Tips for deg som går på mellomtrinnet

Her får du en samling anbefalinger av nye bøker med spennende og tankevekkende temaer + en del tull og tøys.

Av: Anne Wang-Andersen. 

JO HAR SKJEDD av Kristine Rui Slettebakken

Frida bryr seg lite om de andre på trinnet som går med rosa boblejakker og bare står og prater i friminuttene. Det er mye gøyere å løpe fort, fort rundt over overalt. Eller spurte dritraskt, som Frida liker å si. Hun elsker både god fart og rare ord som spurte, spankulere, subbe, hold snavla og andre finurlige uttrykk. Så begynner Jo i klassen, og han sjarmerer Frida i senk fra første ‘hei’. Men hvordan kan det ha seg at han etter å ha blitt venn med Frida, også liker Marthe med h, den mest ‘rosa’ jenta på skolen?

Finnes som e-bok og lydbok i Bookbites


HVA SKJEDDE EGENTLIG MED DEG? Tegneserie av Jenny Jordahl

Alle i familien er tynne, bortsett fra Janne, som er god og rund og veldig glad i søt gjærbakst. På skolen får hun slengkommentarer om at hun er feit og mange er ekle med henne. Janne klarer seg så lenge hun har Lene, bestevenninnen. Men Lene får lyst til å være med i den populære jentegjengen, hvor Renate regjerer.  For å bli bedre likt er Lene morsom på Jannes bekostning. Det er stygt gjort, men det virker på Renate, og Lene slippes inn i gjengen med de kule. Kanskje alt blir bedre, hvis Janne prøver slankeopplegget mamma foreslår? 


BARE VICTOR av Victor Sotberg 

Victor Sotberg har ikke alltid vært den selvsikre og blide typen, slik vi kjenner ham fra TV. Det vil si, han var virkelig superblid, populær og morsom da han gikk på barneskolen, men så skjedde en forandring. Stadige kommentarer og røff behandling fra de eldre guttene på ungdomsskolen gjorde Victor utrygg. Han byttet ut fargerike klær med sorte, begynte å høre på dyster musikk og ble mørk til sinns. Hva som skjedde og hvordan han fant seg selv igjen, kan du lese i denne biografien om Victor Sotberg, før han ble kjendis. 

Finnes som e-bok og lydbok i Bookbites


HØR’A DAGBOK! av Amina Sewali 

Møt Nansi 12 år fra Tøyen i Oslo. Hun har fått beskjed om å skrive dagbok fordi hun strever med norsk. På sitt eget norsk forteller hun om å bli ditchet av sin beste venn, Marvin, og om den nye gutten i klassen som hun bestemmer skal være sin neste bestevenn. Marvin plager og banker opp den nye gutten. Nansi svikter IKKE en venn, men legger heller en plan. Den går bare ikke helt som planlagt. -Sjempemorsomste boken du aldri ville glemt, sagt på Nansi-måten.

Finnes som e-bok og lydbok i Bookbites


IKKE AKKURAT LYKKE av Monica Strinnholm 

Lykke har funnet ut at om hun kommer med kommentarer om seg selv og sin egen overvekt først, så slipper hun å høre det fra andre. Dessuten er hennes kommentarer mye morsommere og med mer snert enn andres. Venninnen hennes, Liv, synes ikke det er bra for Lykke å være klassens klovn med vitser om seg selv. Hva gjør det egentlig med selvbildet? Er Lykke lykkelig?

Finnes som e-bok og lydbok i Bookbites


SPÅDAMA I 7B av Harald Nordtun 

Nina er ny i klassen, igjen. På den førre skolen fall ho heilt utanfor. Så det gjeld å gli inn, vise interesse for kva dei andre er opptekne av. Når nokon spør om Nina er spåkone, sidan ho har så mørkt hår og mørke auge, hiv ho seg frampå med ein spådom om kva som skal skje om nokre minutt og i neste time. Ho veit tilfeldigvis svaret, sidan ho høyrde rektor snakka om det. Rykta begynner å gå: Den nye jenta er synsk!  Kva skal Nina gjere for å få venner? Halde fram med å vera synsk? Dei andre skjønar vel at det ikke er på ekte? 

Finnes som e-bok i Bookbites


DEMONBYEN av Aleksander R. K. Brown 

Monsterjeger Edward Rubikon har alltid hatt sin egen stil, sånn greve-på-1800-tallet-aktig. Nå er vi kommet til femte bok i serien og hovedpersonen er lei av å være annerledes. Han vil legge all nattlig monsteraktivitet på hylla, klippe håret, skifte klesstil og være vanlig. Da vil han gjøre det bedre på skolen, være mer opplagt og ikke bli bøllet med, fordi han skiller seg sånn ut. Vennene hans, Jesper og Nadira, liker ikke den nye Edward-stilen! Og hvordan skal vennene hamle opp med demonene som inntar Grimsrud om nettene uten selveste monsterjegeren Edward Rubikon? 


TI KNIVER I HJERTET av Nora Dåsnes

Tuva, Bao og Linnea har chattet hele sommeren om den nye hytten de skal bygge når de begynner på 6. trinn. Allerede første skoledag sier Linnea at hun ikke vil likevel. Hun har fått kjæreste og vil ikke leke i skogen mer. Bao blir sint, og vil at alle tre skal være med. Tuva føler det blir myyye drama og slitsomme dager. Det høres spennende ut å være forelska, men ingen ser ut til å passe for henne. Kanskje hun kan bli kjent med den nye jenten i korpset? Hun virker grei og det de har jo mye til felles.