8. mars: Les om kule kvinner og jenter av jern!

Illustrasjon: Ragnar Myrholt Rørnes. Skribenter: Ingrid Ytre-Arne, Anne Wang Andersen og Elisabeth Skråmestø Wyller.

Åttende mars står for døren og vi har har samlet et knippe relevante lesetips for barn. De tar for seg feminisme, tøffe kvinnelige karakterer og biografier om kvinner og jenter som har fått til store ting.

Biografier for de minste

Små folk, store drømmer er en serie med biografier i bildebokformat. De fleste tar for seg kvinner som har oppnådd store tingDen norske ekvivalenten heter Min første biografi. Begge seriene passer for høytlesing fra tre år og egenlesing fra ca. seks år. 

Frida Kahlo av Isabel Sánchez Vegara og Gee Fan Eng 

Den meksikanske kunstneren Frida Kahlo fikk polio da hun var liten og havnet senere i rullestol etter en ulykke. På tross av sine handicap begynte hun å male bilder, mange av dem selvportrett. I dag er hun kjent som en av de største kunstnerne i det 20. århundre.  

Boken kan lånes her.  

Astrid Lindgren av Isabel Sánchez Vegara og Linzie Hunter 

Astrid Lindgren var et ekte naturbarn som liten. Hun elsket lek, historier og naturen. Hun hadde en god barndom, men møtte på utfordringer senere i livet, blant annet da hun ble mor til en liten gutt uten å være gift. Senere ble hun forfatter og skapte blant annet de ikoniske jentekarakterene Ronja Røverdatter og Pippi Langstrømpe.  

Boken kan lånes her.  


Greta Thunberg av Isabel Sánchez Vegara og Anke Weckmann 

Da Greta Thunberg var liten og hørte om klimaendringene, sluttet hun å snakke. Senere bestemte hun seg for å gå ut i skolestreik for å rette oppmerksomhet mot klimautfordringene. Slik klarte hun å engasjere barn og unge i mange andre land i klimakampen.  

Boken kan lånes her.  


Gro Harlem Brundtland aKristin Grue og Lina Raknes 

I Norge har vi hatt kvinnelig statsminister i mange år, og mange andre toppolitikere er kvinner. Det er ingen selvfølge på verdensbasis, og det er ikke så fryktelig lenge siden det var utenkelig i Norge også. For å få forandring måtte noen være først, og Gro Harlem Brundtland gjorde nettopp det. Les historien om hvordan Gro ble Norges første kvinnelige statsminister.  

Boken kan lånes her og som e-bok i BookBites.


Kim Friele av Ida Hegazi Høyer og Øyvind Hovland 

Kim Friele er en tøff bergensdame som nå har fått sin egen biografi i bildebokformat. Kim var veldig ung da hun forelsket seg i bestevenninnen sin. Senere oppdaget hun at ingen rundt henne levde i forhold med noen av samme kjønn. Selv når hun satte seg på en benk i byen for å se om hun kunne se noen, så oppdaget hun ikke et eneste kjærestepar der begge hadde samme kjønn. Kim dro fra Bergen til Oslo og ble aktivist for å endre synet på homofilt samliv. 

Boken om Kim Friele kan lånes her og på BookBites.


Har Milla snabeltiss? av Thierry Lenain og Delphine  Durand 

Har Milla snabeltiss? får Max utfordret verdensbildet sitt når Milla begynner i klassen hans. Den nye jenta gjør alt han ikke forventer av en person «uten snabeltiss» og Max blir skikkelig provosert. Forklaringen må være at Milla har snabeltiss, og Max legger en plan for å få bevis.  

Det finns to bøker om Max og Milla på norsk. Serien utforsker kjønnsroller og forventninger til gutter og jenter. Bøkene passer til høytlesning fra fire år og egenlesing fra ca. syv år. 

De kan lånes her. 


Nattafortellinger for rebelske jenter av Franceska Cavallo og Elena Favilli 

Så langt har det kommet ut to bøker i denne serien på norsk. Bøkene er en samling korte tekster om kvinner som har oppnådd mye. Man kan lese om Michele Obama, Jane Goodal, Malala Yousafzai og mange, mange flere.  

Den første boken kan også lånes på polsk. Du begge bøkene her, samt som lydbok og e-bok i Bookbites 

Feminisme pågår av Sassa Buregren og Elin Lindell 

Hva er feminisme egentlig? Hvem er feministene? Noen kaller seg feminist med stolthet og andre spytter ordet ut som om det smaker gjenglemt gymsokk. I Feminisme pågår finner du en enkel test som viser om du er feminist. Enten du er det eller ikke, finner du svar på hva feminisme erhvorfor feminister har kjempet for kvinners rettigheter og hva de har oppnådd.  

Feminisme pågår passer fra ca. 10 år. 

Du kan låne den her 


Vi skulle vært løver av Line Baugstø

Noen ganger skulle en ha vært en løve. Som når noen behandler en venn skikkelig dårlig, og en ikke klarer å gjøre det en burde for å hjelpe.  

Malin ønsker seg en bestevenninne, og når Leona begynner i klassen håper hun at det kan bli henne. Men Leona har en hemmelighet, og når den blir avslørt blir det vanskelig for Malin å være den bestevennen Leona fortjener. Klarer Malin å finne løvemotet og stå opp for dem begge? 

Vi skulle vært løver passer fra ca. 11 år og finnes som klassesett som skoler kan låne fra biblioteket.  

Andre lånere finner den som både lydbok og e-bok BookBites, og den kan selvsagt bestilles her. 


Tonje Glimmerdal av Maria Parr 

Tonje er det einaste barnet i Glimmerdalen og det er heilt greit. Ho har jo ei gretten gammal bestevenn som heiter Gunnvald og kan snekre kjelker. Ho har ein dal full av folk som held vegen fri når ein skal teste nye kjelker, meir treng ein ikkje. Glimmerdalen er Tonje sin dalDet einaste problemet er ein campingplasseigar med ambisjonar om å tene pengar på stillheit. I alle fall til det dukkar opp eit brev som fortel at ei mystisk dame som heiter Anna Zimmermann er død 

Tonje må ta dalen sin tilbake og hjelpe Gunnvald med å rette opp gamle feilsteg før det er for seint.  

Boka kan lånast her og som lydbok eller e-bok i BookBites 

Alma Freng og solfangerne av Ida Tufte Michelsen 

Alma og faren har flyttet inn i nytt hus. Igjen. En dag ringer det på døren, og på trappen står farmoren Alma aldri har møtt. Faren blir rasende, og Alma må love dyrt og hellig å aldri treffe henne igjen. Men hvorfor? Hva er det faren holder skjult for henne?  Alma skjønner at farmoren ikke er en helt vanlig farmor, og at hun må treffe henne i smug. Slik får Alma greie på at hun er en solfanger, og må lære seg å fly! Dette er en spennende og fartsfylt historie om heltemot, vennskap, hevn og utrolige krefter. 

Boken kan lånes her og som e-bok og lydbok i BookBites. 


Hør'a dagbok! av Amina Sewali

Nansi har flyktet fra Uganda til for to år siden, og syns norsk er vanskelig. Nå er hun også venneløs, for hun har mistet sin eneste venn Marvin. Nansi blir lynende sint når moren og læreren bestemmer at hun skal skrive dagbok for å bli bedre i norsk. Det blir ikke bedre når hun får husarrest for å konsentrere seg om skolearbeid. Husarrest passer ekstremt dårlig når det hun egentlig vil er å slå Marvin og rapgruppa hans i et planlagt battle foran alle på skolen.   

Hør'a dagbok er en hylende morsom bok om pågangsmot, vennskap og familie. 

Du kan låne den her og som ebok og lydbok på BookBites.