Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Lesetips for barn 6-9 år

Tips om bøker og annet materiale for 6-9-åringer.

Ellen, Humla og hemmeligheten

Ellen er bestevenn med nabojenta Humla. De har bestemt seg for at de aldri, aldri, aldri skal bli voksne, for det er bare gørrkjedelig.

9788202418434.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disse morsomme jentene elsker å leke og bruke fantasien. På en utrolig kjedelig voksenfest hvor de blir plassert på et eget barnebord, stikker de seg bort og utforsker huset. De finner en diger seng som er perfekt for fantasering og putekrig. Plutselig kommer noen inn! Det er gamle tante Nelly på 70 år. Hun er ikke så god på voksensnakk, enda hun har øvet seg i mange år. Hun har kommet etter jentene for å fortelle dem en hemmelighet!

Og best av alt, den frittstående fortsettelsen Ellen, Humla og marsboerne er så spennende og går så over styr at det gjør nesten vondt i magen å lese.

Ei kjedeleg bok

Hvordan kan en bok som bare er hvit, og med en sur gutt, være gøy? Jo, med et rømningsforsøk og mye fantasi, da kan enhver bok bli gøy.

ei kjedelig bok.png

Vegard sin hovedperson prøver alt han kan for å komme seg ut av de hvite sidene og finne en gøyere bok som har masse masse rare og artige dyr. Men det viser seg å ikke være så enkelt. Ikke kan han løpe til en av sidene, ikke kommer han seg ut av toppen, og ikke ned. Men når en tyv som har rømt fra fengselet dukker opp, så får gutten litt hjelp. Og kanskje det ikke er så dumt å være i en hvit bok. For når alt er hvitt, kan alt skje

Hvordan har det gått med Danni?

Husker du Danni? Hun som var så lykkelig? Danni møter Ella Frida den andre dagen i første klasse. Og fra den dagen er hun lykkeligst i verden. 

Siden Mitt lykkelige liv kom ut i 2014, har det kommet fem bøker til om Danni. Det skjer små og store ting i livet hennes: hun kommer i skade for å sprute ketsjup på læreren, Danni’s pappa kommer på sykehus, når han endelig er ute fra sykehuset har han en overraskelse til henne, hun kommer bort fra klassen sin på klassetur, og hun tar toget alene. Ikke alt går som Danni vil...

Men en ting er som før. Hun er lykkeligst når hun er sammen med sin beste venn i verden, Ella Frida!

Bøkene om Danni er illustrert med de koselige tegningene til Eva Eriksson. De passer godt for den som skal begynne på skolen, eller har gått på skolen et år eller to og vet hva livet dreier seg om på godt og vondt.

Her kan du låne de seks titlene i serien om Danni:

Mitt lykkelige liv

Hjertet mitt hopper og ler

Da jeg var lykkeligst i verden

Livet ifølge Danni

Vi ses når vi ses

Lykkelig den som Danni får

Små folk, Store Drømmer

Små folk, STORE DRØMMER” er en biografiserie i bildebokform som forteller om ulike mennesker som har gjort utrolige og viktige ting, fra kvinnesakspioneren Emmeline Pankhurst til en av de største moteskaperne Coco Chanel.

Emmeline-Pankhurst_Fotokreditering-Gyldendal.jpg

Bøkene er fantastiske til høytlesing, men også bra til de som nettopp har begynt å lese selv. Det er flotte bilder på hver side. Helt til slutt kommer det en tidslinje med mer fakta om personen boka handler om. Vi har bøker fra serien på både norsk og engelsk.

Vil du ha enda mer og gjerne om personer fra Norge, så har vi serien “Min første biografi”, som bruker samme stil.

Piratene i gata og monstergullet

I den fredelige badebyen Kjedestrand bor Matilda. En dag fisker hun opp en flaskepost med et skattekart, og ber piratvennen Jim og resten av familien Sjøsterk om hjelp til å gå på skattejakt. Men hvem er han gamle felespilleren som insisterer på å bli med? Og hvorfor roper papegøyen tentakkel hele tiden? Og er historiene om et monster som sluker alle som kommer for å finne gullet tøys eller ekte?

piratene i gata.jpg

Bøkene om piratene i gata er henrivende, ramsalte pirateventyr fulle av spenning og fine illustrasjoner for de mellom 6 og 9 år. Illustrasjonene har morsomme detaljer som fortjenes å ses nøye på (let for eksempel etter tentakler i denne), og gir liv til piratene som mange vil kjenne igjen fra NRK-serien. For de som ikke kjenner familien Sjøsterk fra før, gir det mest mening å starte med bildeboken, men ellers er bøkene episodiske og kan leses i valgfri rekkefølge. Så langt er piratene i gata og monstergullet, spøkelseskipet og den forheksede grotten ute.

Er alle bøkene utlånt?

Her er andre ledige bøker om eller med sjørøvere, for barn:

Skjønnlitterære / og ikke skjønnlitterære.

Flukten av Francesca Sanna

Francesca Sanna er ein italiensk forfattar og illustratør. Ho ønska å fortelje om flukt med dei som har flykta sine eigne ord. Ho intervjua mange, mellom anna to jenter i ein leir for flyktningar i Italia.

Flukten.jpg

Historia byrjar før krigen, då familien drog på stranda kvar helg og livet var lyst og fint. Kontrasten mellom lys og mørke vert òg spegla i illustrasjonane. Krigen er vist som svarte hender som grip rundt seg og øydelegg alt.

Fargane er nedtona, duse, metta og i retrostil, og er med på å få fram kontrasten mellom det normale og unntakstilstanden. Der det er fred er fargane lyse, og under flukta er fargen og håpet grønt, medan krig og fare er svart og raudt. Illustrasjonane er metta med symbol og rike på detaljar. Det skeive maktforholda blir framheva av kontrastar i bileta. Dei som er på flukt er små, medan grensevakta dekker nesten heile sida. Dette er grep som formidlar den sterke handlinga og kjenslene i boka på ein god måte.

“Vi har gått ombord i en båt med mange mennesker. Det er trangt om plassen og det regner hver dag.”

Boka passar for born i alderen 6-13 år.