Hopp til hovedinnhold

Thomas Hylland Eriksen er død

Norges mest kjente og mest publiserte sosialantropolog er ikke lenger med oss. Han var kjent for sitt samfunnsengasjement, sin nysgjerrighet, og behov for å skape en forståelse av de ofte komplekse og aktuelle endringene i samfunnet vårt. I tillegg til å være en prisbelønt akademiker var han også forfatter og medforfatter på over 50 bøker. Her er noen av de vi kan anbefale.

Av: Joanna Pacula. Bildekredit: Wikipedia: CC BY-SA 3.0. Alle omtaler er fra Biblioteksentralen.

Dag Herbjørnsrud Gå inn i din tid : Thomas Hylland Eriksen i samtale med Dag Herbjørnsrud

Smarttelefoner, klima, innvandring, internett, lykke, overflod, globalisering - dette er bare noen av temaene sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen har debattert i norsk offentlighet de siste 30 årene.I Gå inn i din tid samtaler han med sin tidligere student, idéhistoriker Dag Herbjørnsrud. Her får vi avslørende detaljer fra innsiden av den anarkistiske «Gateavisa»-redaksjonen. Og nye perspektiver på 22. juli, Facebook, olje, mangfold, rasisme og Oddvar Brå. Før samtalene vender seg mot Kina, klima og kunstig intelligens (AI). Hylland Eriksen forklarer også sin gradvise vandring fra anarkisme via Venstre og MDG til mer rødgrønn side.

Samtalene utvikler seg i takt med vår omskiftelige samtid og synliggjør en rød tråd i Hylland Eriksens mangfoldige liv og virke.

Syv meninger med livet

Hva er meningen med livet? I denne bokas syv kapitler nærmer forfatter Thomas Hylland Eriksen seg spørsmålet, og gir ikke ett, men mange ulike svar. «Ingen fornuftige mennesker har noen gang trodd at livets mening dreier seg om å skaffe seg så mange ting som mulig», skriver Thomas Hylland Eriksen i denne boka, og tilføyer: «I en viss forstand er vi fremdeles like utenfor huleåpningen, eller på torget i Aten, eller under banyantreet, i lotusstilling, foran Gautama Buddhas føtter.» Denne boka er et destillat av seksti års væren i en verden som er blitt større for hvert år. Det hender riktignok at forfatteren ikke gir svar, men i så fall er han i det minste i nærheten av spørsmålet.


Appenes planet : hvordan smarttelefonen forandret verden

Smarttelefonens inntog i menneskenes hverdag har mildt sagt vært omkalfatrende - og nå finnes det en app for alt. På den ene siden er dette et overflødighetshorn av kunnskap og informasjon - noe som kan gjøre avstander mindre og skape mer frihet. På den andre siden er smarttelefonen en oppmerksomhetstyv som stjeler kreativitet, og kan gjøre menneskene dummere og mer ufri.

Professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen lar sin sedvanlige nysgjerrighet skylle over dette relativt nye fenomenet, og med stort engasjement beretter han om funn og observasjoner han har gjort på sin vei. Hylland Eriksens tilnærming er: hvis mennesket skal beholde overtaket og kontrollen med smarttelefonen, er det beste man kan gjøre å forstå den.


Det umistelige : fra global ensretting til et nytt mangfold

Både kulturelt og biologisk mangfold er truet i en globalisert verden på høygir. I Det umistelige viser Thomas Hylland Eriksen at begge deler er nødvendig - og som regel umulig å skille fra hverandre. Boken begynner før Columbus og slutter med den siste smarttelefonen. Underveis blir det klart at vi har utryddet sykdommer og hungersnød, men også arter og særegne kulturer. Urskog og villmark blir til plantasjer og betongørkener, små språk forsvinner og lokal kunnskap blir glemt. Denne ensrettingen er prisen vi betaler for menneskehetens fremgang.

Vi har alle - fra Norge til Seychellene, fra Australia til Amazonas - lært oss å være forbrukere på omtrent de samme måtene. Resultatet er at mer og mer blir likt over alt. Samtidig er det lys i enden av tunnelen, og boken peker på både motkrefter og forsøk på å gjenskape mangfold i kultur og natur.


Små steder - store spørsmål : innføring i sosialantropologi

Denne populære innføringsboken har vært det første møtet med sosialantropologien for tusenvis av studenter i mange land gjennom en årrekke. Thomas Hylland Eriksen introduserer antropologiens sentrale begreper, dens intellektuelle bakgrunn og grunnleggende teoretiske debatter. Ved å studere andre samfunn, lærer vi noe vesentlig ikke bare om andre menneskers verdener, men også om oss selv.

I en viss forstand går det an å si at antropologer gjør det velkjente eksotisk og det eksotiske velkjent gjennom sammenligning og bruk av komparative begreper. Det viser seg nemlig at tilsynelatende like fenomener er ganske forskjellige hvis man ser etter, og at likheter kan komme til syne også når man studerer slående forskjellige uttrykk for den menneskelige tilværelse. Sosialantropologien stimulerer den intellektuelle fantasien. Den tilbyr både verktøy å tenke med og et svimlende mangfold av menneskelige væremåter å tenke på.