Gunnar Wærness: Bli verden

av Cathrine Strøm — sist endret 2021-01-05T10:59:59+02:00
Utenpå er Bli verden unnselig som diktsamlinger flest. Hadde det vært snø i hyllene ville den knapt vært synlig, hvit som den er, med bare konturene av en sky på omslaget. Men åpner du boka ramler du inn i en beretning om verdens skapelse som du garantert ikke har sett eller hørt før.
Gunnar Wærness

Bli verden

Oktober, 2007, Norge

De fleste gode diktsamlinger inneholder opplevelser for flere sanser; mye poesi kan like gjerne høres og ses som leses, men få utnytter dette potensialet like mye som Wærness gjør i Bli verden. Gjennom collager av bokstaver, ord, og forunderlige, morsomme og til tider groteske bilder skapes nye betydninger og sammenhenger som like mye er en fryd for øyet som for det indre øret. Men selv om poeten her har skapt et helt originalt uttrykk,er ikke arbeidsmetoden ukjent all den tid diktning også kan sies å handle om å sette sammen ord til dikt og til nye bilder på verden. Teknikken i Bli verden kan dermed gjerne kalles «old school». Utvalget av bilder og ord minner oss på at det fortsatt kan ruskes liv i det eldgamle materialet vi bruker når vi skriver, snakker og tenker om verden rundt oss hvis vi bare setter det sammen på nye måter.

Da Wærness med Bli verden i begynnelsen av mars 2008 fikk Sproingprisen for beste tegneseriedebut, er det et sikkert tegn på at han har klart å overskride sjangergrensene mellom tegneserie og dikt. Dette er altså en bok både for deg som er interessert i tegneserier og illustrasjonskunst, og for deg som er mest opptatt av ord og tekst. Og det er ikke minst en bok som gir deg lyst til å skape nye verdener med saks, papir og lim.

waerness2.jpg

 

Først publisert: 9. april 2008