Barn av regnbuen

Varme og fargerike barnebøker om kjønnsmangfold og skeiv kjærlighet.

Først publisert: 11.06.2021. Skribenter: Elisabeth Skråmestø Wyller, Anne Wang-Andersen, Silje Egge.

Ollianna av Gro Dahle, Kaia Dahle Nyhus (ill.)

Olli har alltid vært Olli. Gutten til mamma og gutten til pappa. Pappa vil gå over myrer og vasse over elver, løpe og fiske og klatre opp på fjelltopper, og han vil at Olli skal være med og bli sterk. Men Olli er sterk i øynene og god til å se. Han ser alt som glitrer og skinner og alt som er for lite og for trangt. Navnet er som en altfor stram genser, for Olli er ikke Olli, Olli kjenner at noe er feil. Hva vil skje hvis han blir Ollianna? Vil pappa kjenne igjen gutten sin da? 

Forlagets omtale. 


Julian er en havfrue av Jessica Love 

Nokon gonger kjem du over bøker som får hjartet til å banke litt ekstra. Julian er en havfrue av Jessica Love er ei slik bok. Bildeboka er sparsam med tekst, men dei nydelege illustrasjonane målar fram ei rørande forteljing om mangfald, aksept og kjærleik. Les den med toåringen, tiåringen eller åleine 


Kim Friele av Ida Hegazi Høyer, Øivind Hovland (ill.) 

Kim Friele er en tøff bergensdame som nå har fått sin egen biografi i bildebokformat. Kim var veldig ung da hun forelsket seg i bestevenninnen sin. Senere oppdaget hun at ingen rundt henne levde i forhold med noen av samme kjønn. Selv når hun satte seg på en benk i byen for å se om hun kunne se noen, så oppdaget hun ikke et eneste kjærestepar der begge hadde samme kjønn. Kim dro fra Bergen til Oslo og ble aktivist for å endre synet på homofilt samliv. 


Her er Teddy av Jessica Walton, Dougal MacPherson (ill.) 

Sammen med bestevennen sin leker teddybjørnen Thomas seg gjennom dagene. Han har det så godt som noen bamse kan ha det, men likevel er han ikke lykkelig. Thomas har nemlig en hemmelighet som han ikke vet om han tør fortelle til noen. Heldigvis tar han sjansen, og forteller bestevennen sin om hva som har gjort ham så trist. Alle vet hvor viktig det er å være seg selv. Men noen ganger er det vanskelig. Den nydelige bildeboka Her er Teddy er et godt utgangspunkt for å snakke med barn om det å ta sine egne valg.  

Forlagets omtale. 


Hannemone og Hulda av Jenny Jordahl 

Der havet er på sitt blåeste blå, bor havfruene. Og der skogen er på sitt grønneste grønne, bor huldrene. Det aller beste med å være havfrue og hulder, er at alle får være helt forskjellige. 

Hannemone og Hulda er fortellingen om å finne kjærligheten, og om å våge å være seg selv. En fargerik bildebok for førskole og småtrinn. 


Wilma har to mammaer av Lone Halvorsen og Maria Therese Olsen, Gina Snipp (ill.)

Wilma er 4 år, hun går i barnehage, har en helt ordentlig kanin som ser ut som en løve, hun har blinkesko og elsker å danse med strutteskjørtet sitt. Hun bor i en helt vanlig, men allikevel litt annerledes familie. Wilma har nemlig ingen pappa, men hun har hun to mammaer, MamMaria og Mamma Lone. Nå skal Wilma bli storesøster. Det gleder hun seg til. Her får man svar på hvordan det er å ha to mammaer, og hvordan to mammaer egentlig kan lage en baby. 

Forlagets omtale. 


Milla og Max av Thierry Lenain og Delphine Durand 

Det finns to bøker om Max og Milla på norsk. Serien utforsker kjønnsroller og forventninger til gutter og jenter. I Prinsessekjolen får Milla en rosa prinsessekjole i gave. Milla hater prinsessekjoler, men Max vil så gjerne at hun skal ha den på. Den er jo så fin! Milla går med på det på én betingelse; at Max prøver kjolen først. Da skjer noe fullstendig uventet! 

Har Milla snabeltiss? får Max utfordret verdensbildet sitt når Milla begynner i klassen hans. Den nye jenta gjør alt han ikke forventer av en person «uten snabeltiss» og Max blir skikkelig provosert. 

Begge bøkene passer godt til å bruke når en vil samtale med barn om kjønnsroller og egenskaper vi tenderer til å tillegge mennesker på grunnlag av kjønnet de oppfattes som. Bøkene passer til høytlesning fra fire år og egenlesing fra ca. syv år. 


Bare Victor av Victor Sotberg 

Victor Sotberg har ikke alltid vært den selvsikre og blide typen, slik vi kjenner ham fra TV. Det vil si, han var virkelig superblid, populær og morsom da han gikk på barneskolen, men så skjedde en forandring. Stadige kommentarer og røff behandling fra de eldre guttene på ungdomsskolen gjorde Victor utrygg. Han byttet ut fargerike klær med sorte, begynte å høre på dyster musikk og ble mørk til sinns. Hva som skjedde og hvordan han fant seg selv igjen, kan du lese i denne biografien om Victor Sotberg, før han ble kjendis.  


Min bror er konge av Jenny Jägerfeld

Måns er elleve år og bor i Stockholm med moren og faren sin. Før hadde Måns en hemmelighet, men det vet alle nå. Det er fortsatt litt strevsomt, så Måns blir glad når han får vite at han skal tilbringe sommeren i Malmø. Han blir også glad for at faren hans, som nok sliter like mye med det alle nå vet, blir igjen hjemme. 

I Malmø møter han Mikkel, en tilsynelatende sint og uberegnelig gutt som er dekket av tatoveringer. De blir venner og sommeren blir fantastisk. Måns syns det er deilig at Mikkel ikke vet, derfor forteller han ikke hemmeligheten som ikke er hemmelig lenger. Men hvordan går det når Mikkel finner ut hva Måns skjuler? 


Ti kniver i hjertet av Nora Dåsnes

Tuva, Bao og Linnea har chattet hele sommeren om den nye hytten de skal bygge når de begynner på 6. trinn. Allerede første skoledag sier Linnea at hun ikke vil likevel. Hun har fått kjæreste og vil ikke leke i skogen mer. Bao blir sint, og vil at alle tre skal være med. Tuva føler det blir myyye drama og slitsomme dager. Det høres spennende ut å være forelska, men ingen ser ut til å passe for henne. Kanskje hun kan bli kjent med den nye jenten i korpset? Hun virker grei og det de har jo mye til felles.


Den sommeren pappa ble homo av Endre Lund Eriksen 

Arvidsjaurs mamma har gått fra pappaen hans for å være sammen med pilatesinstruktøren sin. Det er kanskje en klisjè, men det som skjer i kjølvannet er ganske utradisjonelt. Han forelsker seg på skikkelig klissete dustevis i Roger. Det var fullstendig uventet og Arvidsjaur som hadde nok å stri med fra før, gjør det han kan for å få slutt på den pinlige forelskelsen. Han får hjelp av Rogers datter Indiane, som egentlig er mest redd for at pappaen hennes skal bli lei seg om det viser seg at den nye kjæresten hans ikke er homo likevel. Når den nye konstellasjonen trues utenfra, begynner Arvidsjaur å se ting fra et nytt perspektiv.   


Dumme, dumme hjarte av Linda Klakken 

Kjærleik er ikkje Klara si greie. Foreldra er nyskilde og faren hennar er frykteleg lei seg på grunn av mislukka kjærleik. Mora er berre teit, og gutane på skulen er irriterande. 

Marie er ny på trinnet til Klara og akkurat då Klara hadde bestemt seg for å sørge for at pappa blir forelska, blir ho det sjølv, i Marie. Det var definitivt ikkje ein del av planen. 

Det finaste med Dumme, dumme hjarte er kanskje at den ikkje framstiller det at Marie og Klara har same kjønn som eit problem. Forelsking derimot, det er utfordrande greier. 

Boka passar frå ca. 10 år.  


Vi skulle vært løver av Line Baugstø 

Noen ganger skulle en ha vært en løve. Som når noen behandler en venn skikkelig dårlig, og en ikke klarer å gjøre det en burde for å hjelpe. 

Malin ønsker seg en bestevenninne, og når Leona begynner i klassen håper hun at det kan bli henne. Men Leona har en hemmelighet, og når den blir avslørt blir det vanskelig for Malin å være den bestevennen Leona fortjener. Klarer Malin å finne løvemotet og stå opp for dem begge? 

Du kan lese mer om Leona og vennene i Jeg er Leona, og den finner du her.


Benny går igjen av Tom Erik Fure 

Bennys verden blir snudd på hodet da dødskjekke Ken plutselig skal overnatte på rommet hans i et par uker. I tillegg har Benny fått en fiende i Magda-Roses hensynsløse svigerdatter, som har solgt herskapshuset hennes og stuet henne bort på gamlehjem. Benny må gjøre alt for å bli kvitt de nye naboene sine, og det er vel ingen som vil bo i et hjemsøkt hus? Bok nummer to i serien om Benny Bark er proppfull av ellevill humor, grøss og romanse, og passer perfekt for 9-12-åringer!