Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Pride: Barnebøker som speglar regnbogen

Mange har kanskje fått med seg at Albus Humlesnurr fra JK. Rowlings bøker om Harry Potter er homofil. Med unntak av ei historie frå fortida der ein kan lese mellom linjene at han var forelska i trollmannen Grindelwald, er det ingenting i teksten som seier noko om legninga hans. Heldigvis finns det etter kvart bøker for barn som har skeive karakterar ein kan kjenne seg igjen i.

Sist oppdatert: 16/06-2020. Av Elisabeth Skråmestø Wyller. Foto: Jasmin Sessler/Unsplash.

Det finns også bøker som til eksempel utforskar tronge kjønnsroller utan å gå direkte inn på kjønnsidentitet eller legning. Ein grad av representasjon som speglar mangfaldet i samfunnet, kan vi nok endå ikkje seie at vi finn i moderne barnelitteratur, men her finn de eit lite utval av det som finns for barn frå 3 til 14 år.

Hannemoe og Hulda av Jenny Jordahl (2017)

Hulda og Hannemone er Hulder og havfrue. En lever i skogen og en i havet. En gang i året er det duket for fest. Da skal man finne sin make. For Huldre er dette tømmermenn. For Havfruer er det sjømenn. Men Verken Hulda eller Hannemone finner noen som passer. Eventyrlysten er stor, og de drar ut i verden og der finner de hverandre. 

Med fargerik og blomstrende strek tegner debutboka til Jenny Jordahl en verden hvor man kan stille spørsmål ved det bestående og trangsyn på en humoristisk og klok måte. (Omtale fra forlaget) 

Bildebok 3-6 år. Anbefalt av Signe Lill Steinskog 


Lille Zlatan og kule onkel Tommy av Pija Lindanbaum (2007) 

Lille-Zlatan og kule onkel Tommy handler om sjalusi. Lille-Zlatan dyrker onkelen sin, Tommy. De går på kafé sammen, svømmer, går tur og har det i det hele tatt veldig moro. 
Men en dag sitter en fremmed mann på kjøkkenet til onkelen, og han blir sittende og sittende. Lille-Zlatan vil bare at han skal gå! Men han har ikke tenkt å gå, han er nemlig onkelens svært gode venn. Sammen må de finne ut av det. Kanskje han ikke er så verst? 
(Omtale fra forlaget) 

Bildebok 3-6 år. Anbefalt av Signe Lill Steinskog 


Her er Teddy av Jessica Walton - en liten historie om kjønn og vennskap (2016)

Sammen med bestevennen sin leker teddybjørnen Thomas seg gjennom dagene. Han har det så godt som noen bamse kan ha det, men likevel er han ikke lykkelig. Thomas har nemlig en hemmelighet som han ikke vet om han tør fortelle til noen. Heldigvis tar han sjansen, og forteller bestevennen sin om hva som har gjort ham så trist. Alle vet hvor viktig det er å være seg selv. Men noen ganger er det vanskelig. Den nydelige bildeboka Her er Teddy er et godt utgangspunkt for å snakke med barn om det å ta sine egne valg. (Omtale fra forlaget) 

Bildebok 3-6 år. Anbefalt av Signe Lill Steinskog 


Julian er havfrue av Jessica Love (2020) 

Hver lørdag drar Julian og Besta på bading. På t-banen hjem får Julian øye på tre vakre kvinner med feiende flotte fiskehaler. Fra da av vil Julian også være en havfrue. Men hva vil Besta si?  

Med en bergtakende strek og varm fortelling vinner Julian er en havfrue hjertet til lesere, kritikere og prisjuryer. Bildeboka er allerede oversatt til 14 språk.  
En bok som kan leses «rett» på mange nivåer og fremmer mangfold. (Omtale fra forlaget) 

Bildebok 3–6 år. Anbefalt av Signe Lill Steinskog.


Prinsesse Henrik

Det er karneval i barnehagen og Henrik vil være prinsesse. Han låner ballkjole og sko av søsteren sin og blir prinsessefin. Men er det bare gøy å være prinsesse for en dag når en møter riddere med middelalderske holdninger? Kanskje ikke, men det hjelper alltid å møte en skikkelig kul drage.

Prinsesse Henrik er en bildebok om å være den en vil, enten det er karneval eller bare en vanlig dag.

Boken kan lånes her.Kim Friele av Ida Hegazi Høyer og Øyvind Hovland

Kim Friele er en tøff bergensdame som nå har fått sin egen biografi i bildebokformat. Kim var veldig ung da hun forelsket seg i bestevenninnen sin. Senere oppdaget hun at ingen rundt henne levde i forhold med noen av samme kjønn. Selv når hun satte seg på en benk i byen for å se om hun kunne se noen, så oppdaget hun ikke et eneste kjærestepar der begge hadde samme kjønn. Kim dro fra Bergen til Oslo og ble aktivist for å endre synet på homofilt samliv.

Boken om Kim Friele kan lånes her og på eBokBib.


Max og Milla av Thierry Lenain og Delphine Durand

Det finns to bøker om Max og Milla på norsk. Serien utforsker kjønnsroller og forventninger til gutter og jenter. I Prinsessekjolen får Milla en rosa prinsessekjole i gave. Milla hater prinsessekjoler, men Max vil så gjerne at hun skal ha den på. Den er jo så fin! Milla går med på det på én betingelse; at Max prøver kjolen først. Da skjer noe fullstendig uventet!

Har Milla snabeltiss? får Max utfordret verdensbildet sitt når Milla begynner i klassen hans. Den nye jenta gjør alt han ikke forventer av en person «uten snabeltiss» og Max blir skikkelig provosert.

Begge bøkene passer godt til å bruke når en vil samtale med barn om kjønnsroller og egenskaper vi tenderer til å tillegge mennesker på grunnlag av kjønnet de oppfattes som. Bøkene passer til høytlesning fra fire år og egenlesing fra ca. syv år.

Bøkene kan lånes her.


Dumme, dumme hjarte av Linda Klakken

Kjærleik er ikkje Klara si greie. Foreldra er nyskilde og faren hennar er frykteleg lei seg på grunn av mislukka kjærleik. Mora er berre teit, og gutane på skulen er irriterande.

Marie er ny på trinnet til Klara og akkurat då Klara hadde bestemt seg for å sørge for at pappa blir forelska, blir ho det sjølv, i Marie. Det var definitivt ikkje ein del av planen.

Det finaste med Dumme, dumme hjarte er kanskje at den ikkje framstiller det at Marie og Klara har same kjønn som eit problem. Forelsking derimot, det er utfordrande greier.

Boka passar frå ca. 10 år. Du kan låne både ebok og lydbok i eBokBib, og papirboka finn du her.


Den sommeren pappa ble homo av Endre Lund Eriksen

Arvidsjaurs mamma har gått fra pappaen hans for å være sammen med pilatesinstruktøren sin. Det er kanskje en klisjè, men det som skjer i kjølvannet er ganske utradisjonelt. Han forelsker seg på skikkelig klissete dustevis i Roger. Det var fullstendig uventet og Arvidsjaur som hadde nok å stri med fra før, gjør det han kan for å få slutt på den pinlige forelskelsen. Han får hjelp av Rogers datter Indiane, som egentlig er mest redd for at pappaen hennes skal bli lei seg om det viser seg at den nye kjæresten hans ikke er homo likevel.

Når den nye konstellasjonen trues utenfra, begynner Arvidsjaur å se ting fra et nytt perspektiv.  

Boken kan lånes her eller i eBokBib.


Min bror er konge av Jenny Jägerfeld

Måns er elleve år og bor i Stockholm med moren og faren sin. Før hadde Måns en hemmelighet, men det vet alle nå. Det er fortsatt litt strevsomt, så Måns blir glad når han får vite at han skal tilbringe sommeren i Malmø. Han blir også glad for at faren hans, som nok sliter like mye med det alle nå vet, blir igjen hjemme.

I Malmø møter han Mikkel, en tilsynelatende sint og uberegnelig gutt som er dekket av tatoveringer. De blir venner og sommeren blir fantastisk. Måns syns det er deilig at Mikkel ikke vet, derfor forteller han ikke hemmeligheten som ikke er hemmelig lenger. Men hvordan går det når Mikkel finner ut hva Måns skjuler?

Min bror er Konge kan bestilles her.


Vi skulle vært løver av Line Baugstø

Noen ganger skulle en ha vært en løve. Som når noen behandler en venn skikkelig dårlig, og en ikke klarer å gjøre det en burde for å hjelpe.

Malin ønsker seg en bestevenninne, og når Leona begynner i klassen håper hun at det kan bli henne. Men Leona har en hemmelighet, og når den blir avslørt blir det vanskelig for Malin å være den bestevennen Leona fortjener. Klarer Malin å finne løvemotet og stå opp for dem begge?

Vi skulle vært løver passer fra ca. 11 år og finnes som klassesett som skoler kan låne fra biblioteket.

Andre lånere finner den i eBokBib, og den kan selvsagt bestilles her.