Lesetips for barn fra 0-3 år
Seks små bøker om store følelser
Stéphanie Couturier har gitt ut flere barnebøker om følelser. I denne serien på seks små bøker, har hver følelse fått sin egen bok: Sint, redd, sjalu, trist, flau og stolt. Vi følger Selma i ulike situasjoner, og underveis i boken dukker følelsen opp som en karakter. Mot slutten av boken får leseren spørsmål om å hjelpe Selma, noe som gir gode muligheter for samtaler med barna om de ulike følelsene.
Kråka sier snart
Mamma mø og kråka har vi kjent lenge, men endelig har det kommet ut flere bøker om de to karakterene for de yngste. Mamma Mø vil så gjerne leke med kråka, men kråka sier bare snart. Men når ER egentlig snart, undrer Mamma Mø. Kanskje det er en grunn til at kråka er så opptatt, at hun pønsker på en lur overraskelse?
Bjørnis kjører brannbil
Nesten alle kjenner Bjørnis, og nesten alle kan danse Bjørnis-dansen. Det har også kommet flere bøker om den kjente brannbamsen. Bøkene handler om en brannbamse sin hverdag, og lærer barna om brannsikkerhet. I denne boken får vi bli med Bjørnis inn i brannbilen, og ikke nok med det, Bjørnis kan til og med kjøre sekshjuling, stigebil og brannbåt!
Bestevenner - Min første mummibok
Mummitrollet er lei seg for at bestevennen hans, Snusmumriken, skal være borte hele vinteren. Heldigvis har Mummitrollet flere gode venner. Han møter Snorkfrøken, lille My, Sniff, Tufsla og Vifsla på sin vei. Sammen er alt mindre trist og ensomt, og de steller i stand til fest utendørs – en ordentlig måneskinnsfest!
Vesle vil også gå på do av Hannah Mileman og Nora Dåsnes
Vesle vil være med og få til alt det som Store får til. Tidligere har han vært med å bake boller sammen med pappa og Store. Denne gangen vil han bruke den store, skumle doen helt alene. Gjenkjennelige situasjoner, engasjerende tekst og en svært uttrykksfull strek gjør denne serien heilt ypperlig for de yngste leserne. Oppslaget av Vesle som stirrer ned i den dype doen, er helt treffende og genialt. Vi heier på Vesle!
Grunnkurs for småtasser av Jonathan Litter og Thomas Elliott
I seks bøker kan småtasser ta et grunnkurs i anatomi, arkitektur, zoologi, økonomi, botanikk og ingeniørarbeid. For avansert, tenker du kanskje? Slett ikke! Bøkene er lærerike og inkluderende. Teksten henvender seg direkte til leseren og inviterer til fine, utforskende lesestunder. Illustrasjonene er innbydende og fargerike. Dette er ambisiøs fagformidling som treffer, og det er et friskt pust blant pekebøkene.
Spøkelseshuset av Kazuno Kohara
Ei jente og katten hennar flyttar inn i eit gamalt hus i utkanten av byen. Huset viser seg å være fullt av spøkelse. Det er heilt ok. For jenta er sjølvsagt ei heks som er kjempegod til å fange spøkelse.
Boka passar for born frå 2 år og opp til skulealder. Boka kan òg nyttast til eigenlesing for ferske lesarar.
Boka kan bestillast her, sjekk gjerne også ut dei andre bildebøkene til Kazuno Kohara her.
Skyggen av Veronica Salinas og Camilla Engmann
Den vesle fuglen i denne bildeboken koser seg i eget selskap, men når mørket faller på er det langt skumlere å være alene. Hvem er det som følger etter på veien hjem gjennom skogen? Han har jo hørt at det finnes ting i skogen som spiser andre.
Dette er en lett tilgjengelig bildebok om at det er fint å være alene, fælt når en blir redd og ofte lettere å føle seg trygg på hjemveien om en har en (følges)-venn. Den passer fra ca. fire år.
Boken kan bestilles her.
Fargerik safari : hvem skal ut?
I Fargerik safari møter du mange fantastifulle dyr, og noen litt ekstra gøyale. Her finnes blant annet giraffer og zebraer med morsomme mønstre, en hyene som ler så han gråter, en bøffel med krusete krøller og en løve som nettopp har vært hos frisøren (han ser skikkelig kul ut!). Hvert oppslag viser fire-fem dyr som har mye til felles, men det er alltid én av dem som skiller seg ut. Og den ene skal du finne! Noen ganger er det lekende lett – andre ganger ganske så vanskelig, så det gjelder å undersøke tegningene nøye. For... hva er det egentlig som gjør et neshorn til et neshorn?
Fargerik byggeplass og Fargerike kjøretøy er bygget opp på samme måte som Fargerik safari, men her er tegningene og det du skal lete etter selvfølgelig tilpasset tittelen på boka (selv om det dukker opp både ballerinaer og trekkspill på byggeplassen!).
Bøkene til Holtfreter er humørfylte og engasjerende og kan få deg til å filosofere litt rundt påstandene om hvem som skal ut, for hvem har bestemt at en ballerina ikke passer inn på en byggeplass? Dessuten lærer du å se forskjell på høyre og venstre og hva det vil si at noe er “motsatt”, du får vite hvordan en struts gjemmer seg og hva som kjennetegner en tandemsykkel. Så her er det mye gøy å oppdage!
Ikke bare bare med Bamse
Det er ikke mange ting som er bedre enn det å få en skikkelig god bamseklem. Men hva gjør du hvis du plutselig en dag ikke finner bamsen din? Eller hvis bamsen har bestemt seg for at den ikke vil kose, men bare tøyse, tulle og være rampete.
I bøkene Ludde og den rampete bamsen og Ludde leter etter bamse er det nettopp det som skjer. Bamse, teddy-bjørnen til Ludde, bestemmer seg for å drive med ordentlige fantestreker… I førstnevnte bok bruker han skoen til Ludde som badekar og feier gulvet med tannbørsten hans. Dessuten spiser han tannpasta til han får mageknip. Makan til bøllete Bamse! I den andre boken er det helt umulig for Ludde å finne ut hvor Bamse har blitt av. Tullete tøyse-Bamse har ikke gjemt seg under bordet, ei heller i klesskapet. Han kan ikke være i den lille krukken på bordet, for der er det allerede en sommerfugl som gjemmer seg.Bamse er jo helt borte vekk! Og Ludde som hadde så lyst til å leke… Stakkars Ludde!
Selv om ablegøyene ikke er så innmari gøye for Ludde er det desto mer moro for den som leser boka! Det å følge med på hvordan Ludde blir stadig mer oppgitt og forvirret, i takt med at han blir mindre og mindre glad, skaper en humrende medfølelse hos leseren. Bøkene inviterer deg på lekent vis til å gjette hvor Bamse er eller hva hans neste rampestrek er for noe rart. Forfatter Ulf Löfgren har med Ludde-bøkene klart å formulere et herlig humorunivers for de unge (og for de voksne)!
Mine første sanger
Mine første sanger er en vakkert illustrert bokserie med kjente og kjære barnesanger. Sangene er stykket opp til enkle setninger med hver sin tilhørende tegning og passer av den grunn perfekt for de aller minste.
Tegningene gjør sangteksten levende og byr dessuten på morsomme overraskelser. Bare vent og se! Gjennom disse bøkene blir leseren (eventuelt sangeren) kjent med de små og gøyale froskene, det snille lammet, den marsjerende elefanten og ikke minst bjørnen som sover. Dette er en serie med bøker som inspirerer til sang og moro!
Bøkene er alle illustrert av Catarina Kruusval, og teksten “Bæ, bæ lille lam” er skrevet av Alice Tegnér.
Tramp og Line og den nye vennen
En sommerdag drar bestevennene Tramp og Line på stranda. De vasser i vannet, samler på skjell og graver i sanden.
Det ser til å bli en super dag, men så tar Line seg en hvil. Tramp blir da kjent Ola, og de to har det kjempegøy sammen. Når Line våkner føler hun seg utenfor. Hun vil ikke leke de samme lekene som Tramp og Ola.
Kan de likevel bli gode venner alle tre? Ja, det viser seg at det kan de !
Alex Scheffler er kanskje mest kjent som illustratøren bak Julia Donaldsons bøker (Bla. Gruffalo, Plass bakpå kosten og Pinnemann). I serien om Tramp og Line skriver han selv, og det med stor suksess. Serien tar for seg gleder og utfordringer som er en viktig del av små barns hverdag. Tramp og Line er ærlige barnekarakterer med et bredt spekter av følelser, og de ordner alltid opp til slutt, helt uten innblanding fra voksne.
Andre bøker i serien: Den supre sparkesykkelen, Den lille dammen, Det skumle monsteret, Det snør, Leggetid, Den store ballongen.
Les mer om Alex Scefflers bøker og prosjekter på hans hjemmeside.