Les noe skummelt i mørket

Vi anbefaler grøsselige bøker.

Publisert: 21.10.2020. Skribenter: Silje Monsen Solsvik, Bjørg Karin Lunde, Vibeke Garrod, Kristi Guldberg, Elisabeth Skråmestø Wyller.

Spøkelseshuset av Kazuno Kohara 

Ei jente og katten hennar flyttar inn i eit gamalt hus i utkanten av byen. Huset viser seg å være fullt av spøkelse. 

Det er heilt ok. For jenta er sjølvsagt ei heks som er kjempegod til å fange spøkelse 

Boka passar for born frå 2 år og opp til skulealder. Boka kan òg nyttast til eigenlesing for ferske lesarar. 

Illustrasjonane illustrerer teksten konkret, men utfyller òg teksten med symbolikk og frampeik. Du kan sjå at det er eit spøkelseshus før dette går fram i teksten. Katten er med gjennom heile boka, utan å vere nemnd. Dette er ei koseleg og passe skummel bok for dei minste.  

Boka kan bestillast hersjekk gjerne også ut dei andre bildebøkene til Kazuno Kohara her. 


Skyggen av Veronica Salinas og Camilla Engmann 

Den vesle fuglen i denne bildeboken koser seg i eget selskap, men når mørket faller på er det langt skumlere å være alene. Hvem er det som følger etter på veien hjem gjennom skogen? Han har jo hørt at det finnes ting i skogen som spiser andre.  

Dette er en lett tilgjengelig bildebok om at det er fint å være alene, fælt når en blir redd og ofte lettere å føle seg trygg på hjemveien om en har en (følges)-venn. Den passer fra ca. fire år.  

Boken kan bestilles her. 


Reisa til verdas farlegaste land av Malte Persson og Rui Tenreiro

Viss du seglar over verdas største hav,  

der mange sjømenn fann si våte grav, 

Kjem du til ei mørk og skummel strand,  

I verdas aller farlegaste land.  

Slik startar denne biletboka som er gjendikta frå svensk av Simen Hagerup.  

Boka tek lesaren med til ein farleg stad med sjøuhyrer, monstermygg og ein kokk som ikkje kaster kjøttfarsen om ein av kjøkkengutane dett i kverna.  

Heldigvis er det berre ei skummel og morosam bok, og det at den er skrive på rim skaper nok ei viss avstand til handlinga. Boka passar for barn frå fem år som liker kalde gys, rim og tul og tøys. 

Boka kan bestillast her.


Grøsserløvene av Eldrid Johansen 

Serien med grøsserløver inneholder fem småskumle. I Skolespøkelset vil Aman bevise at de som påstår at det spøker på skolen tar feil, men gjør de egentlig det? Åsa i Åsas grøss har flyttet til et nytt hus, men det kan virke som om det alt bor noen der. Guri og Susanne i Den onde busken har flyttet inn i sin gale tantes hus, hun mente at en busk på eiendommen var årsaken til at datteren hennes forsvant. Kan det virkelig stemme? Og hvor har det blitt av Guris ilder? 

Grøsserløvene passer fra sju år. Bestill alle bøkene i serien her 


Monsteret i natten av Mats Strandberg Og Sofia Falkenhem 

På Franks niårsdag blir hunden Uffe så ivrig at han biter Frank i hånden. Frank får merkelige drømmer om at han har pels og vil bli klødd på magen. Menneskene blir redde og løper sin vei, Frank skjønner ikke hvorfor. Samtidig rapporteres det om et monster som angriper folk om natten i Franks nabolag. Frank må lete andre steder enn hos menneskene for å finne venner og fellesskap. 

Boken passer fra åtte år. Det er kanskje mer skummelt for de voksne som tar referansene til skrekkfilmer og Twin Peaks, for uglene er ikke alltid det de gir seg ut for å være. 

Boken kan bestilles her 

I serien finnes også Monsteret på sirkus og Monsteret og menneskene.


Ønskebrønnen av Alexander Kirkwood Brown 

Thomas sparer penger til en ny sykkel, det tar tid. Sykkelen koster nemlig mange tusen kroner. Men da han og kameraten Kim finner en ønskebrønn dypt inne i skogen, tar det ikke lang tid før sykkelen plutselig står på soverommet til Thomas. Hvor kommer den fra? De to kameratene begynner å ønske seg en hel masse. Dette er jo fantastisk! Men etter hvert skjønner de hvor alle tingene kommer fra, og de skjønner at det å ønske seg noe kan være farlig. Veldig farlig. 

Ønskebrønnen kan bestilles her, det finnes tre andre titler i serien Mørkets Utvalgte, de kan bestilles her. 


Svingens mørke verden av Arne Svingen 

Arne Svingen er en av forfatterne bak den suksessfulle grøsserserien Marg og Bein. Derfor har han mye erfaring med å skremme vettet av leserneSerien Svingens Mørke Verdenbestår av over tjue dødsskumle bøker for barn fra ca. ni år.  

Halloweenhuset møter vi to gutter som nok skulle ønske at de ikke gikk til akkurat dette huset under runden med knask eller knep. I Den Onde læreren prøver Balder å avsløre en lærer med skikkelig onde planerog i den nye boken Opptaksprøven får ensomme David tilbud om å bli med i en gjeng. Han må bare besøke en creepy gammel dame og spørre henne hvorfor hun aldri blunker først... 

Om du våger kan du bestille bøker i serien her. 


Heksene av Roald Dahl, gjenfortalt som tegneserie av Pénélope Bagieu, 2020  

Hekser finnes.  

De har ikke vorter og sopelimer, men ser ut helt vanlige ut. Ser du godt etter finnes det noen sikre kjennetegn som røper dem: Hekser bruker alltid hansker, de har spisse sko for å skjule at de ikke har tær, og så klør de seg ofte i hodet fordi parykkene på de flintskallede hodene klør. Men det viktigste av alt; de avskyr barn.  

Gutten i denne fortellingen har en kul bestemor som kan lære han alt om hekser. Når de havner midt i heksenes årskongress, må de bruke kunnskapen for å redde alle barn fra å bli utslettet!  

Tegneserieromanen kan bestilles her, og vi anbefaler også den originale fortellingen som kan bestilles her. 


Zombiefeber av Kristina Ohlsson 

Har du møtt noen som ser syke ut i det siste? Røde øyne, bleke i ansiktet og høy feber? Forsiktig! Det kan være zombiefeberen som har slått til! Herbert og Sally har et hemmelig sted som ligger inne i en nedlagt vindmølle, og dette stedet blir viktig for dem denne sommeren. Den lille byen de bor i er nemlig full av veps som stikker folk og gjør dem syke. Og det er ingen hvilken som helst sykdom, men en som gjør folk til zombier!! Flere og flere blir syke, tenk om zombiene tar over hele byen? Hvordan kan de stoppes?  

Zombiefeber kan bestilles her. Boken er den første i en trilogi, dere finner alle her. 


Heksejakt og heksebrenning i Europa av Aina Basso  

Frå slutten av 1400-talet og fram til omlag 1700 vart 100 000 menneske skulda for hekseri og stilt for retten i Europa, dei fleste var kvinner. Om lag 50 000 vart drepne. Noreg var eit av dei landa som avretta “hekser” på den fælaste måten. I denne boka kan ein lese om nokre av dei mange norske og europeiske personane som vart skulda for hekseri. Heldigvis er dette noko ein slutta med i Europa, men endå finns det folk som blir skulda for å vere hekser og drepne om ein meiner ein kan bevise det.  

Heksejakt passer frå 11 år og kan bestillast her. 


Den store spøkelsesboka av Tom Egeland

Denne boken er noe så sjeldent som et spøkelsesleksikon. En kan slå opp ord som Nosferatu, 666 og Snåsamannen. I tillegg kan man lese tretten spøkelseshistorier og lese tolv artikler om tema som hjemsøkte hotell i Norge og Dødens triangel.  

Den store spøkelsesboka er rett og slett en godtepose med skumle historier og enda skumlere fakta.  

Boken passer fra 11 år og kan bestilles her.  


Harpa av A. Audhild Solberg

Agnes skal til moren sin hjembygd i høstferien og gleder seg ikke, for der skjer det vel ingenting. Men så feil kan man ta. Det starter med et dyreangrep på en jeger, men Agnes, fetteren og vennene hans oppdager snart at det er noe som absolutt ikke stemmer i skogen... Mørkt og brutalt for mellomtrinn og ungdom. 

Boken kan bestilles her. 


Mareritt av Linn T. Sunne  

Mattias vaknar av at ei jente skrik i smerte, og han kjenner lukta av røyk. Han har drøymt om ein forferdeleg brann, og alt verkar så levande. Uforklarlege, skremmande ting byrjar å skje i huset dei nett har flytta inn i. Mattias veit snart ikkje kva som er draum og sanning. Kven er den vesle jenta som står i hagen hans med brennande auger og lyser av hat? 

Grøss og gru er ein nynorsk spaningsserie for ungdom. Bøkene er lette å lese, også for dei som ikkje er så vane med nynorsk. 

Boka er ein del av serien Grøss og Gru, du finner alle bøkene her.  


Flere grufulle lesetips

Bøkene kan bestilles her: Dukkens rette eier, Ingen slipper unna, Hekseskogen