. I mange år har Helene Uri vært opptatt av hvordan kvinner og menn blir omtalt forskjellig. For ti år siden begynte hun å klippe ut artikler og legge dem i en blå mappe. Hun har også tjuvlyttet til samtaler på buss og på fest, hun har målt taletid og tellet nekrologer. Og hun har finkjemmet bøker og filmer på jakt etter hva vi sier, hvordan vi sier det, og hvem som sier hva.

Hvem sier hva? er en bok om hvordan språket speiler virkeligheten, men også om hvordan det former den: Forestillinger om kvinner og menn finnes overalt i språket vårt og forteller oss hva vi - mer eller mindre bevisst - tenker om hverandre og oss selv.


Omslag

Maya Angelou: Jeg vet hvorfor burfuglen synger

Maya Angelous debutmemoir er en moderne amerikansk klassiker. Her er en bok like gledelig og smertefull, like mystisk og minneverdig som selve barndommen. Jeg vet hvorfor burfuglen synger fanger lengselen til ensomme barn, den brutale fornærmelsen av bigotry, og undrende ord som kan gjøre verden rett. Sendt av moren deres for å bo hos sin bestemor i en liten by i sør, må Maya og hennes bror, Bailey, tåle smerten av forlatthet og fordommene til den lokale befolkningen

Poetisk og mektig, Jeg vet hvorfor burfuglen synger vil berøre hjerte og sjel.


Omslag

Mary Beard: Kvinner & makt: et manifest

Kvinner & makt er et kortfattet men slagkraftig feministisk manifest og et betimelig innlegg i dagens debatt om behandlingen av kvinner i offentligheten. Storbritannias mest kjente autoritet på klassisk litteratur viser med ironi og vidd hvordan menn historisk sett har behandlet mektige kvinner.

Beard utforsker misogyniens underliggende kulturelle årsaker og viser, med eksempler fra Medusa og Athene til Theresa May og Elizabeth Warren, hvordan kvinner behandles, hvordan vi ser på kvinner med makt, og hvordan mektige kvinner nekter å la seg måle etter mannlige modeller og sjablonger.

Hun reflekterer også over egne opplevelser med kjønnsdiskriminering på nett og trakasseringen hun har måttet utstå som offentlig kvinne, og spør seg: Hvis kvinner ikke helt regnes som en del av maktens strukturer, må vi ikke da revurdere hva vi anser som makt?


Omslag

Deborah Levy: Sånt jeg ikke vil vite: om å skrive

Ting jeg ikke vil vite er Deborah Levys vittige svar på George Orwells innflytelsesrike essay Derfor skriver jeg. Orwell identifiserte fire grunner til at han ble drevet til å hamre på sin skrivemaskin-politiske hensikt, historiske impuls, ren egoisme og estetisk entusiasme - og Levys nyeste verk riffer på de samme forpliktelsene fra en kvinnelig forfatters perspektiv.

Deborah Levy utforsker sin egen historie: oppvekst i Sør-Afrika og ungdomstid i England, sin egen skrivepraksis, og hvordan hun som ung kvinne måtte tilkjempe seg sitt eget rom i verden


Omslag

Feministisk Sci-fi

Ny og klassisk feministisk science-fiction er både nyskapende og mangfoldig, og til kvinnedagen anbefaler vi sci-fi med kjønn og feminisme i fokus.

Ursula K. Le Guin: Mørkets venstre hånd

Mørkets venstre hånd er et mesterverk om kjønn og kultur. Boken handler om Genly Ai, et sendebud fra en interplanetær allianse, Ekumen, som kommer for å fortelle maktpersonene på planeten Gethen om at andre verdener finnes, og invitere dem til å bli med inn i alliansen. Men noe gjør menneskene på Gethen annerledes: de har nemlig ikke to binære kjønn, som på andre planeter. Fortellingen veksler mellom Genly Ai som kommer utenfra, og Estraven, som er fra snødekte og iskalde Gethen, også kjent som Vinter. Er det mulig for dem å til slutt forstå hverandre?

Mørkets venstre hånd er Månedens klassiker i mars, der det blir flere arrangementer om den.

Omslag

Becky Chambers: A Psalm for the Wild-Built / Monk and Robot-serien

Monk and Robot-bøkene til Becky Chambers er korte, men å lese dem føles som å få en lang klem. Bøkene handler om fremtiden, men en fremtid der menneskeheten har tatt grep for å ta vare på naturen og hverandre. En vennligsinnet robot møter en ikke-binær munk ute i den ville naturen, og sammen skal de besvare spørsmålet: hva er det mennesker trenger?

Den første boken heter A Psalm for the Wild-Built, og fortellingen fortsetter i A Prayer for the Crown Shy. Bøkene er fulle av varme, te, og gode eksistensielle dilemmaer.


Omslag

Nnedi Okorafor: Binti

Nnedi Okorafor er en nigeriansk-amerikansk forfatter, og med Binti-serien har hun vist seg som en spennende ny stemme i feministisk science-fiction. Binti er den første unge kvinnen fra Himba-folket som noensinne har blitt tilbudt en plass ved Oomza-universitetet, den mest høythengende utdanningsinstitusjonen i galaksen. Men kan hun komme seg dit levende?

Science-fiction og horror krysses i denne prisvinnende serien.


Omslag

N. K Jemisin: The Fifth Season / Broken Earth-trilogien

N. K Jemisin vant Hugoprisen for beste roman da The Fifth Season kom ut, og universet har siden blitt skrevet videre til en trilogi som går under navnet Broken-Earth.

Trilogien har trekk fra både science-fiction og fantasy, og handlingen finner sted på en planet bestående av superkontinentet «The Stillness». I kjølvannet av enorme klimaendringer må en kvinne finne sin bortførte datter i et apokalyptisk landskap. Er det verdens ende, eller finnes det håp?


Omslag