Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Lesetips for barn fra 0-3 år

Tips om bøker og annet materiale for 0-3 åringer.

Fargerik safari : hvem skal ut?

I Fargerik safari møter du mange fantastifulle dyr, og noen litt ekstra gøyale. Her finnes blant annet giraffer og zebraer med morsomme mønstre, en hyene som ler så han gråter, en bøffel med krusete krøller og en løve som nettopp har vært hos frisøren (han ser skikkelig kul ut!). Hvert oppslag viser fire-fem dyr som har mye til felles, men det er alltid én av dem som skiller seg ut. Og den ene skal du finne! Noen ganger er det lekende lett – andre ganger ganske så vanskelig, så det gjelder å undersøke tegningene nøye. For... hva er det egentlig som gjør et neshorn til et neshorn?

Fargerik byggeplass og Fargerike kjøretøy er bygget opp på samme måte som Fargerik safari, men her er tegningene og det du skal lete etter selvfølgelig tilpasset tittelen på boka (selv om det dukker opp både ballerinaer og trekkspill på byggeplassen!).

Bøkene til Holtfreter er humørfylte og engasjerende og kan få deg til å filosofere litt rundt påstandene om hvem som skal ut, for hvem har bestemt at en ballerina ikke passer inn på en byggeplass? Dessuten lærer du å se forskjell på høyre og venstre og hva det vil si at noe er “motsatt”, du får vite hvordan en struts gjemmer seg og hva som kjennetegner en tandemsykkel. Så her er det mye gøy å oppdage!

Ikke bare bare med Bamse

Det er ikke mange ting som er bedre enn det å få en skikkelig god bamseklem. Men hva gjør du hvis du plutselig en dag ikke finner bamsen din? Eller hvis bamsen har bestemt seg for at den ikke vil kose, men bare tøyse, tulle og være rampete.

I bøkene Ludde og den rampete bamsen og Ludde leter etter bamse er det nettopp det som skjer. Bamse, teddy-bjørnen til Ludde, bestemmer seg for å drive med ordentlige fantestreker… I førstnevnte bok bruker han skoen til Ludde som badekar og feier gulvet med tannbørsten hans. Dessuten spiser han tannpasta til han får mageknip. Makan til bøllete Bamse! I den andre boken er det helt umulig for Ludde å finne ut hvor Bamse har blitt av. Tullete tøyse-Bamse har ikke gjemt seg under bordet, ei heller i klesskapet. Han kan ikke være i den lille krukken på bordet, for der er det allerede en sommerfugl som gjemmer seg.Bamse er jo helt borte vekk! Og Ludde som hadde så lyst til å leke… Stakkars Ludde!

Selv om ablegøyene ikke er så innmari gøye for Ludde er det desto mer moro for den som leser boka! Det å følge med på hvordan Ludde blir stadig mer oppgitt og forvirret, i takt med at han blir mindre og mindre glad, skaper en humrende medfølelse hos leseren. Bøkene inviterer deg på lekent vis til å gjette hvor Bamse er eller hva hans neste rampestrek er for noe rart. Forfatter Ulf Löfgren har med Ludde-bøkene klart å formulere et herlig humorunivers for de unge (og for de voksne)!

Mine første sanger

Mine første sanger er en vakkert illustrert bokserie med kjente og kjære barnesanger. Sangene er stykket opp til enkle setninger med hver sin tilhørende tegning og passer av den grunn perfekt for de aller minste.

sanger.jpg

Tegningene gjør sangteksten levende og byr dessuten på morsomme overraskelser. Bare vent og se! Gjennom disse bøkene blir leseren (eventuelt sangeren) kjent med de små og gøyale froskene, det snille lammet, den marsjerende elefanten og ikke minst bjørnen som sover. Dette er en serie med bøker som inspirerer til sang og moro!

Bøkene er alle illustrert av Catarina Kruusval, og teksten “Bæ, bæ lille lam” er skrevet av Alice Tegnér.

Tramp og Line og den nye vennen

En sommerdag drar bestevennene Tramp og Line på stranda. De vasser i vannet, samler på skjell og graver i sanden.

TrampOgLine_den%2Bnye%2Bvennen_web.jpg

Det ser til å bli en super dag, men så tar Line seg en hvil. Tramp blir da kjent Ola, og de to har det kjempegøy sammen. Når Line våkner føler hun seg utenfor. Hun vil ikke leke de samme lekene som Tramp og Ola.

Kan de likevel bli gode venner alle tre? Ja, det viser seg at det kan de !

Alex Scheffler er kanskje mest kjent som illustratøren bak Julia Donaldsons bøker (Bla. Gruffalo, Plass bakpå kosten og Pinnemann). I serien om Tramp og Line skriver han selv, og det med stor suksess. Serien tar for seg gleder og utfordringer som er en viktig del av små barns hverdag. Tramp og Line er ærlige barnekarakterer med et bredt spekter av følelser, og de ordner alltid opp til slutt, helt uten innblanding fra voksne.

Andre bøker i serien: Den supre sparkesykkelen, Den lille dammen, Det skumle monsteret, Det snør, Leggetid, Den store ballongen.

Les mer om Alex Scefflers bøker og prosjekter på hans hjemmeside.