Adventsbøker

Kalenderbøker er blitt en egen sjanger av julebøker. Her er våre tips for adventstiden.

Publisert: 17.11.2020. Skribenter: Oda Johnsen Longvanes, Kristi Guldberg, Elisabeth Skråmestø Wyller, Silje Egge.


Jul i Storskogen av Ulf Stark, illustrert av Eva Eriksson

Det er ikke bare barn som er spente i desember. Dyrene i Storskogen gleder seg også veldig, og har mange rare forestillinger om hva jul er. De har hørt at Nissen skal komme, og vil vise seg fra sin beste side når han først dukker opp. I skogen bor også den gretne gårdsnissen Frese. Han lever et stille og ensomt liv etter at menneskene og dyrene har flyttet fra gården. Kanskje vil han spille en viktig rolle i dette juleeventyret? Et nydelig kalendereventyr som ikke går ut på dato. Passer best for barn fra 3-6 år.  

Du kan bestille boka her, eller låne den som lydbok i Bookbites. Snøsøsteren av Maja Lunde, illustrert av Lisa Aisato 

Julaften er årets beste dag for Julian, for det er også bursdagen hans. Før har han alltid visst hvordan denne dagen ville bli, men ikke i år. Julians søster Juni er død, det var hun ikke i fjor, ingen vet hvordan jul uten Juni skal være.  

Som en liten orkan med røde krøller feier Hedvig inn i Julians liv. Hun hjelper Julian å finne julestemningen, men det er noe som ikke stemmer med Hedvig og det julepyntede huset hun bor i. 

Snøsøsteren er en nok en uvanlig trist kalenderbok, men illustrasjonene gir garantert julestemning. Den passer fra ca. åtte år. 

Du kan bestille boka her, eller låne den som e-bok eller lydbok i Bookbites. Det helt sanne juleeventyret om kentauren som ville hjem av Mats Strandberg, illustrert av Sofia Falkenhem 

Å komme hjem til jul er det eneste som står i hodet på kentauren Ken. Etter tre års fangenskap har han endelig klart å rømme, men veien mot Nordpolen blir lang og vanskelig. På toppen av alt finner han ut at julenissen er kidnappet, og hele julen står i fare!  

Et fartsfylt, moderne fantasy-eventyr med mye humor. Strandberg leker med mytologien, og får oss til å fnise når kjente eventyrfigurer får moderne holdninger. Illustrasjonene har en søt kommersiell tegnefilmstil, som appellerer til målgruppen 6-9 år. En kalenderbok for barn som liker cliffhangere.  

Boka kan bestilles her.Julemysteriet av Jostein Gaarder

Julekalenderen til Joakim ser ut som ein heilt vanleg, kjedeleg julekalender, med små juleteikningar i kvar luke. Men eigentleg er Joakim sin julekalender magisk, og kvar dag fram til jul får han lese ein ny del av historia om mystiske Elisabeth si reise gjennom tid og rom til Betlehem. 

Les eit nytt kapittel om Joakim, Elisabeth og deira fortryllande førjulseventyr kvar dag i advent. Passar for barn i alle aldrar. Fin høgtlesingsbok.

Du kan bestille boka her. En lillebror til jul av Lena Steimler, illustrert av Kristin Granli 

Mikkels foreldre eier byens største lekebutikk, og sier at han kan ønske seg hva han vil i hele butikken til jul. Det Mikkel vil ha kan ikke kjøpes i noen lekebutikk. Mikkel ønsker seg en lillebror. 

Ønsket kommer frem til Julenissens egne barn. Nissetulla har alt en lillebror og skjønner ikke hvorfor Mikkel vi ha en. Dessuten er det ikke lett å pakke inn en lillebror så han kommer trygt frem, så hva skal Mikkel få til jul da? 

En lillebror til jul er en kalenderbok med 24 kapitler som passer fra ca. fem år.  

Boka kan bestilles her. Snøfall av Hanne og Hilde Hagerup, illustrert av Ane Lysebo Gustavsson 

Selma lengter etter å høre til.  Hunden Casper er alt hun har. Og så Ruth da, den tause og tilknappede damen hun har bodd hos siden foreldrene døde. Selma oppdager en hemmelig portal til Snøfall, der hun finner både familie, varme og julemagi. Men lykke blir fort tragedie, og en stor fare truer i skyggene. Selma må redde julen, og samtidig må noen kanskje redde Ruth?  

Vi må holde pusten helt til siste side i dette spennende juledramaet. Historien fortelles med humor og klokskap av kompisen til Selma, den
veslevoksne nisseeksperten Håkon. Snøfall passer som høytlesingsbok fra 6 år.
 

Boka kan bestilles her, eller lånes som lydbok i Bookbites.Julekalenderboken (Trolleliv-serien) av Sissel Bøe, illustrert av Peter Madsen

En magisk og eventyrlig julekalenderbok der budskapet er at vi må ta vare på hverandre og tradisjonene. Trollungene Pajko og Paja vil hjelpe den gamle løvenissen Nikk som holder på å bli glemt og forlatt av familien på gården. De vil til og med rive den gamle låven der Nikk bor. Kan trollungene vekke julestemningen hos dem alle, og redde husnissen? En underholdende kalenderbok for store og små, passer best for barn fra 3-6 år. Forlagets omtale.

Boka kan bestilles her.Jul på Bukken hotell av Christian Wiik Gjerde, illustrert av Ingrid Dos Santos

Den første desember sjekkar Fredrik og foreldra inn på Bukken hotell. Men alt er ikkje heilt som det skal vere der. Ein geitebukk går laus på hotellet, oppunder taket flyg det fuglar med nisselue og skjegg, og Fredrik høyrer rare lydar ingen andre kan høyre. Men alt endrar seg den dagen han treffer nissejenta Fryd. Dei får vite at den fråfalne nissen Krampus har kidnappa Erkenissen, og no er dei nødt til å redde jula og hindre at nissane endar i Den evige kvile.

Dette er ein førjulsbok full av juleglede og spenning, delt inn i 24 kapittel. Forteljing for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidd av BS.

Boka kan bestilles her.Adventsstjernen av Simon Stranger, illustrert av Shwan Dler Qaradaki

De lever helt ulike liv. Stella, 11 år fra Norge, har en pappa som er politi og en mamma som er borte. Yousef, 17 år fra Palestina, er en flyktning med avslag på oppholdstillatelsen. De møtes en desemberdag på en låve, og skjønner snart at under stjernehimmelen er de mer like enn de kanskje tror. En bok om flukt og hjemløshet, men også vennskapsbånd og det å høre til. En hjertevarm og tankevekkende kalenderbok fra en våre viktigste samtidsforfattere. For barn fra ca. seks år. Forlagets omtale.

Boka er tilgjengelig i Bookbites.Klokkerens evangelium av Gaute Heivoll, illustrert av Børge Bredenbekk

Det har gått ett år siden Bendik mistet faren sin, Ole Klokker. Det er sommeren da den synkende kirken skal rives og spres for alle vinder. Det er sommeren da den gale Nils Skolemester kjøper prekestolen og setter den opp hjemme i høyløa.

Bendik savner kirken og svalene i tårnet, men mest av alt savner han faren som fikk klokka til å synge. Utpå høsten går han til Nils Skolemesters løe og ser prekestolen gjennom en revne i veggen, og en dag før jul inviterer han Nils til å feire jul med ham og moren. Men på veien hjem går Bendik gjennom isen og kommer til ei grend mellom himmel og jord som ikke vil gi slipp på ham. Forlagets omtale.

Boka passer best for barn fra ca. ni år, og kan bestilles her.