Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2019-07-05T10:03:09+02:00
Grethe Fatima Syed har nylig skrevet "En sommer med Torborg Nedreaas", og samtaler om boken med Nedreaas-kjenneren Toril E. Wistner.
Torsdag 12. september 12:00
Hovedbiblioteket, Auditoriet

Torborg Nedreaas ble født i Bergen i 1906. Hun var en uredd forsvarer for de svake, en sansenær skildrer av ensomhet og utsatthet, og en skarp og vittig kritiker av dobbeltmoral og hykleri. Med den prisbelønte trilogien om Herdis Hauge den rystende kjærlighetsromanen Av måneskinn gror ingenting og en rekke noveller, står Nedreaas fjellstøtt i midten av norsk 1900-tallslitteratur.  Hun skrev også for teater, hørespill for radio, og var en elsket og hatet kåsør i NRK.

Dagens litterære lunsj er viet Torborg Nedreaas' liv og forfatterskap gjennom en samtale mellom Grethe Fatima Syéd og Torill Elisabeth Wistner, begge medlemmer i Torborg Nedreaas-selskapets arbeidsgruppe.  

Grethe Fatima Syéd (f. 1968), forfatter og frilans litteraturviter, har undervist i Nedreaas på UiB og skrevet artikkelen «Reflektert realisme. Torborg Nedreaas’ Av måneskinn gror det ingenting og Tomas Espedals selvfiksjon» (Edda 1/2016). I mai kom hun ut med boken En sommer med Torborg Nedreaas (Solum Bokvennen forlag).

Torill Elisabeth Wistner (f. 1950), pensjonert norsklærer fra Nesodden, har lest Torborg Nedreaas fra tidlig ungdomstid og klarte aldri å legge bøkene fra seg. Hun ble både inspirert av engasjementet, sint av undertrykkingen og fikk tro på at det går an å gjøre noe.