Hopp til hovedinnhold

Er jeg god nok?

Noen ganger kan livet være ganske frustrerende. Men oppi det hele er det viktig at man opprettholder en god psykisk helse. Det handler om aksept for følelser, fornuften til å kjenne etter når det blir vanskelig, og ikke minst, å kunne snakke om ubehagelige opplevelser.

Vi har samlet en liste med barnebøker som handler om akkurat dette. Disse bøkene er både underholdende og inneholder en viktig tematikk som egner seg godt til høytlesning og samtaler med barna.

Først publisert: 10. mars 2021. 

En gang ble jeg veldig veldig redd av Chandra Ghosh Ippen

Inni skogen bor det mange dyr som har følelser akkurat sånn som mennesker. Noen ganger kjenner de på vonde følelser og de reagerer på slike følelser på ulike måter. Noen får vondt i magen, mens andre fryser til. Hunden i skogen kjenner på et enormt sinne når han blir redd, og må bjeffe på alle rundt seg. Alle dyrene må kjenne etter når det kommer vonde følelser, og de finner ut hva som hjelper når det gjør vondt.  

Denne boken er god å lese når man skal snakke med barn om vonde følelser og regulering av følelser. 

Passer for 6-9 år. 

Anbefalt av Therese SFluge. 

Det går bra, Lille Krabbe av Chris Haughton  

Lille Krabbe skal ut på eventyr med Store Krabbe. Det er litt skummelt i begynnelsen, men med Store Krabbe ved sin side klarer Lille Krabbe å utfordre komfortsonen. På reisen fra den trygge dammen og ut til den store sjøen møter Lille Krabbe noen utfordringer, spesielt når de kommer til svaberget og møter på de store bølgene. Med hjelp og støtte fra Store Krabbe, klarer de endelig å komme ned i sjøen. Og Lille Krabbe elsker sjøen!  

Denne boken handler om behovet for trygge relasjoner. Dette er en god bok for barn som kan være bekymringsfulle og engstelige.  

Passer for 3-6 år. 

Anbefalt av Therese S. Fluge. 

Blekkspruten av Gro Dahle

Gullet er en liten jente, med en helt vanlig familie, i et helt vanlig hus. Men det er noe som er annerledes også. Hun opplever incest. Et ord som få barn kjenner til, eller forstår. Men barnet forstår at døra blir lukket, kanskje låst, at noe er hemmelig, og at ingen andre må få vite om det som skjer. Blekkspruten er en sterk bok, og den er ubehagelig. Illustrasjonene ledsager teksten godt; Gullet opplever grenseoverskridende atferd hvor hun fanges i Blekksprutens armer og ikke kommer seg løs.  

Vi trenger åpenhet om de smertefulle temaeneog denne boka er en god inngang til samtaler. 

Anbefalt av Vibeke Garrod.

Snill av Gro Dahle

Lussi er en pen og snill jente. Foreldrene til Lussi er veldig fornøyd, for det ser jo ut som at Lussi har det bra. Men, selv om Lussi smiler så har hun det ikke bra på innsiden. Smilet er en illusjon. Det blir så ille at Lussi en dag forsvinner. Ingen kan se Lussi, helt til hun plutselig kjenner at det kribler i halsen. Lussi kjenner at hun har lyst til å skrike. Og det gjør hun.  

Snill er godt egnet for “flinke piker” og “staute karer”, og den danner et fint utgangspunkt til å snakke om det å anerkjenne følelser. 

Passer for barn mellom 3-9 år.

Anbefalt av Therese S. Fluge. 

Surpomp av Suzanne Lang

Det er en nydelig dag i jungelen, men sjimpansen Jim Pansen er i skikkelig dårlig humør. Ingen av de andre dyrene forstår hvordan han kan være så gretten når det er en så fin dag. De kommer med mange forslag til hvordan han kan bli glad igjen. Han burde rulle, rusle, trampe, le, plaske, sprette og danse. Til slutt blir Jim Pansen så lei alt maset at han blir rasende. Heldigvis får Jim selskap av en annen gretten type.  

en leken og humoristisk stiler bokens budskap at det er helt greit å ha en dårlig dag og være en surpomp av og til.  

Passer for barn mellom 3-6 år.

Anbefalt av Trine Dale.  

Det røde treet av Shaun Tan

“Av og til begynner dagen uten noe å glede seg til”. Sånn føler jenta i Det røde treet at det er. Alt er vanskelig, og alle problemer tårner seg opp. Det er vanskelig å vite hva du skal gjøre, eller hvem du skal være. Denne vakre bildeboken sier mer med bilder enn med ord. Sammen med ordene, maler Shaun Tan frem de tunge tankene med sine surrealistiske og overveldende illustrasjoner.  

Boken formidler store følelser og skaper rom for undring. Kanskje jenta åpner opp for fantasien, og kanskje det røde treet kan lyse opp i mørket?  

Passer like godt for barn, ungdom og voksne.  

Anbefalt av Trine Dale.

Hva skjedde egentlig med deg? av Jenny Jordahl

Janne sitter ved sjøen sammen med familien en idyllisk sommerdag. Hun aner fred og ingen fare, da en dame plutselig påpeker at Janne skiller seg ut: “Alle i familien din er så slanke og flotte! Hva skjedde egentlig med deg?” Det starter her. Etter hvert har Janne en skygge som følger henne hvor enn hun går, og skyggen vokser seg bare større og større. 

Hva skjedde egentlig med deg? er en sår tegneserieroman om å vokse oppog om å føle seg annerledesBoken belyser hvordan en spiseforstyrrelse kan oppstå. Hvordan vonde tanker kan vokse seg så store at de tar overhånd 

Passer for barn fra 9 år og oppover.

Anbefalt av Trine Dale.

Det usynlige barnet av Tove Jansson

På en regnfull høstdag får Mummifamilien et uventet besøk av Tootikki. "Kom, kom" sier hun i døråpningen, men Mummifamilien ser ikke hvem Tootikki snakker til. Hun har nemlig med seg et usynlig barn som trenger hjelp til å bli synlig igjen.  

Ninni, det usynlige barnet, har bodd sammen med en tante som har behandlet Ninni dårlig, og det har gjort Ninni usynlig. Heldigvis har Mummimamma en helt spesiell oppskrift som skal hjelpe Ninni med å bli synlig igjen.  

Historien om "Det usynlige barnet" er en fortelling som handler om anerkjennelse av barnets behov.  

Passer for barn mellom 5-12 år.  

Anbefalt av Therese S. Fluge. 

Fortellingen finnes både som bok, lydbok og film.  

Bok: https://mitt.bergenbibliotek.no/cgi-bin/m2?tnr=84124 https://mitt.bergenbibliotek.no/cgi-bin/m2?tnr=136145  

Lydbok: https://mitt.bergenbibliotek.no/cgi-bin/m2?tnr=326618  

Film: https://mitt.bergenbibliotek.no/cgi-bin/m2?tnr=586986  

Tankespinn av Kari Stai

Ada har mange tanker inni hodet sitt og hun synes det er ubehagelig å prøve nye ting. Når Ada skal møte nye mennesker eller gjøre ting hun ikke er vant til, begynner tankespinnet. Fantasien til Ada løper løpsk. Hun tenker mange tanker på en gang, og det kan bli skummelt. For at Ada skal få det bra inni hodet sitt, trenger hun hjelp. Når mamma hjelper, klarer Ada å bruke den ville fantasien sin til en kjempegøy lek sammen med vennene.   

Tankespinn er en god bok for å snakke med barn om grubling og negative tanker. 

Passer for barn mellom 6-9 år.   

Anbefalt av Therese S. Fluge 

Så mørkt det ble av Constance Ørbeck-Nilssen  

Hva gjør du når noe skikkelig skummelt skjer? Det er helt mørkt rundt deg, og du sitter fast. Heisen står stilleRundt deg er det mørkt, og tankene om alt dumt som kan skje kommer plutselig. Hva gjør du nå? Du prøver å lukke øynene og tenke på andre ting – du tenker på ting som er trygge og varme, tanker som gjør at du ikke lengre er redd.  

I bildeboken Så mørkt det ble forteller Constance Ørbeck-Nilssen en historie mange barn kan gjenkjenne: å komme i skumle situasjoner når man er helt alene.  

Passer for barn mellom 6-9 år.  

Tilgjengelig i Bookbites. 

Anbefalt av Therese SFluge.