Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Kan gutter få Barbie - eller må de ta pistol?

av Bjørg Karin Lunde sist endret 2017-08-30T12:19:35+00:00
Eller: Hvor langt er likestillingen kommet - egentlig?
Tinnen, Kari

Barbie-Nils og pistolproblemet

Gyldendal, 2011, Norge
978-82-05-40894-4
barn
I bildeboka Barbie-Nils & pistolproblemet er det nettopp det det dreier seg om.

Nils fyller 5 år. Han feirer hjemme med pappa og sjokoladekake. Pappa sier han skal få akkurat det han vil i lekebutikken, og Nils vet godt hva han ønsker seg: en Barbie.  Pappa blir flau. ”Ta pistol!” sier han, og det blir ikke bedre når Bo og faren hans dukker opp. De stirrer som forstenet på Barbie-esken, og hilser ikke på Nils en gang, selv om han høflig rekker hånda frem. Faren til Nils presterer å si noe så drøyt som: ”Kan du ikke ta noe som Bo vil ha, da?” Vi føler med Nils, og kjenner oss igjen når ønsket hans henger i en tynn tråd. Det er utrolig nervepirrende, og spenningen er til å ta og føle på.

Stilen i illustrasjonene er litt retro, med referanser til reklame, popkunst og tegneserier fra 60-tallet. Dette understreker hvor gammeldags faren er, som blir flau når sønnen ønsker seg en Barbie-dukke. I denne boka er det ikke plass for nyanser. De stakkars ikke-likestilte er karikerte, stereotype og dumme, mens Nils er snill og lur, og får det som han vil til slutt. Heldigvis.

Teksten er god å lese, med korte setninger og snakkebobler som inviterer til høytlesning. Typene ser ut som de er skrevet for hånd med kun store bokstaver. Tekst, historie og bilde fungerer fint sammen i denne fiffige bildeboka, som viser oss at likestillingen ikke har kommet så langt som vi liker å tro. Dette er første bok forfatter og illustratør lager sammen. De må gjerne samarbeide igjen.