Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Går det an å bli bok-avhengig?

av Anne Wang-Andersen sist endret 2017-08-30T12:19:37+00:00
Erebos er et dataspill som gjør ungdom totalt avhengige. De skulker skolen, sover minimalt og dropper alle fritidsaktiviteter for å henge med i det mektige spillet. Selv ble jeg så hekta på boka at jeg lurte på om jeg led av et leseproblem?
Urzula Poznanski

Erebos

Cappelen Damm, 2012, Norge
9788202369057
barn

16 år gamle Nick legger merke til at noen av klassekameratene nærmest over natta skifter personlighet. Stadig flere uteblir fra skolen og baskettreningene og ikke svarer de på mobilen heller. "Her er det noe som lukter svidd", tenker Nick. Han oppdager at en smal, liten firkantet pakke i all hemmelighet deles ut blant medelevene. Nick prøver uten hell å finne ut av hva det dreier seg om. Det viser seg å være svært vanskelig. Helt til han selv får tilbud om en pakke. Pakken inneholder en privatbrent DVD med ordet Erebos skrevet med tusj på. Før han mottar pakken må han love å ikke vise den til noen, ikke snakke om den og kun bruke den når han er alene på rommet med egen PC.

Vel hjemme åpner Nick spillet og møtes med ordene:

Stig inn.
Eller vend om.
Dette er Erebos.

Spillet er bare helt fantastisk. Det overgår alt Nick har spilt før. Det snakker til ham, som om det kan lese tankene hans. Både for Nick og leseren oppleves spillet fort som totalt altoppslukende. Man skjønner etterhvert at dette er mer skummelt enn sunt er. For å komme seg videre til nye nivåer kreves det at Nick ikke bare spiller bra i Erebos' verden med spillkarakteren Sarius, men det forlanges også at han skal utføre oppdrag i den virkelige verden. På tross av varselklokkene som kimer, ble jeg som Nick utrolig frustrert når det oppsto avbrekk i spillingen hans. Spenningsnivået holdes høyt hele veien, og jeg tok meg i å tenke, "ta for all del ikke den telefonen", "kom igjen, spis nå opp middagen din, og kom deg tilbake til PC'en" og "du våger ikke legge deg nå!"

Det som virker som uskyldige og pussige oppgaver i starten av spillet, dreier over til å bli alvorlig farlige oppdrag for Nick. Plutselig befinner han seg i en situasjon hvor valget han gjør kan utgjøre en forskjell på liv og død. I den virkelige verden!  Hva gjør han nå? Hva ønsker jeg at han skal gjøre? Hva vil du ønske? Les denne velskrevne og lettleste ungdomsgrøsseren og la deg fengsle, fascineres og skremmes. Boka holder mål til siste side. Imponerende!

Passer fra 13 år og oppover, for alle som liker thrillersjangeren. Det er ingen forutsetning at du kjenner til pc-spill, men heller ingen ulempe.

Erebos har fått gode kritikker, bestselgerstatus, ungdomsjuryens Deutsche Jugendliteraturpreis i 2011.