Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Birgit Bjørgum sist endret 2016-09-29T11:55:09+00:00
Det japanske tegneseriemarkedet er det største i verden. I løpet av de siste årene har farsotten også inntatt Norge. Biblioteket har en rekke manga-serier.

Manga betyr "tilfeldige skisser". De mest populære seriene selges ukentlig i millionopplag, og det finnes serier for alle aldersgrupper og innenfor et utall av sjangrer.

draw_your_own_manga.jpg

Japanske tegneserier er blitt svært populære i Norge og noen er oversatt til norsk, f.eks. Dragon Ball, Ranma 1/2 og serien om Buddha. Typisk for de japanske seriene er et frenetisk billedspråk, med stadig skiftende billedutsnitt av motivene uten at seriens historie drives frem i samme tempo. En sekvens, som i amerikanske eller europeiske serier har fått én side, kan i japanske serier strekkes over tyve sider. Seriene er svært omfangsrike pga. den billedintensive fortellerformen.

Et annet særtrekk er at bakgrunnen er mer realistisk tegnet enn personene. Personene er ofte svært enkelt tegnet med en overdrevet adferd. De typiske jentefigurene har smal midje, store øyne og liten munn.Manga-serier på biblioteket


3_3_eyes.jpg3x3 Eyes
Yuzo Takada
Eventyrhistorie med romantikk, komedie og horror. Pai er en jente med uvanlige evner. Hun er den siste Sanijyan - et udødelig vesen av en mytisk rase med et tredje øye og mektige krefter. Studenten Yakumo Fujii støter på Pai og ender opp med å bli hennes tjener som skal hjelpe henne å bli et menneske.

Serien har vært populær i Japan med en fartstid på 15 år før den sluttet i 2001.


akira.jpgAkira
Katsuhiro Otomo
Høyteknologisk science-fiction thriller fra Japan i år 2030. Handlingen foregår i et Tokyo som har blitt gjenoppbygd etter tredje verdenskrig. Hovedpersonene er en gjeng viltre ungdommer som trekkes inn i en maktkamp mellom politikere, opposisjonelle og militæret. Det handler om å unngå en katastrofe lik den som jevnet Tokyo med jorden.

 


battle.jpgBattle Angel Alita
Yukito Kishiro
Serien foregår i en ikke definert
høyteknologisk fremtid hvor verden skildres som dyster, med mørke, falleferdige omgivelser. Menneskene er mekaniserte og lever i en ukontrollert  teknologisk utvikling. På jorden er det ressursmangel og til dels lovløse tilstander. Over jorden har herskerklassen bygd en svevende
utopisk by. Roboten Alita er med sine formidable evner som draps-maskin, rekruttert til å beskytte byen. Et opprør mot skybyen er i emning, og Alita
trekkes mellom de stridende partene.


blade_of_the_immortal.jpgBlade of the Immortal
Hiroaki Samura

Handlingen foregår i føydaltiden i Japan Hovedperspnen er Manji, en herreløs samurai som er usedvanlig dyktig med sverdet. Manji er lei av livet, men gudene lar ham ikke dø før han har gjort opp for ugjernigene sine. Han må først drepe tusen onde personer.

Serien er dramatisk og voldsom, men Samuras blanding av historisk drama, science-fiction, action og humor samt flotte tegninger gjør den original.


buddha.jpgBuddha
Osamu Tezuka

Tezuka er en av de mest innflytelsesrike japanske tegneserieskaperne med en produksjon på mer enn 300 bind. Han er mest kjent for serien Astro Boy. Denne serien er en mektig biografi om Buddha og livet i India for 2500 år siden.
Biblioteket har også Tezukas serie Black Jack.

 


dance_till_tomorrow.jpgDance Till Tomorrow
Naoki Yamamoto

Kjærlighet og komedie er ingrediensene i denne serien. Studenten Suekichi Terayama har nettopp arvet en stor sum penger. Kriteriet for arven er at han fullfører utdannelsen og gifter seg. Men så dukker den vakre Aya opp i livet hans.

 

 

 


Dragon Ball
Akira ToriyamaDragon Ball
Dragon Ball er verdens mest solgte tegneserie. Handlingen foregår gjerne på andre planeter eller i fortiden. Serien blander de fleste populære genrene i manga; situasjonskomikk, action, fantasy, science fiction og romantikk. Kort oppsummert dreier det seg om kampen mellom det gode og onde, med den lille, litt naive men handlekraftige Son-Goku som hovedperson, og syv magiske dragekuler sentralt i historien. De danske utgavene er trykket som de japanske og må dermed leses som i Japan - bakfra og fra høyre mot venstre. Serien utgis også på norsk.


ghost.jpgGhost in the Shell
Masamune Shirow
Ghost in the Shell er en tekno-thriller om politisk maktkamp i Japan år 2029. Dette er en typisk moderne manga, hvor vitenskap og magi blandes. Handlingen foregår i et samfunn hvor det er vanskelig å se hvor teknologien slutter og menneskene begynner. Her kan den menneskelige hjernen programmeres og maskiner tenke. Menneskeliggjøringen av maskinene betyr at de resonnerer og utvikler følelsesmessige reaksjoner. De gis også kunstige minner. Serien drøfter hva som utgjør en selvstendig identitet eller livsform. Maskinene gjør krav på en egenverdi, noe som er en trussel mot menneskene. Det eneste som skiller menneskene fra cyborgene er sjelsbegrepet; ”ghost”.


gon.jpgGon
Masashi Tanaka
Denne ordløse tegneserien handler om den lille, tøffe dinosauren Gon, som prøver å overleve i et landskap hvor alle hans artsfrender er borte. I de fleste fortellingene befinner Gon seg blant flokker av andre dyr, som pingviner, ørner og kenguruer. Alle virker å akseptere hans tilstedeværelse. Harmonien trues av farer utenfra og oppfinnsomme Gon må trå til for å beholde ro og orden.

 

 


Lone Wolf & CubLone Wolf & Cub
Kazuo Koike
Handlingen utspiller seg i Japan på 1600-tallet.Landet er samlet til et rike under Shogunen, som er øverste leder. Det hersker ro og orden inntil lederen bestemmer seg for å drepe Lone Wolf, en høyt respektert samurai som jobber for Shogunen selv. Men snikmorderne dreper feilaktig samuraiens kone og Lone Wolf sverger hevn.

 usagi.jpgUsagi Yojimbo
Stan Sakai
Handlingen foregår i et 1600-talls borgerkrigsherjet føydalt Japan. Her er det dyr i hovedrollen. Hovedpersonen er samuraikaninen
Miyamoto Usagi. Serien refererer til japansk historie og folklore, og mytiske vesener.

 

 


samurai_ex.jpgSamurai Executioner
Kazuo Koike
Samurai Executioner ble laget før Lone Wolf & Cub. Hovedpersonen Kubikiri Asa er dyktig med sverdet og møter Lone Wolfs Itto Ogami til en dramatisk duell. Serie omhandler tiden før dette skjer.

Biblioteket har også serien Lady Snowblood som handler om en kvinnelig leiemorder som vil hevne sin familie. Samme tematikk finnes også i Crying Freeman.


silent.jpgSilent Möbius
Kia Asamiya
Handlingen foregår i 2026 og utenomjordiske vesener har begynt å innta jorden for å utnytte dens energiressurser. En kvinnelig tropp opprettes for å stoppe den nye trusselen. Fremtidsvisjonen av Tokyo er mørk; overbefolket og preget av frykt. Serien plasseres i kategorien cyber-punk.

 

 


outlanders.jpgOutlanders
Johji Manabe

Science-fiction/fantasy-serie for voksne.

 

 

 

 


banana.jpgBanana Fish
Akimi Yoshida
Handlingen foregår i New York på 1980-tallet. Ash er en respektert gjengleder i den kriminelle underverdenen. Et narkotisk stoff som kalles "Banana Fish" er i omløp. Ash finner ut at stoffet ble testet på soldater i Vietnam, noe hans bror ble offer for.

 
rumiko.jpg

Ranma ½
Rumiko Takahashi

Ranma 1/2 er den eneste av disse seriene som er skrevet av en kvinnelig forfatter.
Den handler om en gutt som heter Ranma Saotome. En gang i sin barndom falt han i en magisk kilde, noe som gjør at han blir til en jente hver gang han kommer i kontakt med kaldt vann.

 

 


LovelessLoveless
Yun Kouga
I denne fantasy-serie har personen kattelignende trekk.
12-åringen Aoyagi Ritsukas bror blir plutselig myrdet.  På sin nye skole treffer han Agatsuma Soubi som hevder å ha kjent broren hans. På brorens pc finner Aoyagi ut at det er en organisasjon kalt Seven Moons som står bak brorens død.

ZombiepowderZombiepowder
Tite Kubo
Gamma Akutabi er mester i en nesten utdødd kamp-
sport. Hans kompanjonger Elwood, Wolfina og C. T
Smith leter etter "The Rings of the Dead", en rekke
gjenstander som til sammen gir udødelighet. For å
få fatt i disse må de bekjempe en rekke kriminelle.

 Kilder