Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Lesetips for barn 9-13 år

Tips om bøker og annet materiale for de mellom 9 og 13 år.

Dette var pakten vår

For alle som kjenner til tv-serien Stranger things, er det lett å dra ei direkte kopling når ein ser motivet på framsida av Dette var pakten vår. Gutar syklande på kveldstid, i eit mystisk landskap, på søken etter svar.

Dette-var-pakten-v-r_Fotokreditering-Gyldendal.jpg

Kvart år ved haustjamdøgn slepp alle innbyggarar papirlykter nedover elva, og det blir sagt at lyktene vil stige opp og bli til stjerner. Dette året har Ben og vennane hans bestemt seg for å finne svaret på kva som eigentleg skjer, dei skal følge lyktene heile vegen til enden av elva. Det er berre ein regel som gjeld: Ingen får snu og vende tilbake. Men ein etter ein bryt dei pakta, og til slutt er det berre Ben og Nathaniel igjen. Saman reiser dei to lenger enn nokon har gjort før dei. På vegen møter dei ein hyggeleg og betrevitande bjørn med skjulte talent, og ei underleg dame som kan mange heksekunstar.

Det er lett å drøyme seg vekk i Dette var pakten vår, i det blå universet Ryan Andrews målar fram i dei detaljrike og vakre illustrasjonane. Denne teikneserien skil seg ut; den er rar, klok, underhaldande, vakker og magisk – alt saman i ei og same gryte.

Grafisk fantasyroman for Amuletten-fansen

Han er så glatt og myk, og ikke minst veldig moderne! Menneskegutten Barnet er en kuriositet i høyalvenes kongelige hoff. Ethan M. Aldridge har laget en spennende fantasyfortelling i det populære tegneserieformatet.

Barnet er en menneskegutt som het Edmund før han ble røvet fra familien sin som liten. I sengen hans etterlot høyalvene som røvet ham sin egen sønn, prinsen av «Verden Under». Prinsen vokser opp i menneskefamilien, vel vitende om at han har magiske evner og at han egentlig ikke hører til.

I «Verden Under» kupper den onde trollkvinnen Hawthorne makten og driver Barnet på flukt til «Verden Over». Han legger ut på leting etter prinsen, men det er han ikke alene om. Utstøtt er en fortelling om å høre til og om å ikke gjøre det. For hva er det egentlig som bestemmer om en er familie? Og må en leve sammen for å høre sammen?

Tween i ein moderne familie

Mira skal få ein heilt ny heim og eit heilt nytt rom. Ho har alltid budd saman med mora i ei leilegheit i byen, men no skal dei flytte inn hos kjærasten til mora, i ein husbåt! Mira er veldig spent, ho kan jo ikkje svømme eingong…

Mira-husb-t-pappa-kj-rlighet_Fotokreditering-Gyldendal.jpg

Nye vennskap oppstår, gamle vennskap blir sett på prøve, og endeleg skal Mira få møte faren sin for første gong. Blir det rart, eller fint, eller kanskje begge deler? Kva skal ho ha på seg første gongen dei møtast, og har han eigentleg plass til Mira i livet sitt?

Det er eit fortreffeleg samspel mellom Sabine Lemire sin tekst og Rasmus Bregnhøi sine humoristiske illustrasjonar. Karakterane treff særleg godt, det same gjer mange av situasjonane i bøkene, som tidvis er heilt tatt på kornet, i eit lite glimt av moderne, skandinavisk levesett anno 2019, med yoga-mødrer, insta-profiler og urban gardening.

Teikneseriane om Mira er forfriskande kvardagslege og løysingsorienterte, og Mira sjølv er ein sjarmerande, klok og morosam tween som det er verdt å bli kjend med.

Lån første bok om Mira her.

Den ville roboten

Roboten Rozzum 7134 blir aktivert på en øy. Hun vet ikke hvor hun kommer fra eller hvorfor hun er der, men skjønner at hun må holde seg unna farer. 

Den-ville-roboten_productimage.jpg

Gjennom observasjon oppdager Roz at hun forstår dyrene på øya, og når en gåsunge klekker og tror hun er moren dens, lærer roboten seg også å knytte bånd til dyrene. Dermed går hun fra å være øyas monster til en del av samfunnet. Men roboten ble laget et sted, og hennes mystiske fortid gjør seg kjent.

En stilistisk illustrert bok om familie, samfunn, brutal natur og hva som skjer når teknologi møter den. Med de korte kapitlene og regelmessige illustrasjonene kan boken leses helt ned i barnehagealder, men bare hvis man ikke er veldig sensitiv for at noen dyr i boken dør. Ellers er det en bittersøt fortelling for robotfantasten, klimaredderen eller dyreelskeren på mellomtrinnet å lese selv.

Tårer forandrer ingenting

Jeg-personen i boken skal som vanlig på ferie hos farmor og farfar. Her blir det nostalgisk norsk sommer på hytta til besteforeldrene, med selvfangst og spising av fersk fisk, faktisk hjemmelaget syltetøy og de samme vitsene som hvert eneste år før. Det er en farmor som kan si mye med en god hånd eller en klem, en farfar som ikke har noen klær uten flekker på, sol, strand og hav, og fire kanaler på tv-en. Alt ser ut som det pleier å gjøre, men alt er annerledes. Dette er den første sommeren etter at pappa døde, men jeg-personen sier hun ikke vil gråte, for det hjelper ikke uansett.

T-rer-forandrer-ingenting_Fotokreditering-Gyldendal.jpg

Den første delen av boken har ikke så mye spenning og fremdrift, litt som en hyttetur uten internett for de på mellomtrinnet. Klarer man å komme seg gjennom til når en hval skyller opp på stranden skyter fortellingen fart, følelsene bobler frem og det går nesten over i melodrama. Heldigvis ender det godt, jeg-personen klarer å konfrontere følelsene sine og innser at tårer faktisk kan hjelpe, og boken avsluttes med håpefulle utsikter til fremtiden.

Anbefales til de på 9+ som elsker triste bøker

Kalde føtter, varme hjerter

“Når han kommer til et sted hvor Thea kan være, må han vite om hun er der. Som i skolegården om morgenen, da ser han automatisk etter den blå jakka med pels på. Han ser etter den rosa lua og ansiktet som han kan beskrive helt nøyaktig inni hodet. Thea er så utrolig fin.”

Kalde+fA,tter,+varme+hjerter.jpg

Nå skal klassen på leirskole. At Thea også er med på leirskolen, er den eneste grunnen til at Magnus holder ut å være der. Aller helst vil han være hjemme og gjøre de helt vanlige tingene som han gjør hver dag. Men nå må han være hjemmefra en hel uke. Da er det en trøst at Thea er der, han kan se henne og være i nærheten av henne hele dagen, uten at noen trenger å skjønne noe.

Hadde det bare ikke vært for Leo, som alltid må finne på så mye dumt. Og Leo sier at han har kysset Thea. Magnus hater at Leo alltid skal bestemme, og han har begynt å lure på hvorfor de egentlig er venner...

Passer for 9-12 år.