Barnelyrikk til poesidagen!

Sommeren 1949 sendte Inger Hagerup sin tre år gamle sønn Klaus på barnepensjonat for å kunne bruke tiden på å skrive. Savnet ble stort og hun skrev sin første samling med barnedikt med Klaus i tankene. Inger som hadde vokst opp med Margrethe Münthes formanende vers, ville skrive dikt som underholdt barna og det lyktes hun med. Fortsatt er Inger Hagerups innflytelse synlig i nyere utgivelser av lyrikk for barn.

Tekst: Elisabeth Skraamestø Wyller og Vibeke Garrod. Publisert: 19.03.2021.

Konrad Kråkebolle og andre fjærefantar - Lisbeth Dreyer og Per Ragnar Møkleby

Denne diktbilledboka er eit kinderegg. Ein får morsomme rim, gode illustrasjonar og faktakunnskap om dyr og fisk som ein finn i fjæra. Kvart dikt har fått sitt oppslag med illustrasjon og tekst. Illustrasjonane tilfører både personlegdom og handling, så her er det lurt å ta seg litt tid med kvart dikt. 

Konrad Kråkebolle og andre fjærefantar passar frå fire år, den kan lånast her. 


Konrad Kråkebolle
 
Du din breikjefta fisk, 
Du er farleg og bisk, 
Mumlar Konrad på vakt, 
Mot ein steinbit på jakt. 

Sekunda er dyre, 
Kva med en ny frisyre? 
I ein stram piggsveispryd 
Struttar sylskarpe spyd. 


Bror, søster  -  Thomas Marco Blatt og Lisa Aisato

I denne boka finner en dikt som handler om søsken og andre familierelasjoner. Den skildrer ulike sider av det å ha søsken, både som lekekamerat og frustrasjonsskilde.

Både tekst og bilde formidler humor og alvor. Lisa Aisato har illustrert mange avisartikler om relasjoner. Evnen til å oppsummere og formidle essensen i det mellommenneskelige i en illustrasjon, bruker hun med stor suksess når hun illustrerer Thomas Marco Blatt sine dikt.  

Bror, søster kan passe fra ca. fire år. Du kan låne den her. 


Så rart! - Inger Hagerup

Dagens utgave av Så rart inneholder alle publiserte barnedikt. Her finner man titteldiktet der hun undres over hvordan det er å være edderkopp eller flaggermus, den langt mer moderne Mauren og ikke minst det nitriste Det bor en gammel baker. Alle de uforglemmelige diktene i samlingen er like uforglemmelig illustrert av
Paul 
René Gauguin.

Så rart har tålt tidens tann og kan glede både nostalgiske voksne og barn fra tre år. 

Du finner boken, ulike innspillinger og ikke minst en podcasther. 


Med kråkenebb og kråkeføter av Per Olav Kaldestad og Hilde Kramer

Denne boka har undertittelen dikt om fuglar og andre skapningar. Det er både presist og upresist, for det er mange underfundige dikt om både fuglar og dyr, men også om tid og den følger ein slags kronologi frå vår til vinter. Kaldestad er ein strålande ordsmed, og Hilde Kramer sine illustrasjonar er like eklektiske som diktsamlinga ho illustrerer. Slik blir kvart oppslag ei overrasking. 

Med kråkenebb og kråkeføter kan lånast her og passar frå ca. fem år.  


Leilighetsdikt av Kristin Roskifte

Leilighetsdikt er en sjanger mange ufaglærte diktere har prøvd seg på med vekslende hell. Vanligvis er det slike dikt en skriver for fremførelse i f.eks.konfirmasjoner og bryllup. Disse leilighetsdiktene egner seg veldig godt for fremførelse da de er skrevet i form av limericker. Hver limerick tar tradisjonen tro utgangspunkt i hvor karakterene i diktene bor. Flere av dem bor i leiligheter, derav tittelen leilighetsdikt. Mange vil nok synes det er morsomt å lære seg å fremføre diktene selv, og kanskje også lage sine egne. 

Leilighetsdikt kan lånes her og passer fra ca. fem år. 

Ei tegnegal jente fra Dokka 
Har leilighet øverst i blokka.  
Får hun en regning, 
Så blir det en tegning, 

For utgifter har hun fått nok av. 


Jeg kunne spise en ku - Gro Dahle

Her har vi en samling dikt om mat! Dette er morsomt, for eksempel “Rar mat har rare navn”. Ja, nasi goreng, tikka masalafajitas og fusili, det er gøye navn å si høyt. Eller diktet om erter, som erter hverandre og triller ned på gulvet.

Du kan også lese om hva roboter spiser, nemlig skruer til frokost og olje til middag! Illustrasjoner av Kaia Linnea Dahle Nyhus. 


God natt, natt - Gro Dahle 

Dikt er fint å lese på sengekanten, og denne diktboka handler om alle mulige ting man kan si godnatta til. “Godnatta til jakka mi som alltid venter på meg i gangen”, “Godnatta til kalde og klamme føtter og alle som fryser på beina selv om de har sokker på”.

Boka passer for alle aldre, men best fra rundt 5 år. Svein Nyhus har illustrert boka. 


Pling i Bollen, Fine og ufine barnerim av Ingvild H. Rishøi 

Pling i Bollen er en absurd og hylende morsom diktsamling for litt eldre barn. I boken finns det dikt om umulig kjærlighet mellom en brennenesle og en brennmanet, instruksjoner for hvordan en som kjeder seg kan bli gal, og beksvart sjalusihumor.

Lesere vil nok fryde seg, bli overrasket og sjokkert på samme tid. Bendik Kaltenborns Illustrasjonene minner tidvis om Paul René Gauguin, spesielt i diktet Andre Boller som gir Inger Hagerups baker en lykkeligere slutt. 

Flere av diktene fra Pling i bollen er tonesatt og kan også lånes på cd.Lån dem her. 


Vemmelege vers av Roald Dahl 

Vemmelege vers er ei ny-omsetting av Roald Dahls Ramperim og ville vers, eller Revolting ryhmes som den heiter på orginalspråketI denne boka har Roald Dahl oppdatert tradisjonelle eventyr på sitt mest morosame og bestialske vis. Kven har ikkje lest om vesle Raudhette og ønska at ho hadde eit våpen å forsvare seg med? Og hadde ikkje eventyret slutta betre om Raudhette skaffa seg ein ny ulveskinnspels?

I Grethe Fatima Syèd si nynorske gjendikting tek ho det endå lenger. Når Oskepott går på ball i moderne språkdrakt er ho så oppdatert at valsen er byta ut med twerking.  

Vemmelege vers passar frå ni år, men den opprinnelege omsettinga fungerer fint frå ca. seks år. 

Alle versjonane kan lånasther .