Fotballbøker for barn og ungdom

Av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste! (Pave Johannes Paul II).

Publisert: 18.07.22. Tekst: Anne Wang Andersen.


Grisaldo av Bjørn F. Rørvik

Reven og Grisungen spiller fotball, men når stillingen er 5-0 blir Grisaldo så lei at han legger opp! Dåsemikkelfrøkna inviterer til ekte fotballkamp med tribuner og dommer og alt mulig. Det vil Reven være med på! Og han vil absolutt vinne, spesielt over den jålete, svenske storspiller på det andre laget. Men han har et stort problem, hvem skal være på hans lag når ikke en gang hans faste makker Grisaldo er med?  

-Tidenes morsomste fotballbok, skulle bare ønske den aldri tok slutt! 

Passer for alle som liker å le.


På samme lag av Harald Rosenløw Eeg

Søstrene Ada og Andrine har akkurat flyttet til Sunndal. Alt de vil er å spille fotball. Andrine er så god at hun spiller med guttene, men hun får ikke spille viktige kamper. Å være fotballspillende jente er ikke så enkelt, men som vi vet nå, er begge søstrene blitt kjempegode og kjente fotballspillere.

Boka passer for deg som er fotballinteressert eller bare vil lese en god historie om å stå opp for seg selv og andre.


Mot nye mål (Dreamteam-serien) av Glenn Ringtved

P er toppscorer på fotballaget. Han er så god at han er tatt ut til talentlaget.  Likevel sitter han i garderoben med klump i magen. Han gruer seg til å fortelle at han ikke kan spille på laget mer. Han skal nemlig flytte til Spania. Og der er vel ingen opptatt av fotball, eller . . . ? 

Var du en som slukte Leseløvene om Kasper da du var yngre? Da er Dreamteam-bøkene for deg, en lettlest fotballserie for viderekommende.


Kampen av Geir Egil Eiksund

Andreas er ein stolt Liverpool-supporter. Han speler orgel i kyrkja og fotball med venninna Sara.  Når ein gut med eit veldig fint smil og ein raud djevelkaps dukkar opp i bygda, blir sommaren meir komplisert enn Andreas hadde forventa. I tillegg kjem favorittonkelen på besøk med ein overraskande kjærast. Dette er ei fin bok om sommar, fotball og følelsar. 

Passar for deg mellom 9 og 12 år.


Zidanes dans av Arild Stavrum

Selveste Zinedine Zidane er bortført, og ikke nok med det – han er fanget i en PlayStation-verden og klarer kun å få kontakt med Mikke og vennene. Zidane er desperat etter hjelp og det haster, for dagen etterpå skal han lede Real Madrid mot Barcelona i El Clásico, den største kampen i spansk fotball. Det er duket for et dramatisk mysterium som inneholder elegante PlayStation-finter, reiser i tid og fotballhistoriens største øyeblikk.

Boken passer for deg som liker action, gaming eller bare er veldig fotballinteressert! Zindanes dans er fjerde bok om Mikke, men kan leses uavhengig. Fra 10 år.


Fotball og kyss av Mikael Thörnqvist (Ballfølelse-serien)

Når Emma begynner på fotball, skjer det noe med henne. Hun får fart i beina og mot i hjertet! Emma er en tøff og sårbar 11-åring som lærer seg å takle – og å bli taklet - både på og utenfor banen. Hun prøver å samle mot til å tørre å sove over hos en venninne, gå forbi sladregjengen på skolen og ikke minst, kyssing! Og hvordan takle at en lagvenninne tydeligvis blir mishandlet hjemme, men nekter å ikke snakke om det? Å være en god lagspiller krever mye øvelse.


Direkte rødt av André Vaaler

Jimmy Parkas drømmer om å bli proff. Han har en hard skuddfot, men og et temperament som får han i problemer både på banen og skolen. Hvordan skal han bli tatt seriøs og få en sjanse til å oppnå drømmen sin? Heldigvis har han bestefaren sin, som en gang var en lovende fotballspiller. Han er en av de viktigste i livet til Jimmy, og han deler gjerne historier og alle fotballtriksene ha kan. Når ting utenfor banen ikke går så bra, blir det også verre på banen.  

En bok om fotballen og livet, og hvordan fotballen blir en del av hele livet. Passer fra 10 år og de som elsker fotball!


Elastico : når du må tape alt for å vinne av Michael Stilson

Hvor viktig er en skolecup i fotball? Like viktig som uttaket på landslaget. For Ibra handler skolecupen om å vise en bølle hvem som er best, om å bli venner igjen med kompisen sin og om kjærligheten. Det kan gå godt hvis Ibra klarer å dra en elastico-finte like perfekt som Ronaldinho eller Ronaldo. 

Denne tegneserien passer for deg over 10 år som liker bøker med gode historier.


Best i byen av Torbjørn Moen og Pål Arne Johansen

Tom er 13 år og venstreback på laget sitt. Aller helst vil han være spiss, men fordi Robin er sønnen til treneren, er favorittposisjonen opptatt. I årets siste kamp halter Robin plutselig av banen, og Tom blir flyttet fram. Han storspiller og like før slutt får han drømmetreff, og scorer. Dette får en talentspeider på tribuneplass med seg, og Tom får sjansen til å spille sammen med de beste gutta i byen.  

Første bok i en trilogi og passer for ungdom over 12 år.


Fotballhelter av Thomas Aune og Aleksander Schau

“Jeg tenkte jeg måtte score hat trick – og sånn ble det.” - Erling Braut Haaland etter sin aller første kamp for Dortmund.

Denne boka handler om de største fotballstjernene. Her får du deres historier, interessante fakta, statistikk og sitater. I tillegg til Erling Braut Haaland får du lese om Harry Kane, Ada Hegerberg, Kylian Mbappé, Lionel Messi, Pelé, Christiano Ronaldo, Mohamed Salah og mange flere!


Fotball uten grenser av Peder Samdal

Kan man forstå verden bedre ved å lese en fotballbok? 
Det er Peder Samdal helt sikker på at man kan! I denne boken kan du lære mer om geografi, politikk, historie, religion og kultur gjennom historier fra fotballbanen.  

I boken blir du bedre kjent med noen av de mest kjente fotballidolene som Christiano Ronaldo, Romelu Lukaku og Neymar, og landene de kommer fra. Samdal skriver også om sine egne reiser som fotballsupporter i Brasil, Russland og Israel.  

Passer for alle mer og mindre fotballinteresserte over 12 år!


Du er en vinner av Marcus Rashford

Stjernespissen Marcus Rashford var en gang bare en helt vanlig gutt i Manchester. Nå er han en kjent fotballspiller som bruker stemmen sin til å gjøre en forskjell. I denne boka forteller Marcus historier fra sitt eget liv og gir tips til hvordan du kan få bedre selvtillit, lære av egne feil og finne din egen stemme. Dette er en positiv og inspirerende bok om hvordan nettopp du kan trene som en proff og være med å gjøre en forskjell.

Passer for deg som vil inspireres. Fra rundt 12 år og oppover.


Bare spille ball av Michael Stilson

Bare spille ball, Alene gjennom og Kampfikseren utgjør en spennende triologi om den unge fotballspilleren Fredrik og hans reise mot en proffkarriere. Dette er actionfylte bøker om dramatikken fotballsporten spiller opp til, både på banen, på kontorene hvor viktige kontrakter signeres, og i livet som preges av en proffdrøm med alle oppofringene en slik drøm krever. Serien passer for alle som liker gode bøker, og de passer spesielt godt for deg som elsker fotball og vil lese om en ung fotballspillers steg til å oppfylle proffdrømmen. 
 
Dette er en ungdoms-serie, men kan fint leses av de eldste på barneskolen og voksne.