Glemt passord?   Registrer deg her.

Lesetips for barn 3-6 år

Tips om bøker og annet materiale for 3-6 åringer.

Harald Slumpenbergers julepresang

Jeg oppdaget fortellingen om Harald Slumpenbergers julepresang høsten 2016 (boken ble gitt ut i Norge i 1994) , da min kollega og jeg skulle lage adventsamling på biblioteket for aller første gang. Vi gikk igang med å lete etter egnet julelitteratur, og plutselig dukket denne stemningsfulle boken opp og skilte seg ut blant alle de andre spraglete og sprudlende julebøkene for barn.

Med sine duse, unike illustrasjoner,  og en skikkelig spenningsfylt, men samtidig repetitiv handling, var det ingen tvil om at vi måtte velge Slumpenberger. Hver eneste desember siden den gang har Burninghams bok vært fast følge på adventsamlingene på Fana bibliotek.

Nissefar har vært ute på juleferd med reinsdyrene sine. Slitne er de alle sammen, og klare til å legge seg. Men, Nissefar ser at han har glemt en presang. Og det er presangen til Harald Slumpenberger, som bare får én presang hver jul, og det er den fra Nissefar. Så da er det ikke annet for Nissefar å gjøre enn å få levert presangen. Men... Det viser seg å være vanskeligere enn antatt.

Dette er en kjempekoselig julefortelling som garantert vil glede både store og små i førjulstiden. Et hett tips er at boken finnes på Nasjonalbibliotekets nettbibliotek, altså bare ett klikk unna!

Johannes Jensen tar nattoget

Det er ingen liten sak å ta natttoget til Bergen når man er redd for mørket, bergensere og døden.

johannes jensen tar nattoget.jpeg

Johannes Jensen er en særdeles følsom og engstelig fyr, som tenker og oppfører seg som et barn. Dette til tross for at han er krokodille, familiefar og økonom. Heldigvis får han som vanlig hjelp av Doktor Fjeld, som viser at det meste går fint med en venn og litt sjokoladekake. En lun og morsom bok om et stort og vanskelig tema, med en karakter barn kan føle omsorg for, le av og kjenne seg igjen i.

Ei kjedeleg bok

Hvordan kan en bok som bare er hvit, og med en sur gutt, være gøy? Jo, med et rømningsforsøk og mye fantasi, da kan enhver bok bli gøy.

Ei kjedeleg bok.png

Vegard sin hovedperson prøver alt han kan for å komme seg ut av de hvite sidene og finne en gøyere bok som har masse masse rare og artige dyr. Men det viser seg å ikke være så enkelt. Ikke kan han løpe til en av sidene, ikke kommer han seg ut av toppen, og ikke ned. Men når en tyv som har rømt fra fengselet dukker opp, så får gutten litt hjelp. Og kanskje det ikke er så dumt å være i en hvit bok. For når alt er hvitt, kan alt skje.

Pølsetjuven

Marianne Gretteberg Engedal har skrevet og illustrert en nydelig bildebok i tegneserieformat, som handler om å finne seg selv, tørre å skille seg ut, og å følge sine drømmer.

PA,lsetjuven.jpeg

Kjell vokser opp i en tyvefamilie. Alle i familien hans er tyver og trives med det - bortsett fra Kjell. Kjell kunne tenke seg å være hestetemmer, brøytebilsjåfør eller grønnsaksbonde, men ikke tyv. Han forsøker å komme seg unna tyveripresset ved å stjele ting ingen eier, men får beskjed om at å plukke søppel ikke er stjeling, og til slutt presses han til å stjele fra sin gode venn Pølse-Per. Samvittigheten gnager og Kjell bestemmer seg for å levere tilbake det han har stjålet. På veien møter han en gjeng mistilpassede vesener som har rømt fra forventningene og presset om å være noe de ikke ønsker å være. Kjell fatter til slutt mot til å vise familien hva han egentlig føler og hvem han egentlig er, og starter et jobbbyttesenter for å hjelpe andre i samme situasjon.

Problemstillingene som taes opp i boken er gjenkjennelig for mange, men satt i en fantasifull og underholdende sammenheng. Historien har nok fylde og spenning til å passe for barn opp i småskolealder, samtidig som de nydelige og detaljerte tegningene fenger de yngre barna. Boken har også en humor som treffer den voksne leser. Kort oppsummert er dette en vakker bok, som mange kan ha glede av.

Hvem vil komme i bursdagen min?

Det er bursdagen til Ida, en isbjørn som bor på Nordpolen. Hun har gjort klart, med kake, ballonger og pynt på bordet. Bursdagen mangler bare en ting: gjester. Det er nemlig ingen andre på Nordpolen. Ida drar på en verdensomseiling i luftballongen sin, og ender opp med å møte dyr som bor på veldig mange forskjellige steder.

Hvem vil komme i bursdagen min.png

På den fargerike ferden møter Ida for eksempel en stor hval i havet, bittesmå mus i en fluesopp og øgler som stikker hodet ut fra en kaktus. Dermed er boken lærerik for barn om hvor dyrene bor, med en enkel lineær historie hvor alle dyrene selvsagt vil komme i bursdag. Denne bildeboken har en tittel som hinter til mørkere følelser, men snur det hele med bøttevis av sjarm og nydelige illustrasjoner. For 3+.