Hopp til hovedinnhold

Tegneserienes dag - anbefalinger for barn

Tegneseriens Dag ble i Norge innstiftet av Norsk Tegneserieforum i 2005. I USA kalles dagen Free comic book day (gratis tegneserie-dagen), og mange deler ut gratis tegneserier for å få flere lesere. Bibliotekenes tegneserier er alltid gratis å låne, så vi velger å bruke dagen til å promotere en sjanger flere burde stifte bekjentskap med!

Tegneseriens dag markeres i år den 1. mai. Sist publisert: 29.04.2021.

Dragon Ball av Akira Toriyama

Bli med Son Goku på et eventyr reise og oppdrag for å finne dragekulene! Legenden sier at den som samler alle dragekulene får et ønske oppfylt av Shenlong, den mektige drageguden! Goku og Bulma drar av sted, på veien mot dragekulene møter de venner og fiender. En serie full av humor og spenning, perfekt for en som elsker amuletten! 

Serien finnes på norsk og engelsk! 

Anbefalt av Helene Madsen.

Bukkekrigerne av Jonathan Garnier 

Da mennene aldri vendte tilbake fra Storkrigenopprettet kvinnene Bukkekrigerordenen, der de tapreste jentene trenes opp for å beskytte landsbyen. Med beinhard disiplin og inspirerende mentorer lærer jentene å skyte med pil og bue, kaste øks, og temme bukkerEn ukjent fare truerog vår helt Molly og hennes lærling-venner kastes ut i kamp før de egentlig er klare for det.  

Det er umulig å ikke bli begeistret over denne kule serien, der jentene er tøffere enn toget. Serien har spenning, dybde og humor, og er en fryd å lese, også visuelt. En nydelig vikinginspirert virkelighet ispedd magiske elementer. 

Av Kristi Guldberg.


Heksene av Roald Dahl, gjenfortalt av Pénélope Bagieu

Hekser finnes, og de avskyr barnDe har ikke vorter og sopelimer, men ser du godt etter finnes det noen sikre kjennetegn som avslører dem. Heldigvis har den foreldreløse gutten i denne historien en kul, sigarrøkende bestemor som lærer han alt om hekser, og sammen må de to prøve å redde alle barn fra å bli utslettet! Denne klassikeren er for første gang utgitt som tegneserieForhåpentligvis vil den få nakkehårene til å reise seg, og åpne døren inn til Roald Dahls fantastiske verden for nye, unge lesere. 

Av Kristi Guldberg 


Sarahs drøm av Giovanni Di Gregorio 

Første bok i serien om søstrene Gyldenblom, som ønsker å overraske sin mor på bursdagen hennes med en fotobok. De leter etter gamle bilder på loftet, og snubler over et bilde av moren som gravid. Men det er på et tidspunkt som gjør at det ikke kan være en av søstrene- så hvem er det? En familiehemmelighet skal bli avslørt. Dette er en vakker grafisk roman med veldig tydelig inspirasjon fra Studio Ghibli. Midt i blinken for de som ønsker et hverdagslig, grublende mysterium med yndige karakterer, for eksempel de som har likt Spøkelsesvenn eller Spilledåsen 

Av Lene Olszeth.


Spilledåsen 1: Velkommen til Pandaria av Carbone og Gijé 

Nola feirer sin første bursdag etter morens død. En spilledåse som tilhørte moren er blant gavene Nola får, men når hun kikker nærmere ser hun en jente inne i spilledåsen. Jenta skriver hjelp i sanden og instruerer Nola i hvordan hun kan krympe til hun blir så liten at hun kan klatre gjennom nøkkelhullet. Her inne finnes Pandoria, en helt annen verden. Det viser seg at Nolas mor har vært der mange ganger.  

Passer for deg som liker det magisk og mystisk, eller dagdrømmer om en reise inn i en eventyrlig verden.  

Spilledåsen passer fra ca. ni år. 

Av Lene Olszeth.


Etter leggetid av Kristoffer Kjølberg

Sebastian jobbar i skuleavisa Avisa og er ein del av Avis-gjengen. Han drøymer om å bli ein ordentleg krimreporter og kunne skrive om spennande saker. Han bestemmer seg for å gå i fotspora til sin litterære helt, detektiv Rosenkrantz, og kopierer hans stil. Det inneber utflukter om natta og ein fast kopp med kaffisjølv om han ikkje kan fordra kaffiVandrande gatelangs om natta, oppdagar han eit heilt ekte mysterium som krev grundige undersøkingar. Sebastian rapporterer tilbake til skuleavisa, og ganske riktig, aldri har interessa for skuleavisa vore større! Etter leggetid av Kristoffer Kjølberg er første bok i ein humoristisk og lettlesen teikneserie for barn. 

Av Trine Dale 


Mira av Lemire og Bregnhøi. Oversatt av Line Almhjell 

En helt vanlig og uvanlig jente. En herlig grafisk roman som virkelig kan balansekunsten mellom å ta opp tråder og tendenser i familieforhold og de unges liv og presentere dem for leseren uten at det blir sentimentalt, insisterende eller tilgjort. Temaene presenteres som naturlige element i en hverdag og gis den plassen det trenger og tematikker og episoder flyter naturlig videre. Mira #reise #paris #savn er en fortelling om å være ung, om vennskap, om å miste noen som står deg nær og om at livet går videre. 

Av Kjersti Egge


ANIMORPHS. INVASJONENK. A. Applegate & Michael Grant.  

En tegneserie av Chris Grine. 

Skulle du ønske du kunne forvandle deg til et dyr? Tenk å kunne fly, ha en gorillas styrke eller en tigers smidighet! Akkurat dette får fem venner oppleve. En kveld de skynder seg hjem, lander et romskip foran dem. Ut vakler en dødelig skadet alien. Med sine siste krefter gir alienen dem evnen til å morfe, altså å forvandle seg til et dyr. Samtidig lover de fem å redde verden fra det onde romvesenfolketandalittene. Dessverre har andalittene allerede invadert jorden og lever som parasitter blant menneskene. De kan være en lærer, en i familien eller politiet... 

Av Anne Wang-Andersen. 


Bone av Jeff Smith

Det er vanskelig å si noe fornuftig om Bone-serien. Den har et helt eget univers med utrolig særegne karakterer. Du må nesten lese og ‘møte’ dem selv. Egentlig er det en typisk fantasyhistorie om tre fettere som ankommer en dal hvor en profeti forutsier at en av dem skal redde alle innbyggerne fra mørke krefter. Men det er mye mer de usannsynlige figurene og den latterlige situasjonskomikken som gjorde at jeg lo høyt under lesingen (jeg gjør sjelden det), som løfter denne serien. Jeg skulle ønske jeg ikke var ferdig, samtidig som jeg blir absurd glad bare av å tenke på karakterene og alt som skjedde i denne serien. 

Passer fra 12–100 år. Kommer sannsynligvis som animasjonsserie på Netflix. 

av Anne Wang-Andersen.


Miso av Victoria H. Hamre

Miso er en ramenpadde som blir født uten ramensuppe i skallet. Det er for kaldt å reise over havet uten suppe, så mens broren reiser for å selge suppe med foreldrene, blir Miso igjen på øya Ezo alene. Her møter hun andre skapninger som burgerkrabber og andre skapninger som hjelper henne på vei.  

Dette er en koselig tegneserie som viser hvor viktig en hjelpende hånd kan være. Sterke farger og stilig karakterdesign er med på å fange oppmerksomheten og gi liv til historien. 

Dette er en passende tegneserie for de yngre barna.

Av Rikke Tomine Nerhus.


Artemis Fowl av Eoin Colfer

12 år gamle Artemis Fowl er et kriminelt geni som bestemmer seg for å kidnappe en alv, Kristtornia Kort og bruke henne til å få tak i gull. Alvene han har valgt å presse er ikke bare snille og små. De har våpen i tillegg til magi og er lite villig til å gi opp gullet sitt.  

Tegneserien har mange gode actionscener og uventet tvister. Tegneserieromanen er en god inngang til resten av Artemis Fowl-serien. 

Det er noen sterke scener i boka, derfor passer den nok bedre for de litt eldre barna. 

Av Rikke Tomine Nerhus.



Kariba – Jungelens hemmelighet av James Clarke og Daniel Clarke

Magi, gamle ånder og pirater? Kariba handler om 11 år gamle Siku. Hun bor ute i jungelen sammen med faren og bestemoren. Men Siku er alt annet enn en normal 11-åring. For Siku har krefter, krefter hun ikke forstår og ikke kan fult kontrollere. Og når faren hennes en dag ikke kommer hjem, drar hun ut for å finne han. På veien møter hun på gutten Aksel. Sammen prøver de å finne foreldrene sine, og Siku prøver å forstå hvem hun er og hva som binder henne sammen med elveånden Nyaminyami. 

Kjempespennende tegneserie! Passer godt for de som liker Amuletten-serien! 

Anbefalt av Helene Madsen.


Bøkene om Mira av Sabine Lemire 

Er det eigentleg nødvendig å vere forelska for å vere med i ein klubb? Skal Mira endeleg få møte faren sin, og korleis er det eigentleg å ha ei mor og ein far som ikkje er saman? Nye vennskap oppstår, gamle vennskap blir satt på prøve. Mira grublar og spør, men ho finn ei løysing på det meste.    

Det er eit fortreffeleg samspel mellom Sabine Lemire sin tekst og Rasmus Bregnhøi sine humoristiske illustrasjonar. Karakterane treffer særleg godt, og det same gjer mange av situasjonane i bøkene, som tidvis er heilt tatt på kornet i eit lite glimt av moderne, skandinavisk levesett anno 2020, med yoga-mødrer, insta og urban gardening. Mira sjølv er ein sjarmerende, klok og morosam tween som det er vel verdt å bli kjent med!

Foreløpig er det gitt ut tre bøker om Mira: Mira | #husbåt #pappa #kjærlighet | #kreativklubben #familie #kyss

Anbefalt av Trine Dale.

 

Dette var pakten vår av Ryan Andrews

Kvart år ved haustjamdøgn slepp alle innbyggarar papirlykter nedover elva, og det blir sagt at lyktene vil stige opp og bli til stjerner. Dette året har Ben og vennane hans bestemt seg for å finne svaret på kva som eigentleg skjer, dei skal følge lyktene heile vegen til enden av elva. Det er berre ein regel som gjeld: Ingen får snu og vende tilbake. Men ein etter ein bryt dei pakta, og til slutt er det berre Ben og Nathaniel igjen. Saman reiser dei to lenger enn nokon har gjort før dei. På vegen møter dei ein hyggeleg og betrevitande bjørn med skjulte talent, og ei underleg dame som kan mange heksekunstar.

Det er lett å drøyme seg vekk i Dette var pakten vår, i det blå universet Ryan Andrews målar fram i dei detaljrike og vakre illustrasjonane. Denne teikneserien er rar, klok, underhaldande, vakker og magisk – alt på ei og same tid. 

Anbefalt av Trine Dale.

 


Morten og Mahdi av Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi

Humoristisk tegneserie om Morten og Mahdi som møtes i nabolaget og blir venner. De to deler en sterk interesse for både gaming og fotball og det er stort sett det de ønsker å drive med. Tegneserieboken består av 10 korte historier om guttenes hverdag og opplevelser.  

Morten og Mahdi er en veldig fin og morsom tegneserie. Den har fått skryt for å ta opp kulturforskjeller på en ikke-stereotypisk måte, samt at den ikke problematiserer det, men det bare er der, helt naturlig, som det burde være for to unge gutter. Bok nummer 2, Morten og Mahdi forever, har også kommet.  

Anbefalt av Silje Solsvik.

 


Zombielars. Bok 1 av Kim W. Andersson

Det er ikke lett å være ny i klassen. Særlig ikke når man er klassens eneste zombie, eller halvt levende ulevende, den politisk korrekte terminologien. Helst vil han bare bli kalt Lars. Alle i klassen er heldigvis ikke redd for de som er annerledes, for Lars finner seg gode venner. Kanskje er de heller ikke alle så normale som de først ser ut som.  

Tegneserieadaptasjonen av NRK sin serie handler om vennskap, fremmedfrykt og det å skille seg ut. Den har høy hastighet, klar tekst og akkurat så mye blod og gørr man forventer i en tegneserie om zombier.  

Du finner resten av serien her.

Anbefalt av Lene Olszeth

 



Kikki og den mystiske boka av Joris Chamblain og Aurélie Neyret 

Kikki er ekspert på å finne hemmeligheter og løse mysterier. Venninnene Lene og Eva dras med når Kikki oppdager en gammel dame som tar bussen hver tirsdag, med samme bok og triste uttrykk. Et gammeldags bibliotekkort faller ut av boken, og det viser seg at damen har lånt samme bok hver uke i 20 år. Men hvem er hun, hva er det med boka, og hvorfor har hun lånt den så lenge?  

En hjertevarm spenningsfortelling om vennskap og bibliotek for småskole-/mellomtrinnet. Som avbrekk fra tegneserien er det flere dagboklignende pauser med flere bilder av karakterene, avisutklipp og skisser fra Kikki selv.  

Anbefalt av Lene Olszeth