Hopp til hovedinnhold

Gridzbi Spudvetch!

av Vibeke Garrod sist endret 2023-03-24T15:14:38+02:00
Mark Haddon

Kabang!

Aschehoug, 2011, Norge
978-82-03-25285-3
barn

Hva i all verden betyr "Gridzbi Spudvetch!"? Ja, det må du lese denne boka for å få vite. Jeg kan røpe at det er et hemmelig språk som snakkes av noen veldig hemmelige personer.

Boka Kabang! het faktisk Gridzbi Spudvetch! da den kom ut første gang i 1992. Men forfatteren fant raskt ut at tittelen ikke akkurat solgte boka for han. Ingen skjønte vel hva de to ordene skulle bety. Da måtte man jo ha lest boka først. Huff, tenkte Mark Haddon som hadde skrevet boka, og la den bak seg. Men boka hadde faktisk noen trofaste lesere der ute, som synes den var veldig spennende og morsom. Nå gikk det ikke an å få tak i boka lenger, for den var gått ut av trykk. 15 år senere: en lærer som elsker å lese boka for elevene sine vil overtale Mark Haddon til å gi ut boka på nytt. Hun sender han et brev, det er fylt med ark fra elevene hennes hvor de roser boka og gir forfatteren masse komplimenter. Ok, barna har overtalt han. Han bestemmer seg for å prøve på nytt. Han forandrer ganske mye i boka, gjør den enda bedre. Og så må boka få et nytt navn! Tittelen bør fortsatt ha noe med handlingen å gjøre. Det dundrer og smeller en hel del i boka, og Mark Haddon (som er engelsk) lot boka hete Boom! På norsk ble det til Kabang!

gridzbiBoka begynner med at hovedpersonen Jim står på balkongen og spiser en av sine spesial-sandwicher. Jim har en storesøster som heter Becky, de to er ikke bestevenner. Men heldigvis har Jim er bestevenn, han heter Charlie. Becky påstår en dag at lærerne på skolen skal utvise Jim, og at han må begynne på spesialskole for ufordragelige elever. For å finne ut om Becky snakker sant, bruker Jim og Charlie walkie-talkiene sine til å avlytte lærerværelset. Plutselig hører de at to av lærerne snakker et helt uforståelig språk. Er det en kode? Gridzbi Spudvetch! hører de. Hæ? De to guttene bestemmer seg for å finne det ut. De må spionere på lærerne. Snart opplever de heseblesende og halsbrekkende eventyr, og de erfarer at ekte bestevenner svikter aldri!