Gamle bøker om igjen

En gjenganger hos mange småbarnsforeldre er hvilken bok som skal leses på sengekanten. Hvordan finne en god bok, som ikke er lest hundre ganger før? Eller, hvordan lese en bok du har lest mange ganger før, med entusiasme? De små elsker gjentagelser og det kjente, de VIL at vi skal lese boka om igjen! Derfor har vi funnet frem til noen bøker som er gode å lese på nytt. Både for de minste, og de litt større.

Trollvinter / Tove Jansson

Det finnes mange bøker om Mummifamilien, og denne er fantastisk nydelig. Har du merket hvordan noen bøker bare flyter av sted mens du leser? Ordene og setningene kjennes så lette og behagelige ut. I denne boka finner du et vidunderlig rikt språk, og en engasjerende og spennende fortelling.

Inne i huset var det varmt. Massevis av torv brant sakte i ovnen nede i kjelleren. Månen kom inn gjennom vinduet og skinte på det hvite vintertrekket over møblene og på krystallysekronen som var dekket med tyll. Og i stuen, rundt den største kakkelovnen, lå mummifamilien og sov sin lange vintersøvn.

Mummitrollet våkner helt plutselig opp fra denne lange søvnen, og begir seg ut i vinterlandskapet. Der er det andre som også er våkne, heldigvis.


God natt, Albert Åberg / Gunilla Bergstrøm

Joda, Albert Åberg kjenner vi, men han holder koken, i alle fall i denne boka. Klassikeren om Albert som ikke får sove, den er såpass godt skrevet at den med sikkerhet kan leses igjen og igjen. Pappa som må løpe og hente drikke (saft faktisk!), skifte på senga, sjekke om det er løver i klesskapet, og til slutt finne bamsen under sofaen. En kort liten bok du aldri blir lei av?

Her er pappa. Han er for det meste snill. Nesten for snill. Slik som i kveld: enda klokken er mange så leser han et langt, fint eventyr om en hest. Deretter gir han Albert en klem og slukker lyset når han går. I døren sier han: “Godnatt og sov godt.” Men Albert vil ikke sove godt. Han vil ikke sove i det hele tatt.

Boka er oversatt av Tor Åge Bringsværd.


Pinne, grisen og vesle vennen / Lena Anderson

Her har vi en bok som går på rim, den farer så fint av sted. Nydelige illustrasjoner og en gripende historie om vesle vennen som ikke finner mammaen sin. Da er det godt å komme inn til Pinne og få litt suppe, mens grisen hjelper med trøst. Snart finner vi mamma!

Først mat i magen, så ei seng å sove i, min vesle venn. I morgon finn vi sikkert mamma og da blir allting bra igjen.

Dette er en fin liten bok å lese på kveldstid, og de vakre illustrasjonene bidrar til skikkelig kosestemning. Når du i tillegg gjør om stemmen din på de forskjellige replikkene, har du en innertier.

 


Boka om Benny / Barbro Lindgren

Benny er en morsom liten fyr, eller gris rettere sagt. Mammaen til Benny driver alltid og rydder og vasker, derfor må han komme seg ut og finne på noe sprell. Kanskje lage seg en grop? Av og til treffer han de kule grisene, de har fotballsko og løper fort! Og de er ganske skumle. Da er det godt å kjenne en hund som kan hjelpe til. Og rope høyt!
 
Barbro Lindgren har skrevet mange bøker for barn, du kjenner kanskje bøkene om lille Pål som vil bade eller bruke smokk. Illustrasjonene av Benny er ved Olof Landström, som også blant annet har laget bøkene om Bø og Bæ. Ser du navnene Barbro Lindgren eller Olof Landström på en bok, er du praktisk talt garantert kvalitet.

Monster og drakar / Benoit Delalandre

Denne boka er nok den som er blitt lest i flest ganger hjemme i min familie. Både som høytlesning, og av barna på egen hånd. Her er et mangfold av fortellinger fra store deler av verden; Baba Jaga som reiser rundt på sin flygende morter for å fange barn hun kan spise, monsteret til Dr. Frankenstein er der, og Minotauren som er stengt inne i labyrinten. Kjente og ukjente monstre og drager; Yetien, Spunkien, Animalito, Tarasken, Fåvne, og mange flere. Boka har fargerike illustrasjoner og små faktabokser.
En super og lærerik bok som nok vil fenge mange! 

Den magiske fingeren / Roald Dahl

Du har sikkert vært gjennom mange av Roald Dahls barnebøker, men har du lest denne? En liten bok som kan leses på en kveld eller to. Og så morsom! Veldig fornøyelig for oss voksne også, den er herlig uforutsigbar. Jenta som har en magisk finger er ganske forsiktig med å bruke den, men når gamle fru Winter på skolen sier hun må stille seg i kroken, da klarer hun ikke la vær. Plutselig får fru Winter værhår i ansiktet! Og like etterpå vokser det ut.... nei, her skal ikke mer avsløres! Men det er når Gregg-familien på nabogården skal ut på jakt, og skyte dyr og fugler, ja da begynner den magiske fingeren virkelig å røre på seg.

Mio min Mio / Astrid Lindgren

De fleste kjenner og velger den store klassikeren til Astrid Lindgren; Brødrene Løvehjerte. Kanskje du har denne til gode da? Det er en gladnyhet! Fortellingen er i samme gate som Brødrene Løvehjerte, det er en god del mystisk, noe litt mørkt og tungt i denne også. Men språket er så flott, og den er skikkelig god å lese, poetisk og stemningsfull:

Vi sank dypere og dypere til hovene til Miramis subbet borti tretoppene...så mykt, så mykt. Vi sank ned mellom lune, grønne greiner. Og så var vi i den dunkle skogen. Jeg har ikke vært i så svært mange skoger i mitt liv, men det finnes sikkert ikke noen som likner denne her. Den dunkle skogen hadde en hemmelighet. Jeg kunne kjenne at det var en stor og merkelig hemmelighet gjemt her, men månen hadde visst bredt et slør over den, så jeg ikke fikk vite noe. Ikke ennå.

Oversettelsen av Odd Bang Hansen er etter min mening den beste.