Hopp til hovedinnhold

Havet for småfolk

Årets tema for Forskningsdagene er havet. Dykk ned i havet og let i fjæra med disse lesetipsene frå våre barnebibliotekarer.

Sist oppdatert: 20.09.2022. Skribenter: Henriette Sverre, Ingrid Ytre-Arne, Adele Lærum Duus, Siri Raknes Hagen og Mariell Wilhelmsen Vågen.


Katten og Havet av Bjørn Arild Ersland

Bjørn Arild er glad i katten sin Baltus og han er glad i å være på havet. For en tid tilbake fikk han være med et forskningsskip på tokt i Barentshavet. Her fikk han blant annet se verdens nest største dyr, finnhvalen, og han studerte den merkelige snåttfisken. Han fikk også lære om strandkrabbene, som ikke trives hvis vannet blir for varmt. Men med klimaendringene stiger temperaturen i havet. Hva gjør alle disse skapningene da? Er det bare å flytte til andre farvann?


Katten Baltus fikk ikke være med, og det var han nok glad for. Han liker seg best i strandkanten på hytta.

Boken kan lånes på Bookbites. 


Det går bra, Lille krabbe av Chris Haughton

De to krabbene bor i fjæra, men i dag skal de på tur til sjøen. Lille Krabbe gleder seg! Men sjøen er ikke helt som Lille Krabbe har sett for seg, det er skumle bølger som blir større og større. Store krabbe er sikker på at den kommer til å like seg der likevel. Lille krabbe blir med, de reiser sammen med bølgene ned til det store havdypet. Kanskje Lille krabbe finner ut at sjøen ikke er så skummel likevel?


Haiens hemmeligheter av Owen Davey

Det finst over 500 forskjellige haiartar. I Haiens hemmeligheter kan du lære mange spennande fakta om dei. Visste du for eksempel at kvithaiar symjer side om side for å måle kven som er lengst, og at dei konkurrerer om å lage det største plasket med halen? Og har du høyrd om den utrydda megahaien megalodon? Det er funne fossilerte megalodontenner som er 18 cm lange, det er cirka like langt som fjeset ditt! Ganske ålreit at det ikkje symjer slike rundt i Byfjorden...


Boka passar for høgtlesing eller å lese sjølv frå 8-9 år.


Søppelplasten i havet av Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen 

En rystende fortelling om hvordan havet er i ferd med å bli en gigantisk søppelplass. Havet er sjøfuglenes matfat. Hvert år dør mer enn en million sjøfugler fordi de spiser plast. Sammen og hver for oss kan vi hjelpe sjøfuglene og fisk og dyr i havet. Heldigvis har mange rundt om i verden allerede tenkt ut smarte oppfinnelser og løsninger på problemet.


Inneholder masse fakta for alle som er opptatt av en grønnere og blåere verden!


Hallo Havet! av Anna Fiske

Hallo havet! er en morsom og tøyset let og finn bok om hva som foregår nede i havet. I over et år får vi være med på alt det rare som skjer i akkurat dette havet. Med de gøye og detaljerte illustrasjonene og morsomme teksten er dette en bok man virkelig kan bruke tid på.


For tenkt å få bli kjent med en rokker som rocker, en saftdrikkende gullfisk, krabben Storm som stadig strikker og resten av gjengen i havet.Hallo havet! er en morsom og tøyset let og finn bok om hva som foregår nede i havet. I over et år får vi være med på alt det rare som skjer i akkurat dette havet. Med de gøye og detaljerte illustrasjonene og morsomme teksten er dette en bok man virkelig kan bruke tid på.


For tenkt å få bli kjent med en rokker som rocker, en saftdrikkende gullfisk, krabben Storm som stadig strikker og resten av gjengen i havet.


Havet for småfolk av Marit Røgeberg Ertzeid

I Havet for småfolk kan du sjå fine bilete og lese faktatekstar om fisk og dyr som lev i havet. Her lærer vi om eit spennande utval skapningar, som brugda (den aller største haien i norske farvatn) og den vesle trekantmarken som bygger kvite, små røyrhus.


Boka passar godt til høgtlesing for barnehagebarn, men også for nysgjerrige eldre barn og vaksne.


Fjæra for småfolk av Marit Røgeberg Ertzeid

Er ikkje fjæra er ein fortryllande stad? Det er lett å bli oppslukt av denne yrande verda full av små, forunderlege skapningar. I Fjæra for småfolk lærer vi om skjell, tanglopper, sjøstjerner, rur og andre vesen som einkvar utforskar vil finne i fjæra. Faktatekstane er interessante og poengterte, språket lettfatteleg og bilda lekre.


Boka passar godt til høgtlesing for barnehagebarn, men også for nysgjerrige eldre barn og vaksne.


Konrad Kråkebolle og andre fjærefantar av Lisbeth Dreyer

En fin diktbok på nynorsk, med korte vers for de aller yngste, om alt du kan finne i fjæra. Her møter du både Bella Blåskjel, Karelius krabbe og opphavet til tittelen: Selveste Konrad Kråkebolle.

Boken er morsomt illustrert av Per Ragnar Møkleby. Diktene er tonesatt av gruppen Kråkebollane, og CD’en finnes også på biblioteket. 


Blåhvalen av Andreas Tjernshaugen

Tenk at det aller største dyret som noensinne har levd på jorda lever nå, samtidig med oss mennesker. Flaks for oss.

Men uflaks for blåhvalen som nesten (heldigvis bare nesten) ble utryddet på grunn av oss mennesker. Hvordan det nesten skjedde, og hvordan blåhvalen puster, svømmer og spiser og hvorfor den har blitt så stor og om hvordan den først levde på land kan du lese om i denne fantastiske faktaboken. Hver side har flotte illustrasjoner av Line Renslebråten.


Ned i dypet av Hans Jørgen Sandnes

Ophelia sin fosterfamilie virker hyggelige. De forteller om alt de skal gjøre sammen for å bli kjent: klatre, gå på ski og håndballkamper og mye mer. Ingenting av dette er helt Ophelias greie, men hun lyser opp da de kommer til Saltvik og hun ser at huset ligger ved sjøen! Ophelia er veldig opptatt av kryptozoologi (læren om fabeldyr), og er spesielt fascinert av undersjøiske vesener. En kveld ser hun noen mystiske tentakler som beveger seg i havoverflaten ved brygga! 
 
Tegneserien kan leses selv av de som begynner å få god flyt i lesingen. Det er stor stas å være 8 år og klare å lese en så tykk bok på egenhånd