Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Kroppen for de minste

Av: Pia Møller JohansenPublisert: 05.05.2020

Alle har en kropp! Den kan gjøre mye rart og ser forskjellig ut fra person til person, men det er også mye som er likt. Hvordan er din kropp? Her er et utvalg pekebøker om den fantastiske kroppen – for de aller minste.

Lille kropp-serien av Emma Adbåge

Hva har du gjort i dag? Lille fot har trampetrampet, listet stille og hoppet senga. Lille mage har romlet sulten, knepet vondt og kilt så kilent. Lille hånd har rørt grøten, vinket mamma og klappet katten.

Emma Adbåges serie Lille kropp består av virkelighetsnære pekebøker om de mange tingene som en liten kropp kan finne på. Illustrasjonene er uttrykksfulle og viser tydelig hva som skjer, enten det er en aktivitet eller en følelse i kroppen. På flere oppslag finner du små, detaljerte tegninger av hva som behøves for å gjøre ulike aktiviteter, som for eksempel “sparket ballen” - der det trengs en ball. Dette gir bøkene et underholdende titt-og-pek-preg som også kan utvide barnets ordforråd. Lille kropp-serien oppmuntrer dessuten til samtaler med barnet om dagen i dag - sett ut ifra et begrenset perspektiv. For kanskje er det lettere å sette ord på hva den lille hånden har gjort, enn hele kroppen? I serien finnes også boken Lille nese – mon tro hva den har gjort i dag?

Passer for 0-3 år.

Minsten og den fine kroppen av Mervi Lindman (2018)

Minsten har en kropp. Og den er helt tipp topp! Med øynene ser han pappas store sko, og ørene hører når alle andre sover. Minsten sanser og lukter og det kiler på tærne og stinker av potten. Fingrene spiller vidunderlig musikk og bena beveger seg kvikt. Tenk så mye Minsten får til fordi han har en kropp.

Lindmans illustrasjoner er sjarmerende og svært uttrykksfulle. Det er lett å se når Minsten grøsser (og kaninen besvimer) av den illeluktende potten og når han er stolt av sin egen navle. Dette er en herlig bok som minner deg om at det er topp å ha en kropp!

Mervi Lindman har skrevet flere bøker om Minsten, hvorav to splitter nye bøker som utgis på norsk i 2020. Disse kan du låne på biblioteket!

Passer for 0-3 år og 3-6 år.

Lars er Lars av Svein Nyhus (2011)

Dette er Lars.

Kan du ikke se ham?

Kanskje du skal bla om?

Slik begynner boken om Lars. Først kan du ikke se Lars, men ved hjelp av et teppe avduker Lars flere og flere sider ved seg selv, fra nederst ved føttene til øverst ved øynene. Det er en spennende oppdagelsesferd! På hvert oppslag finner vi også en tegning av noe som likner på den delen av kroppen som vises, eller noe man kan bruke denne kroppsdelen til. Kanskje vet du om noen andre ting man kan gjøre? Når Lars viser frem bena ser vi også et bord (med tre ben), og når Lars ser på oss med øynene sine ser vi en stjernehimmel med to ekstra glitrende stjerner. Og når hele Lars er synlig, kan han gjøre alt. Han kan vrikke, vifte, riste, flakse, klappe, nikke, høre, bite, puste, blunke og – forsvinne!

En nysgjerrighetsskapende bok som oppmuntrer til deltakelse og bevegelse, og ikke minst til å være den man er. For Lars er Lars, og du er du!

Flere bøker om Lars finner du her.

Passer for 0-3 år og 3-6 år+. 

Kroppen av Louise Tucker (2017)

Dette er en solid, kartonert bok med et rikt utvalg bilder som forklarer kroppen på detaljert vis. I boken settes det navn på kroppens ulike bestanddeler, ansiktsuttrykk og sanser, og du får se bilder fra hverdagslige og gjenkjennbare situasjoner. Sammen med barnet kan du titte, peke, snakke og relatere til både eget liv og egen kropp.

En super bok for deg som er nysgjerrig på kroppen! Boken er en del av serien Min første bok, der du finner bøker om dyr, kjøretøy, gårdsliv og ikke minst kroppen.

Passer for 0-3 år og 3-6 år.