Klimalesetips for barn

Publisert: 10.03.25. Ansvarlig: Elisabeth Skråmestø Wyller. Illustrasjon: Ragnar Rørnes.
For barn 6-9 år

Greta er ei lita jente som bor i en vakker skog. Nå trues skogen av kjempene. Da de først kom til skogen, hogget de ned trær for å bygge hus. Så hogget de ned enda flere trær for å bygge enda større hus. Husene vokste til landsbyer og landsbyene vokste til byer, og nå er det nesten ikke noe skog igjen. Greta vet at hun må gjøre noe for å hjelpe alle dyrene i skogen, og hun har en plan.
Omtale: Biblioteksentralen.

I denne boka blir man tatt med på et dypdykk ned i den pågående klimakrisen, og får se nærmere på hva som er i ferd med å skje, hvorfor det skjer, hva som blir konsekvensene og hva som eventuelt kan gjøres. Det er komplisert stoff, men her blir det formidlet på en smart og lettfattelig måte. Teksten og illustrasjonene er humoristiske, hvor illustrasjonene er i tegneseriestil med to gjennomgangsfigurer som forklarer og forenkler vanskelig stoff. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.
Omtale: Biblioteksentralen.

Havet stiger, og isen smelter. Ørn prøver å advare de andre dyrene, men de bryr seg ikke, synes bare han skal passe sine egne saker. Det handler om global oppvarming, samarbeid og vennskap. Bildebok for førskolebarn og småtrinnet.
Omtale: Biblioteksentralen.

Bjørn Arild blir med et skip ut i Barentshavet for å lære om hvordan havforskerne jobber, og hva de finner ut om miljøendringene som skjer rett nord for Norge. Forfatteren trekker linjer mellom de store endringene i havet til det han ser i strandkanten hjemme når han fisker sammen med katten Baltus. Han viser på denne måten hvordan alt henger sammen. Faktabok for småskole-/mellomtrinnet.
Omtale: Biblioteksentralen.
Jakob og Neikob: Stormen - Kari Stai

Jakob og Neikob er bestevener og bur i lag, sjølv om dei er heilt ulike, Jakob seier ja til alt, medan Neikob alltid seier nei. Når Spinnvill fyk forbi dei på veg til fabrikken, spør Jakob og Neikob om det er sant at ho kan lage alt mogleg. «Alt mogleg på ein blunk,» seier Spinnvill. Dei blir imponerte og fyller huset med alt mogleg, men når stormen kjem og tek dei opp i lufta oppdagar dei eit dramatisk problem, kloden er fylt av søppel. Dei skjønner at dei må hjelpe Spinnvill, og no veit dei akkurat kva ho må lage. Illustrasjonane er laga i ein retroaktig stil. Billedbok for førskolebarn.
Omtale: Biblioteksentralen.

Då ho var lita, hadde Ana Pêgo stranda som leikeplass. Ho gjekk turar, kika på det yrande livet i fjøra og samla fossil. Alt dette var så spennande at ho bestemte seg for å bli biolog, for å studere det fargerike dyrelivet nærare. Men etter kvart såg Ana meir og meir av noko som likna på ein ny, mangfaldig dyreart: plast. Ho begynte å samle på plast frå havet, og gav den nye arten eit namn: Plasticus maritimus. Med ei eineståande formidlingsevne og stort pedagogisk overskot fortel Ana Pêgo historiene bak avfallet som flyt i land langs kysten vår. Ho forklarar djuptgåande kvar plasten kjem frå, korleis han påverkar livet på kloden og kva problem han fører med seg. Men ho viser oss også korleis vi kan gå fram for å endre utviklinga. Norske barn veks opp med strandrydding og lærar om plast i havet og naturen. Dei er svært opptekne av miljø, og temaet er sentralt i både barnehage og skule. I Plasticus maritimus tek Ana Pêgo barna på alvor og gir dei grundig fagleg kunnskap om temaet.
Omtale: Biblioteksentralen.

Organisk avfall som havner i sjøen løser seg raskt opp. Plast bruker mye lengre tid, og forsvinner aldri helt. F.eks. bruker en bærepose 10-20 år for å gå i oppløsning, skumplast bruker 50 år, en engangsbleie og en plastflaske bruker 450 år og et fiskesnøre 600 år. I Stillehavet driver en enorm søppeldynge omkring. Jordens omdreining og havstrømmene presser avfallet sammen til Stillehavsflekken, som den kalles. Det er en giftig suppe tre ganger større enn Spania og Portugal. Det finnes ytterligere fire søppelflak. Plasten inneholder miljøgifter og trekker til seg miljøgifter som fins i havet. Når plasten brytes ned frigis miljøgiftene og tas opp i planktonorganismer som senere blir mat for fisk som igjen blir spist av seler, hvaler og fugler. Sakprosa for mellomtrinnet.
Omtale: Biblioteksentralen.

Klimaet er alltid i endring. For 50 millioner år siden vokste det palmer nær Nordpolen. Da dinosaurene levde var det mye varmere enn nå, og i istida var det mye kaldere. Men det er forskjell på klimaendringene som har skjedd tidligere og det som foregår på kloden i dag. Alle snakker om klimaendringer, og i denne boka får man greie på hvorfor, og kanskje ender man opp med å vite litt mer enn de fleste som snakker om det. Her fortelles det om kupromp og biler, kranglete forskere og modige oppfinnere, palmer og isfjell, orkaner og vindmøller, og hvordan vi sammen kan løse problemene og redde fremtiden
Omtale: Biblioteksentralen.

Mange er bekymret for kloden og lurer på hva man kan bidra med for å hjelpe den. I denne boka får man forklaringer på sentrale klimaspørsmål og enkle tips til hva man kan gjøre for å leve miljøvennlig. Her blir man oppfordret til å rense lufta, ta vare på havet, bruke mindre og ha det gøy ute. Aktivitetene i boka kan man enten gjøre sammen med venner eller alene. Til hvert kapittel er det et hemmelig oppdrag. Miljøagentene er barnas miljøvernorganisasjon, og er en organisasjon som er opptatt av å gi barn håp om at forandring er mulig
Omtale: Biblioteksentralen.

Helle liker best å spille fotball med bestekompisen sin Lars, men da hun blir satt på gruppe med Nadia og skal skrive en oppgave om klima, blir alt det vanlige plutselig veldig uvanlig. Gradvis blir verden skumlere, og gradvis flytter hun inn på kottet på rommet sitt, og videre inn på iPaden. Hva er det med Nadia som gjør at hun blir en annen enn den hun har pleid å være? Og hva er med egentlig med verden, som bare byr på dårlige nyheter? Redd Helle er en historie om barns frykt og avmakt i møte med problemstillinger de ikke er i stand til å ta inn. Om nye følelser, vanskelig vennskap og verden på vippepunktet.
Omtale: Biblioteksentralen.

11 år gamle Henrik har fått verdens verste beskjed av legen. Han har kreft som har spredd seg, og det finnes ikke behandling videre. Han har ca. 1 år igjen å leve. Da bestemmer Henrik seg for å slutte på skolen og bruke den siste tiden til å redde verden. Han legger en plan for hvordan han skal få mer oppmerksomhet og engasjement rundt miljøsaken. Med autografblokka i hånda, møter han statsministeren utenfor statsministerboligen. Planen er å få statsministeren på egenhånd, og true henne til å høre på ham. Med seg på laget har han fått statsministerens datter. Henrik gjør mange stunts for miljøsaken, men dessverre får ikke miljøsaken nok fokus. Da setter Henrik og Sofie i gang en underskriftskampanje kun for barn og ungdom. På fartsfylt, humoristisk og driftig måte setter Henrik i gang den største og villeste redningsaksjonen noensinne. Fortelling for mellomtrinnet.
Omtale: Biblioteksentralen.