Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Tegneserienes dag - anbefalinger for barn

Tegneseriens Dag ble i Norge innstiftet av Norsk Tegneserieforum i 2005. I USA kalles dagen Free comic book day (gratis tegneserie-dagen), og mange deler ut gratis tegneserier for å få flere lesere. Bibliotekenes tegneserier er alltid gratis å låne, så vi velger å bruke dagen til å promotere en sjanger flere burde stifte bekjentskap med!

Kariba – Jungelens hemmelighet av  James Clarke og Daniel Clarke

Magi, gamle ånder og pirater? Kariba handler om 11 år gamle Siku. Hun bor ute i jungelen sammen med faren og bestemoren. Men Siku er alt annet enn en normal 11-åring. For Siku har krefter, krefter hun ikke forstår og ikke kan fult kontrollere. Og når faren hennes en dag ikke kommer hjem, drar hun ut for å finne han. På veien møter hun på gutten Aksel. Sammen prøver de å finne foreldrene sine, og Siku prøver å forstå hvem hun er og hva som binder henne sammen med elveånden Nyaminyami. 

Kjempespennende tegneserie! Passer godt for de som liker Amuletten-serien! 

Anbefalt av Helene Madsen.

 

Bøkene om Mira av Sabine Lemire 

Er det eigentleg nødvendig å vere forelska for å vere med i ein klubb? Skal Mira endeleg få møte faren sin, og korleis er det eigentleg å ha ei mor og ein far som ikkje er saman? Nye vennskap oppstår, gamle vennskap blir satt på prøve. Mira grublar og spør, men ho finn ei løysing på det meste.    

Det er eit fortreffeleg samspel mellom Sabine Lemire sin tekst og Rasmus Bregnhøi sine humoristiske illustrasjonar. Karakterane treffer særleg godt, og det same gjer mange av situasjonane i bøkene, som tidvis er heilt tatt på kornet i eit lite glimt av moderne, skandinavisk levesett anno 2020, med yoga-mødrer, insta og urban gardening. Mira sjølv er ein sjarmerende, klok og morosam tween som det er vel verdt å bli kjent med!

Foreløpig er det gitt ut tre bøker om Mira: Mira | #husbåt #pappa #kjærlighet | #kreativklubben #familie #kyss

Anbefalt av Trine Dale.

 

Etter leggetid av Kristoffer Kjølberg

Sebastian jobbar i skuleavisa Avisa og er ein del av Avis-gjengen. Han drøymer om å bli ein ordentleg krimreporter og kunne skrive om spennande saker. Han bestemmer seg for å gå i fotspora til sin litterære helt, detektiv Rosenkrantz, og kopierer hans stil. Det inneber utflukter om natta og ein fast kopp med kaffi, sjølv om han ikkje kan fordra kaffi. Vandrande gatelangs om natta, oppdagar han eit heilt ekte mysterium som krev grundige undersøkingar. Sebastian rapporterer tilbake til skuleavisa, og ganske riktig, aldri har interessa for skuleavisa vore større! Etter leggetid av Kristoffer Kjølberg er første bok i ein humoristisk og lettlesen teikneserie for barn.

Anbefalt av Trine Dale. 

 

Dette var pakten vår av Ryan Andrews

Kvart år ved haustjamdøgn slepp alle innbyggarar papirlykter nedover elva, og det blir sagt at lyktene vil stige opp og bli til stjerner. Dette året har Ben og vennane hans bestemt seg for å finne svaret på kva som eigentleg skjer, dei skal følge lyktene heile vegen til enden av elva. Det er berre ein regel som gjeld: Ingen får snu og vende tilbake. Men ein etter ein bryt dei pakta, og til slutt er det berre Ben og Nathaniel igjen. Saman reiser dei to lenger enn nokon har gjort før dei. På vegen møter dei ein hyggeleg og betrevitande bjørn med skjulte talent, og ei underleg dame som kan mange heksekunstar.

Det er lett å drøyme seg vekk i Dette var pakten vår, i det blå universet Ryan Andrews målar fram i dei detaljrike og vakre illustrasjonane. Denne teikneserien er rar, klok, underhaldande, vakker og magisk – alt på ei og same tid. 

Anbefalt av Trine Dale.

 


Morten og Mahdi av Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi

Humoristisk tegneserie om Morten og Mahdi som møtes i nabolaget og blir venner. De to deler en sterk interesse for både gaming og fotball og det er stort sett det de ønsker å drive med. Tegneserieboken består av 10 korte historier om guttenes hverdag og opplevelser.  

Morten og Mahdi er en veldig fin og morsom tegneserie. Den har fått skryt for å ta opp kulturforskjeller på en ikke-stereotypisk måte, samt at den ikke problematiserer det, men det bare er der, helt naturlig, som det burde være for to unge gutter. Bok nummer 2, Morten og Mahdi forever, har også kommet.  

Anbefalt av Silje Solsvik.

 


Bone av Jeff Smith

Det er vanskelig å si noe fornuftig om Bone-serien. Den har et helt eget univers med utrolig særegne karakterer. Du må nesten lese og ‘møte’ dem selv. Egentlig er det en typisk fantasyhistorie om tre fettere som ankommer en dal hvor en profeti forutsier at en av dem skal redde alle innbyggerne fra mørke krefter. Men det er mye mer de usannsynlige figurene og den latterlige situasjonskomikken som gjorde at jeg lo høyt under lesingen (jeg gjør sjelden det), som løfter denne serien. Jeg skulle ønske jeg ikke var ferdig, samtidig som jeg blir absurd glad bare av å tenke på karakterene og alt som skjedde i denne serien.

Passer fra 12–100 år. Kommer sannsynligvis som animasjonsserie på Netflix.

Anbefalt av Anne Wang-Andersen.

 


Spilledåsen 1: Velkommen til Pandaria av Carbone og Gijé   

Nola feirer bursdag. Den er ikke helt som andre bursdager, for moren er død. En spilledåse som tilhørte moren er blant gavene Nola får, men når hun kikker nærmere ser hun en jente inne i spilledåsen. Jenta skriver hjelp i sanden og instruerer Nola i hvordan hun kan krympe til hun blir så liten at hun kan klatre gjennom nøkkelhullet. Her inne finnes Pandoria, en helt annen verden, og det viser seg at moren har vært der mange ganger. 

Passer for deg som liker det magisk og mystisk, eller dagdrømmer om en reise inn i en eventyrlig verden. 

Bok 2 | Boktrailer

Anbefalt av Lene Olszeth

 


Zombielars. Bok 1 av Kim W. Andersson

Det er ikke lett å være ny i klassen. Særlig ikke når man er klassens eneste zombie, eller halvt levende ulevende, den politisk korrekte terminologien. Helst vil han bare bli kalt Lars. Alle i klassen er heldigvis ikke redd for de som er annerledes, for Lars finner seg gode venner. Kanskje er de heller ikke alle så normale som de først ser ut som.  

Tegneserieadaptasjonen av NRK sin serie handler om vennskap, fremmedfrykt og det å skille seg ut. Den har høy hastighet, klar tekst og akkurat så mye blod og gørr man forventer i en tegneserie om zombier.  

Du finner resten av serien her.

Anbefalt av Lene Olszeth

 

 


Kikki og den mystiske boka av Joris Chamblain og Aurélie Neyret 

Kikki er ekspert på å finne hemmeligheter og løse mysterier. Venninnene Lene og Eva dras med når Kikki oppdager en gammel dame som tar bussen hver tirsdag, med samme bok og triste uttrykk. Et gammeldags bibliotekkort faller ut av boken, og det viser seg at damen har lånt samme bok hver uke i 20 år. Men hvem er hun, hva er det med boka, og hvorfor har hun lånt den så lenge?  

En hjertevarm spenningsfortelling om vennskap og bibliotek for småskole-/mellomtrinnet. Som avbrekk fra tegneserien er det flere dagboklignende pauser med flere bilder av karakterene, avisutklipp og skisser fra Kikki selv.  

Anbefalt av Lene Olszeth