Julebøker for barn

Våre beste juleboktips til små og store barn.

Publisert: 30.11.2020. Skribenter: Hanne Henriksen, Kristi Guldberg, Cathrine Dagestad Eikeland, Helene Madsen, Silje Monsen Solsvik, Elisabeth Skråmestø Wyller, Ingrid Ytre-Arne, Silje EggeJul med Peppa og Peppa og julenissen

I disse bøkene kan du feire jul med Peppa, familien Gris og alle vennene deres. Hvordan kan nissen levere så mange gaver på en kveld? Kan han finne frem med gavene om Peppa og Georg feirer julen hos Bestemor og Bestefar Gris? Kommer nissen til å dukke opp når barnehagen har juleforestilling? Her er det mange gode historier for alle Peppa entusiaster. 

Du kan bestille bøkene her og her.

Av Hanne.
Ingrid og Ivar feirer jul av Katerina Janouch, Mervi Lindman (ill.)

Julen er så hemmelig. Det er så mye man venter på, og gleder seg tilSammen med Ivar og Ingrid kan man snakke om og tenke på alt det spennende som skal skje i desember. Tekstene er konkrete, med korte setninger og et enkelt språk. Illustrasjonene er fargesterke og morsomme, og det er lett å identifisere seg både med Ivar og Ingrid, og med de ulike situasjonene de kommer opp i. En fin julebok om forventning for de yngste leserne.  

Du kan bestille boka her.

Av Kristi.

 Kvelden før julaften av Clement C. MooreHenry Fisher (ill.) 

“Det var kvelden før jul og stille i vårt hus. Ikke en lyd var å høre, ikke engang fra en mus” Barna ligger og sover søtt i sengene sine og drømmer om jula som kommer. Mor og far skal akkurat til å legge seg når de hører et rabalder utenfor huset. Hva kan det være? Faren løper bort til vinduet og der får han se: en slede, åtte reinsdyr og en mann i rød drakt ...  
“Kvelden før julaften” er en oversatt og illustrert versjon av det kjente diktet “The night before christmas” (1832) og kommer garantert til å gi julestemning til hele familien! 

Boka kan bestilles her.

Av Cathrine.Harald Slumpenbergers julepresang av John Burningham

Det er julekvelden og Nissefar har akkurat kommet hjem, trøtt og sliten, etter å ha levert julepresanger til alle barna. Men til sin forskrekkelse oppdager han at nederst i sekken er det en presang han har oversett! Og den er til Harald Slumpenberger, den lille gutten som bor på toppen av Fjolle Bolle-fjell! Reinsdyrene er utslitte, og må hvile, så Nissefar må ta turen alene i vinternatten. Han møter mange som vil hjelpe ham, men det går ikke alltid så bra. Vil Nissefar rekke frem til Fjolle Bolle-fjell før det blir juledag? 

Du kan bestille boka her. 

Av Ingrid.Julen kommer til Mummidalen

Mummitrollet og familien har gått i dvale for vinteren, men Hemulen vekker dem og sier at Julen er på vei. De må skynde seg! Men hva er denne julen? Som høres absolutt forferdelig ut! De trenger et tre og pynte det, de må lage mat og pakke gaver. Mummitrollet, MummimammaMummipappa og Snorkfrøken skynder seg så fort de kan for å gjøre alt klart til den mystiske Julen som er på vei. 

Julen kommer til Mummidalen er basert på Tove Janssons novelle “Grantreet”. Passer som høytlesning. 

Boka kan bestilles her. 

Av Helene.Smånissenes juleleksikon av Kristin Farstad Bjerkek 

Smånissene gleder seg til jul, men jammen er det mye som skal ordnes før alt er klart! Smånissene er juleeksperter, og gjennom deres juleforberedelser i nisselandsbyen får leserne mange muligheter til å undre seg over ulike juletradisjoner og julefenomen. Boka fungerer både som myldrebok og oppslagsverk, full av morsomme detaljer. I tillegg byr boka på adventsvers, enkle matoppskrifter og trinn-for-trinn beskrivelser av ting du kan lage. En leken adventsbok som voksne og barn kan kose seg med sammen.

Boka kan bestilles her.

Av Kristi.Julefuten av Bjørn F. Rørvik, Per Dybvig (ill.) 

Reven og Grisungen tramper denne gangen midt opp i Dåsemiklenes helligste juletradisjoner, og lager både forviklinger og krøll. Nå står de overfor et stort mysterium: Hvem er den mystiske Julefuten, og hvilken forbindelse har han egentlig til Fjompenissen Papp? Rørvik gjør som han pleier, vrir og vender på gamle tradisjoner, og snur opp ned på det som er kjent og kjært. En sprø julebok, som det er skikkelig gøy å lese høyt.

Boka kan bestilles her, eller lånes som lydbok i BookBites.

Av Kristi.Brev fra julenissen av J.R.R. Tolkien

Hver jul ble det levert mystiske brev med frimerker fra Nordpolen til J.R.R Tolkiens barn. Siden de er veldig snille barn, har de valgt å dele brevene de fikk fra Julenissen med alle andre barn også!  
I denne boken kan du lese alt om livet på Nordpolen hvor Julenissen bor, og se bilder Julenissen har tegnet. Julenissen, Nordpolbjørnen og alvene opplever mye spennende sammen. Nordpolbjørnen er veldig klumsete og finner på mye tull. Julenissen har et spesielt fyrverkeri som lager nordlys, og en gang fyrte Nordpolbjørnen av to år verdt av fyrverkeri, som skapte nordlyset alt på en gang! 

Boka kan bestilles her, eller lånes som lydbok i BookBites.

Av Hanne.Purriot og den falske nissen av Bjørn F. Rørvik, Ragnar Aalbu (ill.) 

Purriot bøkene er en fornøyelig blanding av humor og krim for de små. En person har tatt oppdrag som nisse og lurt mange av innbyggerne i Hurlum. I stedet for å levere gavene som avtalt til mottakerne, har den frekke tyven stukket av med både gavene og betalingen! Purriot må finne ut hvem nisseskurken er, ellers blir alles jul ødelagt! 

Perfekt bok for høytlesning, barna vil la seg rive med av mysteriet om hvem som kan stå bak tyveriet av julegavene og de morsomme ordspillene, mens de voksne kan humre av alle referansene til vår alles kjæreste Hercule Poirot.

Boka kan bestilles her, eller lånes som lydbok i Bookbites.

Av Hanne.Julosaurusen av Tom Fletcher, Shane Devries (ill.)

William elsker dinosaurer. Han vet at de ikke finnes lenger, og likevel ønsker han seg en dinosaur til jul, for pappa har sagt at å tro er det som gjør det umulige mulig. Det ville vært ekstra fint i år, siden den slemmeste jenta på skolen har omvendt vennene hans til en hær av William-hatere. På Nordpolen finner en dag smånissene et egg i isen, som Julenissen ruger på med den store rompa si til det smelter og klekker – en ekte julosaur!  

Dette er en sjarmerende julefortelling om vennskap, ensomhet og annerledeshet. Passer for alle som liker dinosaurer, og særlig barn i alderen 6-9 år. 

Boka kan bestilles her, eller lånes som ebok eller lydbok i BookBites.

Av Silje EBenny går berserk av Tom Erik Fure, Kenneth Larsen (ill.) 

Benny er 11 år og gleder seg veldig til jul. Han elsker alt ved julen.  To dager før jul forteller foreldrene at de skal reise til syden for å feire jul, og ikke bare det, de skal reise sammen med noen venner. For Benny er dette krise. Drømmen om hvit jul blir knust og i tillegg må han vise seg i badetøy for den kjekke Ken, sønnen til foreldrenes venner. Han bestemmer seg for at sydenturen  stoppes med alle midlerBenny går berserk er en humoristisk fortelling i Hjemme alene-stil.  

Boka kan bestilles her, eller lånes som ebok eller lydbok i BookBites.

Av Silje SGutten som ble julenissen av Matt Haig, Chris Mould (ill.) 

En gang var Julenissen en vanlig gutt. Den gangen het han bare Nikolas og han var ganske så ulykkelig. Heldigvis trodde han på det umulige, og det var akkurat det som skjedde! 

Nikolas måtte reise mot nord for å lete etter faren sin. Med seg hadde han musen Miika som i trodde mer på ost enn magi. På turen møtte de både reinsdyr, troll og en sadistisk sannhetsalv. 

Dette er en julehistorie for alle fra ca. ni år, spesielt om de liker Roald Dahl. 

Boka kan bestilles her, eller lånes som ebok i BookBites.

Av Elisabeth.Jenta som reddet julen av Matt Haig, Chris Mould (ill.) 

Nikolas fra Gutten som ble Julenissen er nå blitt voksen, men jobben som julenisse er ikke enkel. Det er for lite håp i verden til å skape magien som får reinsdyrene til å fly og tiden til å stoppeslik at han rekker å levere gaver til alle barna i løpet av én natt. En liten jente i London ved navn Amelia var den første Nikolas besøkte, for hun alene hadde nok håp for dem alle. Året etter var alt hun ønsket seg at moren skulle bli frisk, og hun mistehåpet da Julenissen ikke dukket opp. Kan Julenissen finne Ameliaog gi henne nok håp til å redde jula igjen? 

Denne boka er både litt trist og ganske magisk, og like fin som Gutten som ble Julenissen. Julebøkene til Matt Haig er kommende klassikere, vi teller ned til den tredje boka i serien blir utgitt på norsk. For barn (og voksne) fra ca. ni år. 

Boka kan bestilles her, eller lånes som ebok i BookBites.

Av Silje E